Çocuk sahibi olma problemiyle başvuran hastalarımızda yaptığımız detaylı muayene ve değerlendirmelerin ardından anne-baba olmalarını engelleyen faktörleri net bir şekilde ortaya koyabilmek adına A’dan Z’ye gerekli tüm testlerin yapılması istenmektedir. Bu testlerin sonucuna bakıldığında çiftlerin üreme sağlığına yönelik erkek ya da kadın kaynaklı birtakım problemler tespit edilirken bir grup hastada hamile kalmayı engelleyecek herhangi bir sorun görülmemektedir.
#GebelikSoğan kürü adet söktürücü özelliği ile bilinmektedir. Adet gecikmesi gibi durumlarda soğan ve su ile hazırlanan kür ile adet döngüsü normal seyrine dönmektedir. En az altı ayda bir 15 gün süre ile düzenli kullanılır ise soğan kürü işe yaramaktadır. Adet söktürücü soğan kürü nasıl yapılır ve kaç gün kullanılır ayrıntıları ile derledik.
Egzersizin sağlık için önemli olduğu yadsınamaz bir gerçek. Ancak yapılan son araştırmalar gösteriyor ki, egzersizi ‘ne kadar yaparsan o kadar iyi’ değil, ‘dozunda yaparsan çok iyi’. Peki aşırı egzersiz nelere sebep olur? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkTiroid vücut için önemli bir fonksiyona sahip. Tiroid hormonları vücudumuzun bütün organlarının sağlığı için gereklidir. Tiroid hastalıkları da basit bir tahlille tespit edilebilir. Peki tiroid testi nasıl yapılır? Tiroid tahlili aç karnına yapılır mı? İşte konuyla ilgili detaylar...
#Tiroid Tahlili Aç Karnına Yapılır MıBirçok kadın Covid-19 aşısı yaptırdıktan sonra adet düzensizlikleri yaşadıklarını dile getiriyor. Menopoza mı girdim acaba diye düşünenler bile var ama bilimsel olarak aşı ile adet düzensizliği arasında bir bağ olduğu kanıtlanmış değil. Hem arkadaşlar arasında hem de sosyal medyada geniş şekilde yer alan ve kafalarda soru işareti bırakan bu konuyu uzmanlarımızla konuştuk
#Covid 19Polikistik over sendromu son yıllarda sıklıkla karşımıza çıkan kadınsal bir sağlık sorunudur. Polikistik over hamilelik üzerinde olumsuz sonuçlara neden olabileceği gibi günlük hayatı etkileyen adet düzensizliğinden kaynaklı aşırı tüylenme, sivilcelenme gibi sonuçları da doğurabilir. Peki polikistik over nedir, nasıl anlaşılır? İşte polikistik over belirtileri ve hamilelikte etkileri...
#Plikistik OverSağlık Bakanlığı tarafından koronavirüs aşılanma sürecinin başlamasıyla birlikte regl iken aşı sırası gelmiş olan kadınlar adetliyken covid aşısı olmanın vücuda etkisini ve koronavirüs testi yaptırıp yaptırılmadığını merak ediyorlar. Bunun yanında tetanoz, hepatit b, menenjit gibi aşıların da regl dönemini nasıl etkilediği de çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, Regl iken aşı olunur mu, aşılar adet dönemini geciktirir mi? Sinovac ve BionTech aşılarının adetliyken kişiye herhangi bir etkisi söz konusu mu? Adet dönemi ve aşı ile ilgili tüm merak edilenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Doç. Dr. Ayşe Filiz Gökmen Karasu yanıtladı...
#Adet DönemiAnamnez, hastanın hastalığını teşhis etmek ya da hastanın genel durumunu anlamak için ona soru sorarak, onunla konuşarak bilgi toplamaya verilen isimdir. Bu işleme ise, anamnez alma adı verilir. Anamnez alırken sorular rastgele değil de belirli bir sıra ve düzen içinde sorulur. Anamnez nedir? Neden önemlidir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Anamnez Nedir? Neden Önemlidir?Tiroid bezi metabolizmamızın orkestra şefi görevini gören tiroid hormonlarını üreten endokrin organlarımızdan biri olup boynumuzun ön kısmında âdem elmasının hemen altında kelebek şeklinde olan bir bezedir. Tiroid hormonları metabolizmamızı düzenler ve kontrol eder. Kalp ve solunum hızı, kolesterol seviyeleri, kilo, ruhsal durum, cilt ve tırnak sağlığı, adet düzeni vb. vücudumuzun bütün organlarının sağlığı için gereklidir.
