Adaçayı haberleri sayfasında Adaçayı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1393 Adaçayı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Havaların iyice soğuduğu ve gribal hastalıkların yaygın olarak görüldüğü bugünlerde pek çok kişi kış çaylarına sarılıyor. Hem içimizi ısıtması hem de bağışıklık sistemimizi güçlendireceği düşüncesiyle sıkça tüketilen kış çaylarına yönelik tarifler ve tavsiyeler gerek internette gerekse sosyal medyada adeta havada uçuşuyor. Ancak dikkat! “İçerisinde meyve, baharatlar, bitkiler ve doğal tatlandırıcılar var; ne zararı olabilir ki?” denilerek gerek içeriğine gerekse ölçüsüne dikkat edilmeden tüketilen masum görünümlü bu karışımlar bilinçsiz tüketildiğinde sağlığa faydalı olmak yerine ciddi zararlara yol açabiliyor.
#Kış Çayı“Ne yersen osun” şeklindeki eski atasözü hem bedenimiz hem de zihnimiz için geçerli. Beyin sağlığımız için de tüketmemiz gereken çok önemli gıdalar var. Beslenme uzmanlarına göre hayatınızdan eksik etmemeniz gereken 9 sihirli gıda…
#Beyin SağlığıAktarlarda ve e-ticaret sitelerinde bağışıklığı kuvvetlendirmek, gripten korunmak, zayıflamak hatta kanser tedavisi için bile bitki çayı karışımları mevcut. Peki bu çayların içinde ne olduğunu ve bunun vücudunuzu nasıl etkilediğini gerçekten biliyor musunuz? Karışımlarda en fazla kaç bitki olmalı? Uzmanlar yanıtladı...
#SağlıkAstım hastalığı hava yollarının çevredeki çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan ve bu nedenlere karşı hassas olmasına verilen isim olarak bilinir. Nefes alıp vermede gözle görülür bir zorluk çekerler. Solunum sıkıntısı, günlük hayatta görülebilecek en zor durumlardan biridir. Kişinin günlük hayatını oldukça fazla etkilemesinin yanı sıra öksürüğün de fazlaca olduğu görülür. Astım hastalığının tedavisi nedir diye sorulduğu zaman bu soruya net bir cevap verilemez. Tam anlamıyla uygulanacak bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ancak hastalığın ortaya çıkardığı etkileri azaltmada etkili olan yöntemler bulunur. Bu yöntemlerin neler olduğu ve astıma iyi gelen bitkilerin neler olduğunu bu makalemizde merak edenler için derledik.
#AstımHavalar güzelleşti, sofralar da tabiat gibi yeşillendi... Taze otlar, çıtır çıtır taze soğan ve taze sarımsak yaptığım tüm yemeklerde kendine yer buluyor. Çeşit çeşit saksılara ellerimle ektiğim ve tabaklara tat katan yeşilliklerin kendi küçükse de marifeti çok büyük.
#AdaçayıKış soğuklarında içimizi ısıtıp şifa verecek sağlıklı ve lezzetli bitki çayları hazırlamak için şanslı bir coğrafyada yaşıyoruz. Ihlamur, adaçayı, hatmi çiçeği, kuşburnu gibi zengin endemik bitki türlerimizin yanı sıra ayva, bergamot, portakal, elma gibi meyvelerle de kış çayı harmanlarına lezzet katmak mümkün. Bazısı enerji veriyor, bazısı soğuk algınlığından koruyor, bazısıysa daha kolay uyumamıza yardımcı oluyor.
#NaneAdaçayı çayı, nane ile aynı aileden bir bitki olan adaçayının yapraklarından yapılan aromatik bir içecektir. Çayının yanında baharat olarak kullanılan adaçayı, alternatif ve geleneksel tıpta da kullanılır. Peki zayıflatmasıyla bilinen adaçayı ne işe yarar, faydaları nelerdir? Ada çayı ne zaman içilmeli ve ne kadar tüketilmeli? İşte adaçayı çayının faydaları ve kullanımı
#AdaçayıKışın hastalıklardan korunmak için doğal yöntemler aranır. En sık başvurulan şifalı bitkilerden biri ise adaçayı. Binlerce yıldır geleneksel tıpta da kullanılan ada çayının diğer faydaları neler? Diyetisyen Gülhan Koca ve Diyetisyen Ceyda Nur Çakın açıkladı.
