Küçük bir İrlanda adası ve yörenin kendine özgü insanları... İki sıkı dostun arası, birinin diğerinden artık sıkılmaya başlamasıyla açılır ve sonrasında kimi tuhaflıklar kıyıya vurur. Oscar’da 8 dalda 9 adaylığa sahip Martin McDonagh imzalı ‘The Banshees of Inisherin’ dostluk ve yalnızlık üzerine yapılmış en hüzünlü filmlerden...
#Martin McdonaghBeyazperdede John Wick’in sisteme karşı verdiği mücadele devam edecek. Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer 20 yıl sonra yeniden aynı sahneyi paylaşacak. Konser salonlarına yıldız yağmuru beklenirken MFÖ ve Nazan Öncel gibi usta isimler yeni albümleriyle geliyor. Belli oldu, bu yıl yine ödüllü restoranların peşine düşeceğiz. Sonra da ruhumuzu doyurmak için müze, galeri gezeceğiz. 2023’te kültür-sanatla dopdolu günler bizi bekliyor.
#Kültür-SanatSkandallarla dolu geçmişiyle akıllarda yer eden ABD'li dijital medya patronu Dave Portnoy, geçen haftadan beri bir kez daha manşetlerde. Portnoy hakkındaki suçlamalar bu kez çok ciddi. Insider'a konuşan 19-20 yaşlarındaki kadınlar, Portnoy'la yaşadıkları cinsel deneyimler hakkında korkunç şeyler anlattı. Şirket hisselerinin dibe vurmasına neden olan haberden sonra, Portnoy da Insider'a ve yöneticilerine savaş açtı.
#Dave PortnoyABD'li oyuncu Tom Hanks, geçtiğimiz günlerde eşi Rita Wilson ile Avustralya'ya gitmiş ve burada koronavirüse yakalanmıştı. Eşi ile beraber karantinaya alınan ve tedavi gören Hanks, karantinadan çıktı ve ülkesine döndü. Virüsü yenmesinin şerefine usta oyuncunun en iyi 15 filmini derledik.
#Tom HanksCannes Film Festivali'nde Büyük Ödüle layık görülen "Bir Zamanlar Anadolu'da" filminin senarist ve oyuncularından, "Peri Gazozu" ve "Cin Aynası" kitaplarını kaleme alan, oyuncu, yönetmen ve yazar Ercan Kesal, "Ben kütüphaneye gittiğim ilk günü cennete düştüm diye hep tarif ederim. Bir cennete düştüm ve ondan sonra hiç çıkmak istemedim oradan." dedi.
#Ercan KesalUzmanlara göre, tatili verimli geçirmenin en iyi yollarından biri bol bol kitap okumak. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da, karne dağıtımı sonrasında öğrenci ve velilere verdiği mesajda, en çok önemsediği şeyin çocukların kitap okuması olduğunu belirterek, “Kitap okumak hem çocuğun sanatsal, düşünsel gelişmesine, hem derslerine katkı sağlıyor. Kitap okuyanlar daha avantajlı oluyor hayatta. Roman olur, çizgi roman olur, yeter ki ilgi duysun, sevsin, kitap okuması çok fayda sağlar” diye konuştu.
#Kitapİstanbul Modern Sinema, 21 Haziran – 1 Temmuz tarihleri arasında Japonya’dan Fransa’ya, Afganistan’dan İran’a farklı karakterler, coğrafyalar ve diller üzerinden bir araya gelen kadın filmlerinden oluşan “Bacağınızı Biraz Çeker Misiniz?” adlı seçkiyi sinemaseverlerle buluşturuyor.