#Tiroid NodülleriSpiral yani rahim içi araç (RİA) oldukça sık kullanılan bir doğum kontrol yöntemidir. Bu yöntemde gebelik oluşmasını engellemek için rahim içerisine değişik şekillerde ve içeriklerde olan aletler yerleştirilir. Bu aletlere “rahim içi araç yani kısaca RİA” denir.
#Spiral NedirPolikistik over sendromu (PKOS) doğurganlık çağındaki kadınlarda sık görülen hormonal bir bozukluktur. PKOS olan kadınlarda genelde adet düzensizliği, adet görememe, aşırı tüylenme, sivilcelenme, aşırı kilo alımı gibi sorunlara neden olur. Evli çiftlerde çocuk sahibi olamama gibi problemlere de neden olabilir.
#Polikistik OverAnormal adet kanamaları, üreme çağındaki kadınlarda sıkça görülen sorunlardan biridir. Bu nedenle kadınlar için adetle ilgili anormallikler genelde merak konusudur. Jinekolojik muayene için başvuran pek çok kadının anormal kanama neye denir, anormal vajinal kanamanın nedenleri nelerdir, hangi durumlarda doktora görünmek gerekir, anormal kanamalar kanser belirtisi olabilir mi gibi soruları vardır. Bu nedenle bu haftaki yazımda bu konudan bahsetmek istedim.
#Adet KanamalarıYapılan bir araştırmaya göre kadınların yüzde 62’si düzenli regl olmuyor. Peki regl düzensizliğinin sebepleri nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Evrim Aksoy, konuyla ilgili bilgiler verdi ve önemli uyarılarda bulundu.
#SağlıkUykusuzluğun bağışıklık sistemini direkt olarak olumsuz etkilemesinin yanı sıra yaratabileceği sağlık sorunları nedeniyle olumsuz etkisi katlanarak artıyor. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Örmeci, koronavirüs salgını nedeniyle özellikle güçlü bir bağışıklık sistemine ihtiyaç duyulan bu dönemde yeterli ve kaliteli uyumak için önerilerde bulundu.
#Uyku DüzeniPolikistik Over Sendromu’nun (PCOS) kadınlarda en sık rastlanan hormonal bozukluk olduğunu belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Hakan Yaralı, ‘’Bu sendromun nedeni ve oluş mekanizması net olarak bilinmemekle birlikte, genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin etkileşmesinin rol oynadığı düşünülmektedir’ dedi.
#PcosAşırı kilo kadının gebe kalmasını engeller; fakat kilo vermek için yapılan yanlışlar ( sağlıksız beslenme, diyet ürünler, katkı maddeli yiyecekler, uzun süre aç kalma) bu durumu daha da kötüleştirmektedir. Çocuğu olmayan kadınların elinde yaprak yaprak testlerle doktor doktor dolaşarak, umutsuzca kendi kendilerini tedavi etmeye çalıştıklarını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Berfu Demir, çocuk sahibi olmak için yaşanılan süreçte yapılması gerekenleri anlattı.
#YumurtalıEvde hamilelik testi nasıl uygulanır? Hamilelik testinin pozitif ve negatif sonuçları ne anlama gelir? İşte hamilelik testinin nasıl yapılacağı ve test sonuçlarının ne anlama geldiğini Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı M. Bülent Tıraş anlatıyor.
#Gebelik TestiProlaktin ya da halk arasında bilinen adıyla süt hormonu, PRL geni tarafından üretilir ve hipofiz bezinin ön lobundan salgılanır. Peki, prolaktin hormonu yüksekliği neden olur? Prolaktin hormonu yüksekliği adet gecikmesine yol açar mı? Prolaktin hormonu yüksekliği kısırlığa neden olur mu? Merak edilenleri Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir anlatıyor.
#Prolaktin Yüksekliği HamilelikAdet düzensizliği kadınları endişelendiren en büyük sorunlarından biridir. Senede birkaç günlük gecikmeler normal kabul edilirken, daha sık yaşanan adet düzensizlikleri miyom, tümör gibi sorunlara işaret edebilir. Bu tür adet düzensizliği durumlarında mutlaka uzman yardımı alınmalıdır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Deniz Yıldıran Sarıcı, adet düzensizliği konusunda bilgi verdi.
#Adet Düzensizliği