Paylaş
Tiroid nodülü, tiroid bezi içinde oluşan farklı yapıda ve büyüklüklerde olabilen anormal kitleler yani yumrulardır. Tiroid nodüllerinin %90'nından fazlası iyi huylu olup zararsızdır. Bu nodüllerin %5-10'luk kısmı kanser riski taşırlar.
Tiroid nodüllerinin taşıdığı riskler
Bu nedenlerle tiroid nodülleri genel olarak iyi huylu olsa da hekim tarafında takip edilmeleri gerekmektedir.
Tiroid nodülleri için risk altında olanlar
Ülkemizde tiroid nodülleri 40 yaş üstünde %25 oranında görülmektedir. Tiroid bezinde nodül gelişimi ile ilgili çeşitli risk faktörleri mevcuttur;
Tiroid bezinde nodül şüphesi olan veya saptanan kişilerde öncelikle tiroid hormonları için kan tetkikleri ve ultrason yapılır sonrasında çıkan sonuçlara göre ileri tetkik yapılabilir.
Tiroid nodüllerinin takibi ve tedavi yöntemleri
Tiroid nodüllerinde takip ve tedavinin nasıl olacağına nodülün tipine, kanser riskine, büyüklüğüne ve hastanın şikayetlerine göre karar verilir. Yapılan tetkikler sonucu kanser riski olmayan kişilerde hekim belli aralıklarla nodül veya nodüllerin takibini önerir. Aşırı aktivite gösteren nodüllerde ilaç tedavisi, radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi tedaviye hastaya özel olarak yapılacak detaylı değerlendirme sonucunda karar verilir. Bazı nodüllerin büyümesini engellemek veya hipotiroidi durumunda hastalara tiroid hormon replasmanı yapılabilir.
Tiroid nodüllerinde ameliyatın gerekli olduğu öncelikli bazı durumlar şunlardır;
Paylaş