Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2014 11:22
Türk Patent Enstitüsü (TPE) kayıtlarında yapılan incelemede, İstanbul'un 39 ilçesinden 18'inin marka tescilinin olduğu kalan ilçelerin ise marka tescillerinin olmadığı belirlendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ve ona bağlı kurumların ise 50’nin üzerinde markaya sahip oldukları anlaşıldı.
Marka Tescili Bulunan 18 ilçeden 14'ü Ak Parti, 4'ü ise CHP'li belediyeler Marka tescili bulunan belediyeler ise şunlar: Bayrampaşa, Çekmeköy, Esenler, Eyüp, Güngören, Kâğıthane, Küçükçekmece, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Zeytinburnu, Bakırköy, Beşiktaş, Kadıköy, Kartal.
İLK BAŞVURU BAKIRKÖY'DEN
İstanbul’un en büyük ilçelerinden biri olan Bakırköy’ün, Bakkart uygulaması için 2005 yılında yaptığı “Bakkart Bakırköy Belediyesi Şekil” ibareli marka başvurusu TPE verilerine belediye başkanlıkları tarafından yapılan ilk marka başvurusu oldu. Bayrampaşa Belediyesi de 2008 yılında yaptığı 3 marka başvurusuyla ikinci sırada yer aldı.
EN ÇOK BAŞVURU KADIKÖY'DEN
2009’dan bu yana en çok başvuruyu gerçekleştiren Kadıköy Belediyesi’nin 2013 yılında yaptığı toplam 22 marka başvurusu bulunuyor. 2012’de yaptığı ‘Şeker Hayat’ markası ile AK Partili Eyüp Belediyesi ise en az markaya sahip belediye olarak raporda yer alıyor.
ÇOĞUNLUKLA HİZMET ALANLARINDA
TPE’nin verilerini analiz ederek ortaya koyulan raporu inceleyen Adres Patent Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Akbulut şu değerlendirmeyi yaptı: “İstanbul’daki 18 belediye başkanlığının aldığı markaları incelediğimizde ağırlıklı olarak eğitim-öğretim, reklam,
mağazacılık, büro hizmetleri, hukuki hizmetler, finans, haberleşme, matbaacılık ve tıbbi hizmetler sınıflarından tescil almayı seçtiklerini görüyoruz. Bunun en büyük nedeninin yapmak istedikleri işler için belediyelerin özel sektörle ortak iş yürütmesi olduğunu söylemek yanlış olmaz. Çeşitli nedenlerden dolayı belediye ve özel sektör iş birliği ile yürüyen ancak belediyeye ait olan projelerde, marka korumasına ihtiyaç duymaları çok doğru bir hareket. Özellikle belediyenin ikamet eden insanlara yönelik yaptığı eğitim-öğretim projeleri, kısaltmalar, kart hizmetleri, sanat merkezleri gibi birçok markanın tescilli hale geldiğini söyleyebiliriz. Tabii ki belediye başkanlıkları tarafından direkt ismin ve logonun tescillendiği belediyeler var. Bunlara Kartal, Zeytinburnu, Çekmeköy, Sancaktepe, Küçükçekmece gibi belediyeleri örnek verebiliriz. Direkt belediye olarak tescile başvurmuş başkanlıkların, markalarından çok o ilçeyle özdeşleşen logoları koruma altına almak istemeleri hem prestij hem de kurum kültürü açısından doğru bir davranış.” şeklinde konuştu.