Serhat TEZCAN/Hürriyet Bursa
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2020 17:09
Osmangazi Belediyesi olası bir afette vatandaşların güvenli şekilde toplanabilmesi için ilçe genelinde 238 noktayı toplanma alanı olarak belirledi. Vatandaşlar, E-Devlet üzerindeki ‘Acil Toplanma Alanı Sorgulama’ bölümünden yaşadığı bölgedeki toplanma alanlarının konumlarını görebiliyor. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Hem sahip tarihi mirasımızı, hem planlı şehirleşmenin önünü açmak amacıyla kentsel dönüşüm projelerimizi başlattık” diyor.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bursa’nın deprem tehlikesi karşısında önemli kırılganlıklara sahip büyükşehirlerden biri olduğuna dikkat çekerek, belediye olarak Bursa’nın 1’inci derece deprem kuşağında yer aldığı gerçeğinden hareketle çalıştıklarını söyledi.
Türkiye’de Kentsel Dönüşüm Master Planı yapan ilk belediye olduklarının altını çizen Dündar, “Osmangazi’de deprem gerçeğini göz önünde bulundurarak, hem sahip olduğumuz tarihi mirası, hem de planlı şehirleşmenin önünü açmak amacıyla kentsel dönüşüm projelerimizi başlattık” dedi.
ŞEHİRCİLİK AKADEMİSİ KURULDU
Osmangazi’de sağlıklı şehirleşmeyi 2009 yılından itibaren gündeme aldıklarını hatırlatan Dündar, “İlk olarak Osmangazi Belediyesi, bünyesindeki mimarlar, uzmanlar, şehir plancıları ile birlikte, akademik odaların ve üniversitenin de desteğini alarak, 2011’de Şehircilik Akademisi’ni kurduk. Şehircilik Akademisi ile kentsel dönüşüm projeleri ve planlı bölgeler oluşturmak, deprem riskine karşı alınacak tedbirleri belirlemek ve uygulamak, şehrimize estetik ve vizyon kazandıracak yatırımlar oluşturmak üzerine çalışmalar yaptık. Master Plan çalışmaları kapsamında ilçemiz genelinde; ulaşım, bina kullanımı, sosyo-ekonomik yapı, kat adetleri analizi, afet riskli ve koruma alanlarının tespitini yaptık. İlçemizi kentsel yenileme, kentsel tasarım, kentsel iyileştirme ve kentsel yeniden oluşum olmak üzere 4 farklı müdahale bölgesine ayırdık” diye konuştu.
KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI
Bütün bu çalışmalar sonucunda elde edilen verilerle çalışma şeklini, alanları ve müdahale türlerini belirleyerek ‘Kentsel Dönüşüm’ çalışmalarını başlattıklarını anlatan Dündar, “Deprem gerçeğini göz önünde bulundurarak, Türkiye’deki en kapsamlı örnek kentsel dönüşümü Soğanlı’da hayata geçirdik. Türkiye’ye örnek ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da ideal gösterdiği zemin+5 kat olarak inşa ettiğimiz depreme dayanıklı, modern konutlarda yaşam başladı. Soğanlı’da bugüne kadar toplam 849 konut ve 218 ticari alanı hak sahiplerine teslim ettik. Şimdi ise aynı bölgede 6’ıncı etaba başladık. Toplam 6 bin 962 metrekare alan üzerine inşa edilecek 6’ıncı etapta 2+1 ve 3+1 olmak üzere toplam 112 konut ile 16 ticari alan yer alacak” dedi.
YENİ DÖNÜŞÜM BÖLGESİ: KÜKÜRTLÜ
Riskli yapıları yıkıp, insanlara güvenli gelecek sunduklarını belirten Osmangazi Belediye Başkanı Dündar, “Belediye olarak, inşaatlarımızı zemin güçlendirme çalışması ile yapıyoruz. Kükürtlü’nün değişime ihtiyacı vardı. Burası, yeni kentsel dönüşüm noktası olarak belirlediğimiz bir bölge. Onaylanan kentsel dönüşümün ilk kazmasını da vurduk. Bizler, Cumhuriyet Başsavcılığı’nın lojman olarak kullandığı riskli yapıyı yıkarak, ilk adımı attık. İnşallah, bu inşaattan sonra özel sektör diğer kesimlere katkı sağlar” diye konuştu.
LOJMANLARDAN BAŞLADI
Osmangazi Belediyesi, kent merkezinde çeşitli kurumlar tarafından kullanılan ve depreme dayanıksız olduğu belirlenen lojmanları da kentsel dönüşüme dahil ediyor. Kat karşılığında başlatılan bu kentsel dönüşüm projesi kapsamında Osmangazi Belediyesi, Soğanlı Kentsel Dönüşüm projesi ile inşa ettiği depreme dayanıklı konutlardan bir bölümünü lojman olarak kullanılması için Adalet Bakanlığı’na verdi. Bu konutlar karşılığında Kükürtlü Mahallesi’nde Adalet Bakanlığı lojmanı olarak kullanılan ve mülkiyeti Milli Emlak’a ait olan bina Osmangazi Belediyesi’ne devredildi. Depreme dayanıksız olduğu belirlenen lojman binası, yapılan takasın ardından yıkıldı. Osmangazi Belediyesi, yıkılan lojmanın yerine depreme karşı dayanıklı konut, ticari alan ve kapalı otoparkının yer aldığı bir bina inşa ederek, bölgedeki dönüşümün de ilk adımını atmış olacak. Osmangazi Belediyesi tarafından yapılan bu kentsel dönüşüm projesi, bölgede özel sektör eliyle yapılacak dönüşümü de tetikleyecek.
HERKES BU ALANLARI BİLİYOR
İzmir’de yaşanan deprem, sağlam binaların yanı sıra afet ve acil durum toplanma alanlarının önemini de bir kez daha gündeme taşıdı. Osmangazi Belediyesi olası bir afette vatandaşların fiziksel tehlike ve risklerden uzak güvenli bir şekilde toplanabilmesi için ilçe genelinde toplam 238 noktayı deprem toplanma alanı olarak belirledi. Osmangazi Belediyesi Sivil Savunma Uzmanlığı ile
Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü işbirliğiyle ilçede yer alan 238 noktaya toplanma alanı olduğunu gösteren tabelalar dikildi. Vatandaşlar, E-Devlet üzerindeki ‘Acil Toplanma Alanı Sorgulama’ bölümüne girerek il, ilçe ve mahalle bilgileriyle yaşadığı bölgedeki toplanma alanlarının konumlarını görebiliyor. Aynı zamanda, cep telefonu ile tabelalardaki karekod okutularak, en yakın barınma merkezine yönlendiriliyor.