Akıllı arama kurtarma yeleği TEKNOFEST’te ödül getirdi

Güncelleme Tarihi:

Akıllı arama kurtarma yeleği TEKNOFEST’te ödül getirdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2023 15:04

Muş’ta iki ortaokul öğrencisi öğretmenleriyle birlikte afetlerde görev yapan arama kurtarma ekiplerinin güvenliğini ve verimini artırmak için bir akıllı yelek tasarladı. Akıllı yelekle TEKNOFEST’te ‘İnsanlık yararına teknoloji’ kategorisinde ‘afet yönetimi’ alanında birinci olan öğrenciler 30 bin liralık ödülün sahibi oldu. Kazanan öğrenciler; “İnsan isteyince oluyormuş sözünün gerçekleştiğini gördük. Ödülü aldıktan sonra Selçuk Bayraktar’la fotoğrafımız çekilirken heyecandan ellerimiz ayaklarımız titriyordu, bir o kadarda mutluyduk” dediler.

Haberin Devamı

Muş Mevlana İmam Hatip Ortaokulu Türkçe öğretmeni Ferhan Ulu öğrencileriyle birlikte afetlerde görev yapan arama kurtarma çalışanları için bir yelek tasarlamaya 2020 yılında Van’ın Bahçesaray ilçesinde gerçekleşen çığ faciasından sonra başladı. Okulda tasarlanan yeleğin önemi bu kış yaşanan depremler sonrası bir kez daha ortaya çıktı. Ferhan öğretmen bu yıl ekibine 6’ıncı sınıf öğrencileri Nudem Taşkesen ve Fatma Betül Yıldırım’ı alarak akıllı yelek tasarımını TEKNOFEST öncesinde tamamladı ve ortaya bir ürün çıkardı. Ferhan öğretmen ve öğrencileri yalnızca bin 666 lira harcayarak yaptıkları akıllı yeleği önce Muş’taki AFAD çalışanlarına tanıttı.

Akıllı arama kurtarma yeleği TEKNOFEST’te ödül getirdi
GÜVENLİK, İLETİŞİM, TEKNOLOJİ BİR ARADA
Öğretmen Ferhan Ulu, ürettikleri özel yeleği anlatırken; “Yelek üzerindeki her sistem bir ihtiyaçtan doğdu. Mesela bir arama kurtarma görevlisi bir kuyuya inmek zorunda kalırsa ve burada bir gaz sızıntısı varsa yeleğin üzerindeki sensör onu hemen uyarıyor. Görevli eğer 10 dakika hareketsiz kalırsa yelek bu defa ekipteki diğer görevlileri uyarıyor. Aydınlatmanın yetersiz olduğu yerlerde bu yelek ortamı gerektiği kadar aydınlatıyor” dedi.

Haberin Devamı

YELEK NASIL ÇALIŞIYOR?
“Projemiz farklı özellikleriyle öne çıkıyor” diyen Fatma Betül Yıldırım ise ürettikleri yeleğin çalışma prensibini şöyle anlattı; “Akıllı yeleğimizin özelliklerinden ilki çalışan kişinin o anki durumunu etrafa bildirmesi. Burada arama kurtarma görevlisini soru sorarak meşgul edenler için yeleğin arkasında kişinin çalışma durumunu gösteren bir levha var. Bu bölümdeki renkli ıxşıklar onun meşgul veya konuşmaya uygun olduğunu gösteriyor. AFAD çalışanlarıyla görüşmelerimizde, sahada yaşadıkları en önemli sorunlardan birinin çalışma alanı aydınlatması olduğunu fark ettik. . Baretlerdeki aydınlatma ışığı yetersiz ve elle aktif oluyor. Acil durumlar ve çalışma alanında oluşan karanlık noktalar için otomatik devreye giren bir aydınlatma sistemi düşündük ve bu sistemi yeleğin üzerine yerleştirdik. Işık sensörü ortamdaki ışığı ölçüyor ve aydınlatmanın şiddetini anlık olarak ayarlıyor.

Akıllı arama kurtarma yeleği TEKNOFEST’te ödül getirdi
IŞIKLARLA KOORDİNASYON SAĞLIYOR
Yeleğin bir diğer özelliği ise arama kurtarma çalışanlarına ekip lideri tarafından anlık olarak mesaj iletilmesini sağlaması. Bunun için yeleğin üzerinde şerit led ışıklar bulunuyor. Her rengin bir anlamı var. Kırmızı ışık çalışmayı durdur, sarı ışık sessiz ol, mavi ışık toplanma noktasına git, yeşil ışık çalışmaya devam et anlamını taşıyor. Ekip lideri radyo frekansı ile komut verebiliyor. Diğer haberleşme sistemleri o an yetersiz kalabileceğinden bu iletişimi radyo frekansı üzerinden tasarladık. Ayrıca yelekteki enerji bataryası saha çalışanının telefonunu ya da diğer elektronik cihazlarını şarj edebilmesini sağlıyor.”

Haberin Devamı

EMSAL ÜRÜN YOK
Akıllı yeleği tasarlayan ekibin diğer üyesi olan Nudem Taşkesen de, “Kullandığımız yeleğe donanımları taktığımızda ağırlığı 2 kilo 200 gram kadar oluyor. Yani bu yelekle arama kurtarma çalışanlarının sırtına büyük bir yük yüklemiş olmuyoruz. Ürün uygun maliyetli ve yerli üretim. Arama kurtarma ekipleri için benzer bir ürün yok” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!