Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2005 00:00
Uzak Doğuluların "kemiksiz et" diye andıkları kolesterolü düşürmek de dahil olmak üzere birçok yararı olan bir bitkiden, soya fasulyesinden söz edelim bugün.Tabii, boşuna yakıştırılmamış bu "kemiksiz et" ünvanı soyaya. Ette bulunan protein miktarı ortalama yüzde 15 iken soya fasulyesinde yüzde 38’i buluyor. Bu özelliğiyle soya gerek et yemeyi tercih etmeyenler, gerekse sağlığı et yemeye müsade etmeyenler için bulunmaz bir gıda niteliği taşıyor. Soyanın bir başka özelliği de kolesterol içermemesi ve içerdiği yağ asitlerinin doymamış yağ asitleri olması. İnsan hücreleri tarafından ihtiyaç duyulan bir yağ çeşidi olan lecitin de bulunuyor soyanın içerisinde. İnce noktalarSoya unu kullanarak kek yapacaksanız, kullanacağınız yumurta ve süt miktarını azaltmanız gerekir. Böylece alıştığınız kıvamı yakalayabilirsiniz.Hızlı yaş pasta8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 10 dakikaMalzeme listesi150 gr margarin1 çay bardağı un2 çay bardağı toz şeker4 su bardağı süt4
yemek kaşığı kakao1 paket vanilya 2 paket petibör bisküviÜzeri için2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz içi1 su bardağı hazır süt kremasıOrta boy bir tencerede margarini eritip unu ilave ettikten sonra sürekli karıştırarak sararıncaya kadar, 1-2 dakika kavurun. Üzerine süt, kakao, toz şeker ve vanilyayı hemen ekleyip muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 1-2 dakika sonra ocaktan alın. Muhallebinin 1 su bardağı kadarını ayırın. Kalan muhallebiye robotta çektiğiniz ya da elinizle ufaladığınız bisküvileri ekleyip bu harcı orta boy bir kek kalıbına yerleştirin. Keki buzdolabında 3 saat kadar beklettikten sonra kelepçeli kalıptan alıp bir servis tabağına aktarın.Ayırdığınız kakaolu muhallebiyi ve hazır kremayı mikserde 2-3 dakika çırpın. Bu kremayı pastanın her tarafına sürün. Dövülmüş fıstıkla süsleyerek servise sunun. Ancak bu pastayı servise sunmadan önce buzdolabında 3-4 saat ya da bir gece bekletirseniz sonuç çok daha iyi olacaktır. Adana mantısı10 kişilikHazırlama süresi 60 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMantı hamuru için2 adet yumurta1 çay kaşığı tuz1 çay bardağı su6 su bardağı unKızartmak için2 yemek kaşığı zeytinyağıSosu için1 yemek kaşığı biber salçası1 yemek kaşığı tereyağı1 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biber250 gr orta yağlı kıyması1 çay kaşığı tuz, karabiberMantı hamuru için, yumurtaları yoğurma kabına kırıp tuz ve suyu ekleyerek karıştırın. Mantı hamurunu yoğurun, 20 dakika dinlendirin. İç harcı için, kıymayı bir kaba alıp üzerine tuz ve karabiber ekleyerek iyice yoğurun. Dilimlenen hamuru üç eşit bezeye bölün ve her bir parçayı yufka büyüklüğünde açın. Sonra, bu yufkaları 7-8 santimlik kereler halinde kesin. Kestiğiniz hamurların üzerine kıymalı harçtan birer çay kaşığı dolusu koyun. Hamuru önce üçgen şeklinde katlayıp, sonra iki ucunu aynı yöne katlayarak gül şekli verin. Zeytinyağını tavaya koyup kızdırdıktan sonra mantıları, karıştırarak iyice kızartın. Mantı tenceresine tereyağını ve biber salçasını koyup bir iki kez karıştırdıktan sonra, altı su bardağı sıcak su, tuz, karabiber ve pul biberi de ekleyerek kaynamaya bırakın. Kaynayınca kızarmış mantıları ekleyip karıştırın. Sarımsaklı yoğurtla birlikte servise sunun.Not: Bu mantıya et suyu konmaz.
button