#AdaçayıBirçok bitkinin hastalıklardan korunmak için etkili olduğu bilinen bir gerçek Bitkilerin bu gücünden faydalanmak için mutlaka uzman tavsiyelerine kulak vermek gerektiğini unutmamak gerek. Kış aylarında bolca tüketilen adaçayı ve ekinezya kış aylarında soğuk algınlığına karşı doğal kalkan oluyor. Peki, adaçayı ve ekinezyanın faydaları nelerdir? Nasıl tüketilmeli? Diyetisyen Ceyda Nur Çakın, adaçayı ve ekinezyanın faydalarını anlatıyor.
#AdaçayıEbegümeci ve adaçayı ile ilgili Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu açıklama yaptı. Saraçoğlu açıklamasında, burun ya da ağızdan vücuda giren virüsü, enfeksiyona neden olmadan önce durdurabilmek için alınabilecek önlemleri anlattı ve adaçayı ile ebegümecine vurgu yaptı. Peki, ebegümeci ve adaçayı nedir? İşte faydaları ve Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafında yapılan açıklama
#EbegümeciMuhteşem kokusu ve saymakla bitmeyen faydalarıyla kendine hayran bırakan adaçayı, sindirim ve solunum yolları iltihaplarına oldukça faydalı. Çayından sosuna pek çok kullanım alanı olan adaçayı, et yemeklerine de çok yakışıyor. Peki mis kokulu adaçayı nerelerde kullanılır? İşte cevabı…
#AdaçayıSağlıklı bir beyin için erkeklere mate kadınlara ise adaçayı içmesi tavsiyesinde bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Ender Saraç, “Özellikle odaklanma sorunu yaşayan kadınlar için omega-3 içeren adaçayının hafızaya büyük katkısı var. Mate çayı ise erkek fizyolojisine daha uygun” dedi.
#Mate ÇayıSoğuk havaları iyice hissettiğimiz bu günlerde bağışıklığımızı güçlendirmek, canlanmak ve ısınmak için sıcacık kış çaylarına rağbet arttı. Her bitkinin farklı farklı faydaları var. Peki, hangisi neye yararlı? Diyetisyen Şeyma Yılmaz; konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Bitki ÇayıAdaçayının faydaları nelerdir sorusunun yanıtı vatandaşlar tarafından sorgulanmaya başladı. Birçok rahatsızlığa iyi gelmesiyle bilinen adaçayı ruhsal olarak da insanı dinç bir hale getirmesiyle biliniyor. Peki, adaçayının faydaları nelerdir? Adaçayı nasıl demlenir?
#AdaçayıAktarlarda kolayca bulunan ada ayı, sağladığı faydalar nedeniyle uzmanlar tarafından da öneriliyor. Kurutulmuş yapraklar ya da toz halinde karşımıza çıkan adaçayı, içerdiği uçucu bileşenler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıklara karşı direnç göstermemize yardımcı oluyor. Peki, adaçayı ne için kullanılır? Adaçayının faydaları neler?
#AdaçayıBoğaz ağrısına ne iyi gelir sorusu birçok boğaz ağrısı çeken vatandaş tarafından en çok merak edilen ve araştırılan tedaviler arasında yer almaya başladı. Her türlü hastalıkta doğal yoldan çözüm daha etkilidir. Boğaz ağrısına iyi gelen en iyi doğal yollardan biri ise adaçayı bitkisidir. Adaçayı bitkisi boğazdaki mikroplara karşı anti bakteriyel faaliyet gösterir. İşte boğaz ağrısına adaçayının etkisi.
#Boğaz AğrısıKış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlü tutmak hastalıklardan koruyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmede bitki çaylarının önemine dikkat çeken uzmanlara göre, kuşburnu iyi bir C vitamini kaynağı ancak demleme süresine dikkat edilmeli. Adaçayının ise antimikrobiyal etkisi mikroplardan ve bakterilerden koruyor. Ateşli hastalıklarda zencefil, yorgunlukla başa çıkmada papatya çayı etkili olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Gizem Köse, bağışıklık sistemini güçlendirmede bitki çaylarının önemini anlattı.
