Uzak Doğuluların "kemiksiz et" diye andıkları kolesterolü düşürmek de dahil olmak üzere birçok yararı olan bir bitkiden, soya fasulyesinden söz edelim bugün.
Tabii, boşuna yakıştırılmamış bu "kemiksiz et" ünvanı soyaya. Ette bulunan protein miktarı ortalama yüzde 15 iken soya fasulyesinde yüzde 38’i buluyor. Bu özelliğiyle soya gerek et yemeyi tercih etmeyenler, gerekse sağlığı et yemeye müsade etmeyenler için bulunmaz bir gıda niteliği taşıyor. Soyanın bir başka özelliği de kolesterol içermemesi ve içerdiği yağ asitlerinin doymamış yağ asitleri olması. İnsan hücreleri tarafından ihtiyaç duyulan bir yağ çeşidi olan lecitin de bulunuyor soyanın içerisinde.
İnce noktalar
Soya unu kullanarak kek yapacaksanız, kullanacağınız yumurta ve süt miktarını azaltmanız gerekir. Böylece alıştığınız kıvamı yakalayabilirsiniz.
Hızlı yaş pasta
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 10 dakika
Malzeme listesi
150 gr margarin
1 çay bardağı un
2 çay bardağı toz şeker
4 su bardağı süt
4 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
2 paket petibör bisküvi
Üzeri için
2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz içi
1 su bardağı hazır süt kreması
Orta boy bir tencerede margarini eritip unu ilave ettikten sonra sürekli karıştırarak sararıncaya kadar, 1-2 dakika kavurun. Üzerine süt, kakao, toz şeker ve vanilyayı hemen ekleyip muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 1-2 dakika sonra ocaktan alın. Muhallebinin 1 su bardağı kadarını ayırın. Kalan muhallebiye robotta çektiğiniz ya da elinizle ufaladığınız bisküvileri ekleyip bu harcı orta boy bir kek kalıbına yerleştirin. Keki buzdolabında 3 saat kadar beklettikten sonra kelepçeli kalıptan alıp bir servis tabağına aktarın.
Ayırdığınız kakaolu muhallebiyi ve hazır kremayı mikserde 2-3 dakika çırpın. Bu kremayı pastanın her tarafına sürün. Dövülmüş fıstıkla süsleyerek servise sunun. Ancak bu pastayı servise sunmadan önce buzdolabında 3-4 saat ya da bir gece bekletirseniz sonuç çok daha iyi olacaktır.
Adana mantısı
10 kişilik
Hazırlama süresi 60 dakika
Pişirme süresi 20 dakika
Mantı hamuru için
2 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı su
6 su bardağı un
Kızartmak için
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Sosu için
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biber
250 gr orta yağlı kıyması
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Mantı hamuru için, yumurtaları yoğurma kabına kırıp tuz ve suyu ekleyerek karıştırın. Mantı hamurunu yoğurun, 20 dakika dinlendirin. İç harcı için, kıymayı bir kaba alıp üzerine tuz ve karabiber ekleyerek iyice yoğurun. Dilimlenen hamuru üç eşit bezeye bölün ve her bir parçayı yufka büyüklüğünde açın. Sonra, bu yufkaları 7-8 santimlik kereler halinde kesin. Kestiğiniz hamurların üzerine kıymalı harçtan birer çay kaşığı dolusu koyun. Hamuru önce üçgen şeklinde katlayıp, sonra iki ucunu aynı yöne katlayarak gül şekli verin. Zeytinyağını tavaya koyup kızdırdıktan sonra mantıları, karıştırarak iyice kızartın. Mantı tenceresine tereyağını ve biber salçasını koyup bir iki kez karıştırdıktan sonra, altı su bardağı sıcak su, tuz, karabiber ve pul biberi de ekleyerek kaynamaya bırakın. Kaynayınca kızarmış mantıları ekleyip karıştırın. Sarımsaklı yoğurtla birlikte servise sunun.