Geçen hafta zeytin hasadına katılmak için Ayvalık’a gittim. Aynı zamanda, düzenlenen eğitimlerde anıt ağaç ve ekoloji atlası gibi birçok güzel projeyi dinledim. Gördüm ki hasat bahane, son zamanlarda zeytinle ilgili yapılan çalışmalar şahane.
#Ebru ErkeBoğaz’ı, Tarihi Yarımada’sı, balıkçı, meyhane, ocakbaşı ve çarşılarıyla İstanbul turistler için gerçek bir cazibe merkezi.Manzarası, yemekleri ve servisiyle öne çıkan seçenek çok, seçmek zor. Biz de jürimize sorduk; konuklarını nereye götürüyorlar, şehri ve mutfak kültürümüzü hakkıyla yansıtanlar hangileri?
#MisafirGallada iyi değil, çok iyi bir lokanta... Fatih Tutak uluslararası çapta bir şef. Meraklı. Araştırmacı. Çok az şefte olan bir özelliği de damak tadının çok iyi olması. İşini ciddiye alıyor; kestirmeden değil, gerekli yoldan gidiyor. Burada lezzet şöleni patatesli pide ve dana ilikli-çıtır sarımsaklı tereyağıyla başlıyor, saf umami. Tarhananın çeşni olarak kullanıldığı enginar bir başyapıt. Dört dumpling var; kuzugöbeği püresi ve yengeçliler favorim oldu ama karidesli ve Adana kebaplı olanlar da başarılı. Pekin ördeğiyse yıllar önce Girardet lokantasında yediğim düzeyde, yani çok iyi Çin lokantalarından bile daha iyi...
#Vedat MİLORTURK isimli restoranıyla 2 Michelin yıldızı alan şef Fatih Tutak, uzmanı olduğu Asya lezzetlerini bizim mutfağımızdan dokunuşlarla harmanladığı yeni restoranı Gallada’yı açtı. Normalde restoranlara açıldıktan sonra biraz zaman vermeyi tercih etmeme rağmen, dayanamayıp ilk geceden rezervasyon yaptım.
#Fatih TutakBinyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşırken Bursa’da da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerle kutlandı.
#Ramazan BAŞANGeçen sene 17. sıradaydık... Herkesler ‘Ah, vah’ etti, ‘ABD nasıl ilk 10’a girdi de biz giremedik?’ diye sordu. Bu yıl başardık. Dünya yemek trendlerini takip eden Taste Atlas, binlerce kullanıcıyla yaptığı araştırma sonucunda ‘Dünyanın en iyi mutfakları’ listesini yeniledi. Türkiye 7. sırada. İşte sonunda ilk 10’dayız. Elbette ‘büyük gurur’. Ancak bu kez de sosyal medyada ‘Nasıl olur da Yunanistan ikinci olur, biz yedinci...’ kavgası var. Herkesler sitem içinde. Varsın olsun! Gelin biz, ‘Daha iyisi nasıl oluruz?’ onu konuşalım.
#Türk MutfağıDediler bu kadar sert sorma. Dedim arada Ömür var (Gedik; sevgilisi) kaldırır, kaldırır... Cildinin bozukluğuna kadar girdim, sıfır kompleks cevapladı. İkilemli sorularda huzurunuzda veteran tenisçi, UNICEF elçisi, senfoni orkestrası kurucusu, Sarıyerspor Asbaşkanı, aryacı doktor, hatta kardeşimin doktoru ve son olarak MSG (Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği) başkanı seçilen Ferhat Göçer...
#Ferhat GöçerDediler bu kadar sert sorma. Dedim arada Ömür var (Gedik; sevgilisi) kaldırır, kaldırır... Cildinin bozukluğuna kadar girdim, sıfır kompleks cevapladı. İkilemli sorularda huzurunuzda veteran tenisçi, UNICEF elçisi, senfoni orkestrası kurucusu, Sarıyerspor Asbaşkanı, aryacı doktor, hatta kardeşimin doktoru ve son olarak MSG (Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği) başkanı seçilen Ferhat Göçer...
#Ferhat GöçerŞef Fatih Tutak ve ekibinin TURK’te sunduğu yemekler ciddi bir araştırmanın eseri. Pekmezle pişirilen Adana patlıcanı, domates sos ve taze manda sütünden yapılan krema kıvamında yoğurtla sunulmuştu, en iyi tabaklardan biriydi. Mısır ya da mantar gibi farklı ürünlerden elde edilen tarhanaların yemeklerde nasıl kullanıldığını görmek için bile burayı ziyaret etmeye değer...
#Fine DiningYüzlerce yıllık birikim, devasa bir külliyat, kuşaktan kuşağa aktarılan pratikler... Türkiye’nin lezzet hazinesi, kimilerine göre yeryüzünün en zengin birkaç mutfağından biri, pek çoğumuza göre de en güzeli. Peki bütün bu güzeller içinde en güzel 100 hangileri? Artık tereddüde gerek yok: Gastronomi düzeyi tartışılmayacak büyük bir heyet bunları sizin için belirledi.
#Türkiye'nin En Lezzetli 100 YemeğiGeride bıraktığımız sene içinde çok sayıda olağanüstü yemek yedim. ‘En iyisi şu’ demek imkânsız gibi. Ben de farklı bir yöntem izledim. Gözümü kapattım ve farklı kategorilerde belleğime kazınmış yemekleri düşünüp aklıma ilk gelenleri kaydettim. Sonuçları sizinle paylaşmak istiyorum...
#2017Rizeli Turgut Köse, Edirneli arkadaşını konuk etti. Erzincanlı Mine Çetin ise Bursalı arkadaşının evine misafir oldu. Ne kadar farklı kültürlerden olunsa da “Naber?” diye sorduktan sonra herkesle çok güzel muhabbet edilebildiğini böylece öğrendi Turgut. Mine ise, bir hafta tanımadığı birinin evinde kalmaktan başta korksa da, başka hayatları keşfetmekten memnun. Onlar, Türk Kültür Vakfı’nın ‘Türkiye Kardeşleri Yurtiçi Değişim Programı’na katılan 200 liseliden sadece birkaçı. Öğrenciler, Kapadokya’daki Gençlik Zirvesi’nde bakın deneyimlerini nasıl paylaştı.
#MEB