#AdaçayıBana hangi malzeme olmadan yemek yapamazsın diye sorsalar çok büyük bir ihtimalle cevabım tuz olur. Doğru miktarda tuz, lezzeti yakalamanın en temel adımı. Aşçı olduktan sonra hayatıma ‘doğru zamanda tuzlama’ diye bir terim girdi. Yapacağım yemeğin ne olduğuna ve ihtiyacıma göre eğer tuz içine işlesin ve suyu çıksın istersem malzemeleri önce, eğer suyu çıkmasın, kendini salmasın istersem son anda tuzlarım. Aslında iyi yemek yapmanın neredeyse birinci kuralı ne zaman tuzlayacağını bilmek diyebiliriz.
#Didem ŞenolHavaların iyice soğuduğu ve gribal hastalıkların yaygın olarak görüldüğü bugünlerde pek çok kişi kış çaylarına sarılıyor. Hem içimizi ısıtması hem de bağışıklık sistemimizi güçlendireceği düşüncesiyle sıkça tüketilen kış çaylarına yönelik tarifler ve tavsiyeler gerek internette gerekse sosyal medyada adeta havada uçuşuyor. Ancak dikkat! “İçerisinde meyve, baharatlar, bitkiler ve doğal tatlandırıcılar var; ne zararı olabilir ki?” denilerek gerek içeriğine gerekse ölçüsüne dikkat edilmeden tüketilen masum görünümlü bu karışımlar bilinçsiz tüketildiğinde sağlığa faydalı olmak yerine ciddi zararlara yol açabiliyor.
#Kış ÇayıHavaların soğumaya başlamasıyla birlikte, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak her zamankinden daha önemli hale geliyor. Bağışıklığı güçlendiren bitkiler, hastalıklara karşı doğal bir savunma oluşturmanız için mükemmel bir yol sunuyor. Özellikle ekinezya, zerdeçal, zencefil ve ginsenggibi bitkiler, vücudun direncini artıran bileşikler içeriyor. Ancak, bu bitkileri dengeli bir şekilde tüketmek çok önemlidir, çünkü aşırı tüketim bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.
#Bitkisel ÇaylarYaşlılık lekeleri veya diğer adıyla güneş lekeleri, genellikle güneşe sık maruz kalan yüz, el ve omuz gibi bölgelerde ortaya çıkan koyu renkli cilt lekeleridir. Bu lekeler, cildin melanin üretiminin artması sonucu oluşur ve yaşla birlikte daha belirgin hale gelebilir. Birçok kişi bu lekelerin sadece güneş hasarından kaynaklandığını düşünse de, aslında yaşlanma süreci ve vücuttaki diğer biyokimyasal süreçler de bu lekelerin oluşumunda etkilidir.
#Yaşlılık LekeleriZeytinyağı Tadım Festivali için Edremit’teydik. Hem birbirinden farklı zeytinyağlarını tattık hem de İtalyan ‘dondurma filozofu’ Marco Radicioni’nin hazırladığı keçi sütünden zeytinyağlı dondurmayı. Marco gastronomiyi ileriye taşıyan gerçek bir emektar. Zeytinyağlı dondurmaysa nefis...
#Ebru ErkeEge’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1Havalar iyice soğumaya başladı, vücudumuzu soğuk havalara hazırlamanın vakti geldi. Mevsim geçişlerinde kimi gıda takviyeleri ve vitaminlere saldırıyor kimi de doğanın bize sunduğu şifalı bitkilerden yardım alıyor. Aktarlar kış hazırlığı yapmaya başladılar bile. Ancak bu konuda kulaktan dolma yanlış bilgiler ve doğal bitkilerin yanlış kullanımı yarardan çok zarara neden oluyor. Peki hangi bitkiler gerçekten bağışıklığı güçlendiriyor? Satın alırken nelere dikkat edilmeli? Fazla ve yanlış tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden olur? Uzman Dr. Dinçer Erdinç ile konuştuk
#Bitki ÇaylarıSon yıllarda popüler olan yemek yarışmalarında sunumlarına farklılık katmak isteyenlerin ilk başvurduğu yöntem ‘renkli yağlar’ oluyor. Bu yağları evde yapmak, kendi sofralarımıza albeni katmak zor değil. Hem aromaları hem renkleriyle sofranızı şenlendirecek öneriler hazırladım.