#ÜniversiteAcun Ilıcalı’yla dostluğumuz, onun muhabirlik yıllarında başladı. Sonra aramıza kara kedi girdi, 6 yıl konuşmadık. Görüşmesek de bu 6 yılda onun medya patronluğuna uzanan yolculuğunu gururla izledim. “Televizyonun Kolomb’u” şimdi Amerika’yı keşfetmeye hazırlanıyor. Kolombiya, Arjantin, Brezilya, Şili derken Telemundo’yla Amerika pazarına girdi. Son olarak da Amerikan Fox’la masaya oturdu. Sırada İngiltere ve Almanya var... Yarattığı “Exathlon” formatıyla Türkiye’nin en büyük tanıtım elçisi olacak Acun. Ona “Kontrolsüz büyümekten korkmuyor musun” diye sordum, “Hiç korkmuyorum, çünkü ben hep kontrolsüz büyüdüm” yanıtını aldım...
#Acun IlıcalıAnimal Planet televizyonunda yayınlanan 'River Monster' programının çekim ekibinin, geçtiğimiz yıl kasım ayında Avustralya'ya ait kimsenin yaşamadığı bir adada, günlerdir tek başına yaşayan bir adam bulduğu ortaya çıktı. Ancak filmlerde ya da romanlarda yaşanabilecek bu inanılmaz olayın görüntüleri, geçtiğimiz hafta kanalda yayınlandı.
#Tremine“Normal”in karşıtı her zaman “anormal” demek değildir. Bazı özel durumlarda farklılık öyle artılarla bezer ki insanı, karşınızdakinin normal olmadığına şükredersiniz. Billur Kalkavan da o karakterlerden biri... Enerji dolu, çılgın, güzel, şeffaf, pırıltılar saçan bir kişilik... Zaten bunlara bakıp zekasını ve aklını keşfetmemeniz işten bile değil. Eh geriye ne kalıyor; böylesine donanımlı biriyle edilen sohbetin tadına varmak!
Slowfood, Slowcity gibi “yavaş gezginlik” kavramının da tartışmaya açılmasını, akıma dönüşmesini arzu ediyor yazar Gündüz Vassaf. “Kısa zamanda çok yer görme hırsından vaz geçip, gittiğimiz yeri derinlemesine yaşamalı, hatta orada yeni bir insana dönüşmeliyiz. Ancak bu yolla seyahat bize gerçek fayda sağlar” diyor. Geçen kasımda Bosna Hersek’in Mostar kentine giden, “ihtiyar bilge” lakaplı tarihi taş köprünün başında 37 gün geçiren Vassaf, gözlemlerini anlattı.
1 milyon dolarlık kefalet önerisi reddedilen IMF Başkanı Kahn, uyuşturucu müptelaları, mafya liderleri ve azılı suçluların tutulduğu New York’un Alkatraz’ı, Rikers Ada Hapishanesi’nde 14 metrekarelik tecrit hücresine kapatıldı. Polis, tecavüz girişiminin yaşandığı öne sürülen kral dairesinin yatağında kan ve sperm buldu. Savcı, saldırıyı anlatınca, duruşmaya kadar ‘masum’ diyen avukatlar, ‘Kadın gönüllü birlikte olmak istedi’ diyerek çark etti.
Sonbaharın renkleriyle yazın sıcağını birleştiren dört günlük eylül tatili için hazır mısınız? Eğer planınızı hâlâ yapmadıysanız seyahat yazarlarına kulak verin. Londra’da bu hafta festival atmosferi yaşanıyor. Prag sonbaharın renklerine büründü. Sanat şehri Floransa bağbozumu döneminde bir başka güzel. Guilin yılın en güzel dolunayını şölenle kutluyor. Yurtiçinde kalacaksanız Bozcaada, Abant, Alanya ve Kemaliye sayısız sürprizler vaat ediyor.
Geçen hafta Singapur’un ıslak sıcağını, tertemiz sokaklarını, nüfus yapısını, adına neden "Aslan Şehir" dendiğini, bu şehir-ülkede 7 milyon ağaç bulunduğunu, kimsenin kirada oturmadığını, sakız satışının yasak olduğunu, Singapur’un Doğulu bir ülkeden daha çok Batılı bir ülkeye benzediğini anlatmıştım. Bu hafta geriye kalan bilgileri aktaracağım.