11. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nda büyük ödül, çevreci ve uzun ömürlü CR2032 tip düğme pil üretimi yapan ‘Tayko Pil’ projesi ile Dr. Tayfun Koçak’ın oldu. Proje, başta otomobillerin uzaktan kumandası olmak üzere oyuncaklarda, saatlerde, bilgisayarlarda ve birçok elektronik cihazda kullanılan CR2032 tipi lityum piller konusunda Türkiye’nin ithalata bağımlılığını tamamen ortadan kaldırma vaadiyle öne çıkıyor.
#OtomotivKatma değerli ürün ve teknolojilerin geliştirilerek ihracatın artmasına katkı sunmayı amaçladıklarını söyleyen Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Otomotiv sanayinin daha yeşil, döngüsel ve dijital olması bir gereklilik halini aldı. Türkiye otomotiv sektörü olarak pasta yaşanan dönüşüme yanıt vermemiz ve dönüşümün bir parçası olmamız gerekiyor” dedi.
#GazetehaberleriAdres Patent Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çavuşoğlu, 2015’de 5 bin 512 olan yerli patent başvurusunun 2016’da yüzde 16,93’lük artışla 6 bin 445’e ulaştığını söyledi. Buna göre, 115 patent başvuruyla İstanbul Üniversitesi, ülkemizde en çok başvuru yapan üniversite oldu.
#Üniversite2015’in ilk 6 ayında Türkiye’de 60 binden fazla patent başvurusu gerçekleştirildi. Uyanık girişimciler Aşk-ı Memnu, Ezel, Kurtlar Vadisi, Asmalı Konak, Karadayı, Bihter, Behlül, Polat Alemdar, Çapulcu, GeziPark, One Minute, Beştepe için marka ve patent başvurusunda birbirleriyle yarışıyor.
#PatentTürk Patent Enstitüsü (TPE) kayıtlarında yapılan incelemede, İstanbul'un 39 ilçesinden 18'inin marka tescilinin olduğu kalan ilçelerin ise marka tescillerinin olmadığı belirlendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ve ona bağlı kurumların ise 50’nin üzerinde markaya sahip oldukları anlaşıldı.
PÜSKEVİT, Panpiş, One Minute, Oğlum bak git gibi popüler söylemler marka almak isteyenlerin tercihi olsa da bugüne kadar piyasaya sürülen olmadı. ‘Püskevit” için bisküvi markası olarak kullanma izni çıkmazken, “Panpiş’ bekliyor, ‘One minute’e yönelik başvurular ise reddediliyor.
Serdar Ortaç'ın müzik dünyasına ilişkin haberler ile video kliplere yer verilen müzik paylaşım sitesi “sortube” ile Google arasında yaşanan “patent savaşı”nı Ortaç kazandı. Ortaç'ın Türk Patent Enstitüsü'nden isim hakkını aldığı “sortube”un “youtube”a benzediği gerekçesiyle Google'nin yaptığı itirazda enstitü, Ortaç'ı haklı buldu.
ISTANBUL-The economic crisis, which sank its teeth into the entire globe, is now affecting brand and patent applications in Turkey. Despite the campaigns by brand and patent offices, the registry rate rose only 0.7 percent in 2008, the lowest level of the recent years.
Böreğin anne eli değmiş olanının güzel olduğu söylenir ama işini bilen bir ustanın elinden çıkmış börek için bavulları hazırlayıp yola çıkmaya da değer. Ülkemizde yöreye, kullanılan malzemeye ve pişirme yöntemine göre değişen pek çok börek çeşidi bulunuyor. Yanında bir bardak çay da olunca tadına doyum olmuyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Ülkemizde böreklerin peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 7 şehirden birbirinden lezzetli 7 öneri...
#RotaTürkiye, peynir çeşitliliği açısından eşine az rastlanır bir coğrafya. Ülkemizde hayvancılığın gelişmiş olduğu her bölgenin kendine has bir peyniri bulunuyor. 'Çanakkale' denince ilk akla gelen lezzetlerden olan Ezine peyniri, geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili aldı ve Türkiye'den bu listeye girmeyi başaran ilk peynir çeşidi oldu. Biz de uzmanlarımıza ‘Ülkemizde peynirlerin peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 peyniri önerdiler.
#RotaPide, Türk mutfağının öğün fark etmeksizin zevkle tüketilen olmazsa olmaz lezzetlerinden biri…Haliyle bu kadar sevildiği için her yörede ayrı bir pideyle karşılaşıyoruz. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Pidelerin izinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. Çok geniş olan listeden 8 şehrin uğruna yola düşmeye değer lezzetli pidelerini önerdiler.
#RotaKöfte mutfağımızda çok önemli bir yere sahip. Ülkemizde bir kısmı coğrafi işaret tescilli 100’den fazla köfte çeşidi bulunuyor. Üstelik çoğu köftemizin kendine has bir hikayesi de var. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Köftelerin izinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. Oldukça geniş olan listeden seçmekte zorlansalar da uğruna yola düşmeye değer 10 lezzetli köfteyi önerdiler.
#RotaYemek eleştirileri, tarifler ve gastronomi araştırmalarıyla tanınan Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas (Lezzet Atlası), dünyanın en iyi 50 tatlısını listeledi. Listeye Türkiye’den fıstıklı sarma, fırın sütlaç, baklava, Gaziantep baklavası ve Kahramanmaraş dondurması dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Türkiye’de tatlıların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz tatlılar tavsiye ettiler hem de bu şehirlerde görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular.
#SeyahatBulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#RotaEskiden beri Türk mutfağını ve Osmanlı mutfağını en iyi temsil eden restoranlardandır Feriye Lokantası. İsminin ve lokasyonun tarihçesini sizlere söyle aktarayım; Feriye Sarayı ya da Feriye Sarayları İstanbul Boğazı kıyılarında günümüzdeki Beşiktaş semti ile Ortaköy semti arasında Çırağan Sarayı boyunca uzanan Osmanlı saraylarının eski adıdır. Hanedan üyelerinin zaman zaman kaldığı saraylardandır.
#Ramazan Başan