#YağTemelde un, yumurta ve ekmek kırıntısına bulama işlemini tasvir eden paneleme tekniği aslında sanıldığı kadar da zor değil. Ancak altın sarısı renginde, çıtır çıtır kızarmış şnitzeller veya balık filetoları hazırlamak için işin birkaç püf noktası var. Şef Altuğ Tezer’den bunları öğrendik.
#PaneBir yanına Ege’yi, diğer yanına Akdeniz’i alan Datça zeytini, çamı, balı, bademi, antik kenti, nefes kesen manzaraları, mavinin her tonunda koyları ve tertemiz havasıyla sizi hemen etkisi altına alabilir. Fakat Datça’nın kötü bir tarafı da var: Kalbinizi çalıp bağımlılık yapabilir.
#Datça“Ne yersen osun” şeklindeki eski atasözü hem bedenimiz hem de zihnimiz için geçerli. Beyin sağlığımız için de tüketmemiz gereken çok önemli gıdalar var. Beslenme uzmanlarına göre hayatınızdan eksik etmemeniz gereken 9 sihirli gıda…
#Beyin SağlığıKuşburnu çayı, son yıllarda popülerliği artan, doğal ve sağlıklı bir içecektir. Marmelattan çaya kadar farklı şekillerde tüketeceğiniz E ve C vitamini bakımından oldukça zengin olan kuşburnu yu yazın şerbetini yaparak da tüketebilirsiniz . Pek çok hastalığa karşı kilit rol oynayan her derde deva olan kuşburnu şerbetini bakın nelerle daha zengin hale getirdik!
#Kuşburnu Çayıİlkbahar doğayla beraber pazar tezgâhlarını da yemyeşil sebze ve otlarla doldurdu. Ancak düzenli olarak pazara gidecek, bu güzel yeşilliklerden taze taze alacak vaktimiz olmayabiliyor. Ben böyle yoğun zamanlar için balkonumda birer saksı maydanoz, dereotu, kekik-biberiye; birkaç kök de soğan ve sarımsak bulunduruyorum, kurtarıcım oluyor.
#AromatikMevsin geçişlerinde soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarda artış yaşanıyor. Bu dönemlerde bağışıklık sistemimizi çok daha güçlü tutmamız ve hastalıklara açık kapı bırakmamamız gerekiyor. Peki gripten korunmak için ne yiyip içelim? Nelere dikkat edelim? Diyetisyen Gülçin Işık, gripten korunmak için 9 öneri sıraladı.
#GripsavarBaharatlar dünyanın her yerinde yemeklere lezzet katan en önemli unsurlar. Üstelik Osmanlı İmparatorluğu'nun konumu nedeniyle, mutfak kültürümüzde geçmişten bugüne yer etmiş birçok farklı baharat bulunuyor. Günümüzde de tariflerde bu baharatlar sık sık karşımıza çıkabiliyor. Ancak bazen tek bir yemek için özel bir baharat satın alıp kalanını kullanmadan atıyor ya da "Değmez" deyip o baharatı tariften çıkararak lezzetten ödün veriyoruz. Bu durumlarla başa çıkmak için çok işinize yarayacak bir rehber hazırladık sizin için. Bu rehber sayesinde artık siz de baharatları birbirlerinin yerine dönüşümlü kullanabileceksiniz. İşte eksik baharatları kolayca telafi etmenizi sağlayacak baharat kombinasyonları...
#BaharatlarKahvaltıların olmazsa olmazı çay gün içindeki molaların da vazgeçilmezi. Kimimiz güne çay içmeden başlayamıyoruz, kimimiz de akşam arkadaşlarımız ya da ailemizle vakit geçirirken çay olmadan yapamıyoruz. Peki, çayı daha lezzetli hale getirmek için neler yapabilirsiniz?
#ÇaySoğuk havalarda üşümemek için ne yapmalıyız? Üşümeye iyi gelen yiyecek ve içecekler neler? Soğuk havayla mücadele ederken nasıl kıyafetleri tercih etmeli, sağlığımızı korumak için neler yapmalıyız? Bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız, bu haftaki yazımız tam size göre!
#Yelda Başaran