Ülkemizin yaşadığı ve 11 ili etkileyen deprem felaketi sonrası herkes kendi kenti için olası depremleri ve binaların, şehrin hazır olup olmadığını konuşmaya başladı. Yeterli önlemlerin alınıp alınmadığı, bu bilgilere nasıl ulaşılacağı, yapılması gerekenler hepimiz için kaygı ve merak oluşturdu.
#Afet Ve RiskHürriyet Ankara’ya ‘Deprem Mesafe Tanımıyor’ diyerek uyarılarda bulunan Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen bu kez, pek çok süreçte hayati önem taşıyan acil toplanma alanlarının önemine dikkat çekti. Özmen, ”Toplanma alanının önceden görülmesi ve alana gidiş için alternatif yolların önceden belirlenmesi hayati bir öneme sahip” dedi.
#Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent ÖzmenSincan’da apartmanların girişine olası bir deprem anında vatandaşların bilgi sahibi olması için Acil Toplanma Alanı Haritası asılıyor. Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan, “Herkesin, ‘acil bir durumda nereye gideceğim’ paniği yaşamaması için 77 Acil Toplanma Alanı ile ilgili bilgi sahibi olmasını amaçlıyoruz” dedi.
#Murat YILMAZOsmangazi Belediyesi olası bir afette vatandaşların güvenli şekilde toplanabilmesi için ilçe genelinde 238 noktayı toplanma alanı olarak belirledi. Vatandaşlar, E-Devlet üzerindeki ‘Acil Toplanma Alanı Sorgulama’ bölümünden yaşadığı bölgedeki toplanma alanlarının konumlarını görebiliyor. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Hem sahip tarihi mirasımızı, hem planlı şehirleşmenin önünü açmak amacıyla kentsel dönüşüm projelerimizi başlattık” diyor.
#Bursaİzmir Seferihisar’da meydana gelen can ve mal kayıplarına neden olan 6.6 büyüklüğündeki deprem, zaman zaman sarsıntıların yaşandığı Ankara için de gözleri ‘acil toplanma alanları’na ve deprem hazırlıklarına çevirdi. ‘Depreme ne kadar hazırız?’ sorusundan yola çıkan Hürriyet Ankara, olası bir depremde hayati öneme sahip noktaları ele aldı.
#Murat YILMAZTürkiye’yi acıya boğan 17 Ağustos felaketinin yıl dönümünde yapılan uyarı ve bilgilendirmeler, ‘Afet ve acil toplanma alanları nerelerde?’ sorusunu akıllara getirdi. Ankara’da, aralarında Gençlik Parkı, Güvenpark, Altınpark, Seğmenler, ODTÜ Devrim Stadyumu, Kocatepe Camii avlusu gibi yerlerin de bulunduğu 346’nın üzerinde toplanma alanı yer alıyor.
#ANKARACan ve mal kayıplarının yaşandığı Elazığ’daki depremin ardından tüm ülke seferber olurken; son dönemdeki sarsıntılarla deprem korkusunun sürdüğü Ankara’da da gözler ‘acil toplanma alanları’na çevrildi. Hürriyet Ankara, olası bir depremde hayati öneme sahip ilk 72 saatte yapılması gerekenleri mercek altına aldı.
#Sedat CENİKLİANTALYA’da, afet ve acil durum toplanma alanı olarak işaretlenen iki yerin küçüklüğü ve yüksek binaların arasında yer alması dikkati çekiyor. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, "İlan edilen iki yer trajikomik bir alan olmuş. Böyle bir yer olamaz, olmamalı" dedi.
#Antalyaİstanbul’da perşembe günü yaşadığımız depremin ardından her kafadan bir ses çıkıyor, üstelik de ağır bir bilgi kirliliği altındayız. Farklı cevaplar arasında bocalamak ve konuya hâkim olamama duygusu, endişeyi daha da artırıyor. Deprem gerçeği karşısında kafamızı toplayabilmemiz için sorulması gereken soruları belirledik; en iyi uzmanların cevaplarını derledik.
#Depremİstanbul’da yaşanan ve tüm Türkiye’yi korkutan depremin ardından gözler, ‘afet ve acil toplanma alanları’na çevrildi. Son dönemde deprem sayısının arttığı Ankara’da, Gençlik Parkı, Kocatepe Cami avlusu, Devrim Stadyumu, Seğmenler Parkı, AVM otoparkları gibi çok sayıda toplanma alanı bulunuyor.
#ANKARAİstanbul büyük deprem korkusuyla yaşarken uzmanlar daha önce alınacak hayat kurtaran önlemleri anlattı: Evdeki eşyaları sabitleyin. Deprem anında dışarı çıkış planı ile afet çantası hazırlayın. Toplanma yerini saptayın. Şehir dışından bir irtibat numarası belirleyin. Evinizin dayanıklılığını kontrol ettirin.
#GazetehaberleriMarmara Bölgesi'nden meydana gelen depremler sonrası Acil toplanma alanı ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Acil toplanma yeri nasıl sorgulanır?" sorusunun cevabını öğrenmek isteyenler, konunun detaylarını internet üzerinden sorguluyor. Acil toplanma alanları AFAD ve E-devlet'in resmi internet sitesi üzerinden kolayca öğreniliyor. Peki,Acil toplanma alanı nasıl öğrenilir? İşte, AFAD acil toplanma alanı sorgulama ekranı.
#Depremİstanbul'un kritik noktalarına yerleştirilen ve içinde ilk yardım malzemeleri bulunan deprem konteynerlerinin acil bir durumda nasıl kullanılacağından bir çok kimsenin haberi yok. Öte yandan İstanbul'da 39 ilçede toplam 2 bin 800 'afet ve acil durum toplanma alanı' belirlenmiş durumda. Vatandaşlar kendilerine en yakın toplanma alanını internet üzerinden öğrenebiliyor.
#DepremAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) herhangi bir afet durumunda toplanılmaya uygun ve güvenilir alanları E-Devlet üzerinden yayımladı. Sorgulama ekranı ile ev adreslerine en yakın toplanma alanlarını görebilecek olan vatandaşlar, Acil Toplanma Alanı sorgulama ekranında bulunan harita aracılığıyla konum hakkında detaylı bilgi de edinebilecek
#AfadÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum canlı yayında açıklamalarda bulundu. "İstanbul Boğazı'nda resmen çevre katliamı yaşanıyor. İBB'yi uyarıyorum, boğazda kaçak yapı yapılıyorsa durdurun, varsa hemen bu kaçak yapıların yıkımını gerçekleştirin" diyen Bakan Kurum, Vaniköy'de yıkımın tamamlandığını söyledi.
#Murat Kurum200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla Bayraktarİstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, seçim gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Kurum, Gazze’ye yardım mesajı verdiği için kendisini eleştiren İBB Başkanı’nın Gazze’ye yardım tırıyla poz vermesini değerlendirdi. “Tebrik ederim iyi poz veriyor” diyen Kurum, “Dün bizi Gazze, Filistin üzerinden eleştiren Belediye Başkanı bugün tır dorsesinin arkasına geçip sevimlilik pozu veriyor. Ucunda iyilik dokunacak her işin yanındayız. Ekrem Bey bizi takip ederse, böyle iyi örnekleri, hizmetleri yapacaktır. Bizim söylemimiz üzerinden Gazze’ye yapılacak yardım bizi sevindirir” ifadelerini kullandı.
#Murat KurumAK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Murat Kurum, "Gittiğimiz her yerde coşkuyu görüyoruz. Bir heyecan var. İstanbul yorulmuş, beklentileri karşılanamamış. Bir değişim sinyali var. Değişim arzusu ve isteği var. 31 Mart'a da tüm İstanbul'un kazanacağı gün diyoruz biz" dedi.
#Murat Kurum6 Şubat Kahramanmaraş depremleri bir kez daha hepimize gösterdi ki önlem almazsak ölürüz! Evlerimiz, hastanelerimiz, kentlerimiz yıkılır; biz de enkaz altında kalırız. Arama kurtarma ekipleri kurup yeterli eğitimi vermezsek enkaz altında kalanları zamanında kurtaramayız. İyi organize olmazsak afetten sonra aç kalırız, ilaç bulamayız. Sözün özü; yapabileceğimiz tek şey depreme ve sonrasına hazırlanmak. Geçen yıl 6 Şubat’ta yaşanan yıkımın ardından deprem riski taşıyan şehirlerin belediyelerine hazırlıkları sorup bunu okurlarımızla paylaşmıştık. Bu yıl tekrar kapılarını çaldık. Belediyeler projelerini anlattı.
#DepremAK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum, 'Risksiz İstanbul' sloganıyla düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulundu. "Afetlere dirençli, risksiz bir İstanbul için 5 yılda 650 bin konut inşa edilecek" diyen Kurum, başvuruların 15 Nisan'da başlayacağını, taksitlerin 5 bin 833 liradan başlayacağını ve 18 ayda teslim edileceğini söyledi.
#Murat KurumGeçen pazartesi merkez üssü Gemlik Körfezi olan 5,1 büyüklüğünde bir deprem yaşandı ve biz yine gafil avlandık. Bu yüzden “Her an deprem gerçeğiyle yaşamamıza rağmen neden hâlâ sarsıntı esnasında doğru refleks gösteremiyoruz” sorusunun peşine düştük. Bursa dışında, İstanbul dahil birçok ilde hissedilen depremde bazı telefonlara da uyarı mesajları gitti. Saniyelerle bile olsa depremi önden haber veren bu yeni teknolojilerin afet anında ne kadar etkili olabileceğini uzmanlarla konuştuk.
#DepremBugün 17 Ağustos 1999'un 24'üncü yıl dönümü. Binlerce canı kaybettiğimiz 1999 depremini yeniden hatırladığımız bugün, 6 Şubat'ta meydana gelen ve içimizi yakan depremin acısını henüz atlatamamışken, "Ha bugün ha yarın olacak" diye aklımızdan hiç çıkmayan bir başka korkuyu da iliklerimize kadar yaşıyoruz: Marmara depremi... Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör’ün deprem sebebiyle İstanbul’u terk edeceğini açıklaması da bu endişeyi yeniden hatırlattı. Şengör'ün sözlerinde dikkat çeken bir nokta vardı: "Depremden sonra İstanbul’un ne hale geleceğini biliyorum." Peki deprem sonrası gerçekten neler yaşanacak? Hep “felaket olacak” deniyor ya, işte bu felaket gününde bizleri tam olarak neler bekliyor?
#DepremMuş’ta iki ortaokul öğrencisi öğretmenleriyle birlikte afetlerde görev yapan arama kurtarma ekiplerinin güvenliğini ve verimini artırmak için bir akıllı yelek tasarladı. Akıllı yelekle TEKNOFEST’te ‘İnsanlık yararına teknoloji’ kategorisinde ‘afet yönetimi’ alanında birinci olan öğrenciler 30 bin liralık ödülün sahibi oldu. Kazanan öğrenciler; “İnsan isteyince oluyormuş sözünün gerçekleştiğini gördük. Ödülü aldıktan sonra Selçuk Bayraktar’la fotoğrafımız çekilirken heyecandan ellerimiz ayaklarımız titriyordu, bir o kadarda mutluyduk” dediler.
#TEKNOFEST