IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2015 11:37
KAYSERİ’DE DÜZENLENEN YÖRESEL YEMEK YARIŞMASI GALASINDA KONUŞAN KAYSERİ VALİSİ ORHAN DÜZGÜN, FAST FOOD TARZI YEMEKLERİN ÇIKMASIYLA YÖRESEL YEMEK KÜLTÜRÜNÜN GİDEREK KAYBOLDUĞUNU SÖYLEDİ.
Kayseri’de düzenlenen yöresel
yemek yarışması galasında konuşan Kayseri Valisi Orhan Düzgün, fast food tarzı yemeklerin çıkmasıyla yöresel yemek kültürünün giderek kaybolduğunu söyledi.
Kayseri Valiliği öncülüğünde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Aşçılar Federasyonu tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Yöresel Yemek Yarışması’nın galası yapıldı. Kentte bulunan bir otelde düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz, Türkiye’nin mutfak kültürünün dışarıdan bakıldığı zaman döner ve kebap olarak görüldüğünü söyleyen Açıköz, “Türkiye dışarıdan bakıldığı zaman kebap ve dönerden ibaret bir mutfak kültürünün olduğu görülüyor. İnsanlar öyle görüyor. Son yıllarda yapılan çalışmalarla gerçekten Adana’da olsun, Gaziantep’de olsun, Kayseri’de olsun, Ağustos ayında Bursa’da olsun etkinliğimiz olacak. Eğer Kayseri mutfağı sadece sucuk, pastırma ve mantıdan ibaret olduğunu söylesek de bugün hanımları gördük, harika yemek yaptı. Dolayısıyla köylerde yaşlı teyzelerimize, ninelerimize gitsek unutulmaya yüz tutmuş bir bu kadar daha harika yemek olacak” ifadelerini kullandı. Kayseri Valisi Orhan Düzgün ise, yemek kültürünün önemine değinerek, fast food tarzı yemeklerin çıkmasıyla yemek kültürünün giderek kaybolduğunu söyledi. Vali Düzgün, “Kayseri mutfağı Türkiye’de bilinen önemli mutfaklar arasında yer alıyor. Turizmde de yemenin, içmenin, mutfağın son derece önemi var. Çünkü bir ülkeye, bir şehre gittiğinizde o şehrin doğal güzelliklerini, kültürel mirasını, müzelerini, gezilebilecek olan yerleri gezdikten sonra en çok aradığımız konu ise ‘Nerede yemek yenilebilir? Buranın nesi meşhurdur?’ bunun arayışına geçersiniz. Ve insanların ayrıldıktan sonra akıllarında kalan gezip gördükleri yerler dışında oranın lezzetidir. Fast Food tarzı yemeklerin hızlanmasıyla da geleneksel yemek kültürümüzün kaybolduğunu görüyoruz. Artık evlerde insanlar çok eskiden çok daha özenle yemek yaparlarken daha kolay yapılabilen bazı yemeklerle karın doyurulmaya çalışıldığını görüyoruz” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Federasyon Başkanı Açıköz, Vali Düzgün’e aşçı kıyafeti giydirdi. Öte yandan 110 yarışmacının katıldığı yarışmada ‘Ana Yemekler’ kategorisinde ‘Tepsi Mantısı’ ile Halime Tokkaroğlu birinci, ‘Arabaşı’ yemeği ile Meltem Çopur ikinci, ‘Pehli’ yemeği ile de Burak Çetin üçüncü oldu. ‘Hamur işi’ kategorisinde ‘Yağ Mantısı’ ile Ayşe Alakuş birinci, ‘Tandır Böreği’ ile İfakat İpekligil ikinci, ‘Tandır Böreği’ ile Arzu Livçalkan üçüncü oldu. ‘Tatlı’ kategorisinde ise ‘Sarığı Burma’ ile Ayşe Zeynep Şahin birinci, ‘Pekmezde Kabak Tatlısı’ ile Merzuka Türkoğlu ikinci, ‘Nevzine’ ile Nevin Puma üçüncü oldu.
Programa İl Kültür ve turizm Müdürü İsmet Taymuş ile Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz da katıldı.