Bursa’nın afet ve risk planı

Ülkemizin yaşadığı ve 11 ili etkileyen deprem felaketi sonrası herkes kendi kenti için olası depremleri ve binaların, şehrin hazır olup olmadığını konuşmaya başladı. Yeterli önlemlerin alınıp alınmadığı, bu bilgilere nasıl ulaşılacağı, yapılması gerekenler hepimiz için kaygı ve merak oluşturdu.

Haberin Devamı

Deprem bilimcilerin öngörüleri ve bilimsel yapılan çalışmalar ışığında yol alınması gerektiğini yaşanan gerçekler göz önüne sermiş oldu. Kayıplarla başa çıkabilmek için tek başına müdahale odaklı bir yönetim anlayışından ziyade risk odaklı bir yönetim anlayışıyla güvenli, eşit, dayanıklı/dirençli ve sürdürülebilir kentsel gelişmeye sahip olabilmek için stratejiler ve politikaların etkin olarak geliştirilmesi gerektiği şüphesiz ortadadır.

EN BÜYÜK DEPREM 7.1

Bursa’da tarihsel olarak pek çok deprem geçirmiş bir kent. ‘Bursa İli İçin Zemin Sınıflaması ve Sismik Tehlike Değerlendirme Projesi’ (Bursa Büyükşehir Belediyesi, Tübitak, MAM 2013) kapsamında yapılan çalışmalarda Marmara Bölgesi’nde 1419-1999 yılları arasında şiddeti 6 ve üstü olan 34 adet deprem kaydedilmiş. Bursa için en şiddet deprem 1855 yılında 7,1 olarak tarihe geçmiştir.
Herkesin aklına ilk gelen “Şehrin afet ve risklere karşı aldığı önlemler neler? Hazırlanan planlar var mı?” “Bu planlara ulaşabilir miyiz?” soruları...
İşte bu soruların cevabı olarak herkesin yapılan çalışmalara ulaşması ve katkı koyması oldukça önemli. Bu amaçla, 15 Temmuz 2018 tarihli ve 30479 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin “İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri” başlıklı 52. maddesinin ikinci fıkrasına dayanarak ‘Bursa İl Afet Risk Azaltma Planı’ hazırlanmıştır.
Bu planın hazırlık çalışmalarına 2021 yılı Ocak ayında başlanmış olup İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü öncülüğünde, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, özel sektör, sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Eylül 2021 ayında tamamlanmıştır.

Haberin Devamı

GÜNCELLİĞİ SAĞLANMALI

Bu plana https://bursa.afad.gov.tr/kurumlar/bursa.afad/Bursa-IRAP.pdf adresinden isteyen herkes ulaşabilir.
Tüm bireylerin hazırlanan plandan haberdar olması ve geliştirilmesine katkı koyması oldukça önemlidir. Planı incelediğimizde “İlin Genel Durumu”, “Tehlike ve Risk Değerlendirmeleri”, “Mevcut Durum Analizi”, “Afet Risk Azaltma Amaç, Hedef ve Eylemleri”, “İzleme ve Değerlendirme” bölümlerinden oluştuğunu görüyoruz. Hazırlanan İl Afet Risk Azaltma Planı için her altı ayda bir izleme, yılda bir defa da değerlendirme çalışmaları yapılarak planın güncelliğinin sağlanması hedeflenmektedir.

Haberin Devamı

34 BİN 784 KİŞİYE EĞİTİM

Planda yer alan bilgilere göre 2020 yılında; Afet Eğitim Merkezinde, 174 okul, resmi özel kurum ve kuruluştan toplam 10 bin 460 kişiye Temel Afet Bilinci ve Simülasyon, 36 müesseseden 613 kişiye Temel Arama Kurtarma Eğitimi, 100 müesseseden 21 bin 677 kişiye Temel Afet Bilinci Eğitimi, 9 müesseseden 363 kişiye KBRN eğitimi, 3 müesseseden 80 kişiye Dağda Arama Kurtarma Eğitimi, 16 müesseseden bin 456 kişiye İlk yardım eğitimi, 135 kişiye AFAD Gönüllü Eğitimi olmak üzere, toplam 338 müesseseden 34 bin 784 kişiye eğitim verildiğini görebiliyoruz.
Ayrıca Bursa’da İl Afet Müdahale Planı ile 880 toplanma alanı belirlenmiş durumda.
Bu toplanma alanlarından 538 tanesinin Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde bulunduğu ve e-devlette https://www.turkiye.gov.tr/afet-ve-acil-durum-yonetimi-acil-toplanma-alani-sorgulama adresinden de halkın erişimine açıldığı bilgisi de raporda yer alıyor.
Yaşanan felaketlerin tekrar gerçekleşmemesi en büyük dileğimiz. Ancak öngörülen riskleri yapılan bilimsel çalışmalar doğrultusunda ele alarak alınacak önlemlerin tüm paydaşlarla hayata geçirmemiz gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları