Ne kadar hazırız

Güncelleme Tarihi:

Ne kadar hazırız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2021 00:52

Kalecik depremi, ‘Depreme ne kadar hazırız’ sorusunu bir kez daha akıllara getirdi. Deprem öncesi yapılması gereken hazırlıkları ve olası bir depremde hayati öneme sahip olan ilk 72 saatte yapılması gerekenleri sizin için derledik.

Haberin Devamı

Kalecik depremi, Ankara için yine gözleri deprem hazırlıklarına ve ‘acil toplanma alanları’na çevirdi. Hürriyet Ankara olarak, ‘Depreme ne kadar hazırız’ sorusundan yola çıkarak bir kez daha Başkent’teki ‘acil toplanma alanlarını, deprem öncesi yapılması gereken hazırlıkları ve olası bir depremde hayati öneme sahip olan ilk 72 saatte yapılması gerekenleri’ ele aldık. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), olası bir depreme karşı ‘afet sonrası ilk 72 saat için’ bir aile afet planı yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Planda evin güvenli yerleri, afet çantasının düzenlenmesi, olası depreme karşı hazırlıklar ve evi tahliye planının yer alması gerektiği belirtiliyor.

Ne kadar hazırız


EŞYALARINIZI SABİTLEYİN

Depremlerde en önemli tedbirlerden birisi de evlerin hangi bölümlerinin daha güvenli olduğunu bilmekten geçiyor. Uzmanlar deprem anında genellikle apartmanların dış duvarlarının tehlikeli olduğuna dikkat çekiyor. Koridorların çoğunlukla iç duvarlarla çevrelendikleri için daha güvenli olduğu belirtiliyor. Sarsıntı sırasında başınıza düşecek cisimlerin (duvardaki tablolar, süs eşyaları, raflar) olduğu yerler, devrilebilecek mobilyalar, pencere kenarları (hem dış duvar olduklarından hem de camları kırılabileceğinden) tehlike oluşturuyor. Bu nedenle devrilme tehlikesi olan eşyalarınızı duvara emniyetli şekilde sabitleyin.

ÇÖK-KAPAN-TUTUN HAREKETİ

Deprem anında sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK, baş ve enseyi koruyacak şekilde KAPAN, düşmemek için sabit bir yere TUTUN hareketini yapın. Deprem sırasında sarsıntı durana kadar olduğunuz yerde kalın. Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşmayın. Sarsıntı sırasında binayı terk etmeye çalışmayın. Araştırmalar, çoğu yaralanmanın bina içinde hareket ederken veya dışarı çıkmaya çalışırken oluştuğunu göstermektedir. Balkona çıkmayın. Balkonlardan ya da pencerelerden atlamayın. Asansör kullanmayın. Sarsıntı durduğunda, etrafınıza bakarak çevreniz ve kendi emniyetinizden emin olduktan sonra binayı terk edin.

Ne kadar hazırız


TOPLANMA ALANINIZI ÖĞRENİN

Başkent’te her ilçede afet ve acil durum sonrası kullanılacak toplanma alanları bulunuyor. Evinize veya iş yerinize en yakın toplanma alanının neresi olduğunu https://www.turkiye.gov.tr/afet-ve-acil-durum-yonetimi-acil-toplanma-alani-sorgulama internet adresinden öğrenebiliyorsunuz. Bu sayfadan il olarak Ankara’yı daha sonra ilçe, mahalle veya köy, cadde veya sokak seçiminizi yaptığınızda seçtiğiniz noktaya en yakın üç acil toplanma alanı harita üzerinden görüntüleniyor.

Ne kadar hazırız


ACİL DURUM ÇANTASI

Haberin Devamı

Deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayacağınız bir ‘Afet ve Acil Durum Çantası’ sizin ve sevdiklerinizin hayatı için büyük öneme sahip. Su, konserve gibi çabuk bozulmayan gıdalar, önemli belge fotokopileri, iklime uygun giysiler, düdük, el feneri gibi malzemelerin yer aldığı bir çantanın hazır ve ulaşılabilecek bir yerde olması da önemli.

Ne kadar hazırız

Hürriyet Ankara, İzmir Seferihisar’da meydana gelen, can ve mal kayıplarına neden olan depremin ardından 1 Kasım’da ‘Ankara hazır mı’ manşetiyle bir kez daha önlemlerin önemini hatırlatmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!