Cumhuriyet’in ilk kuşak dünyaca tanınmış keman virtüözlerinden Ayla Erduran bu ay içinde 90. yaşını kutlamaya hazırlanıyor. 22 Ağustos’taki doğum günü öncesinde buluştuk, eski albümleri karıştırdık. Bugün hâlâ en az üç, dört saat çaldığı kemanla tam 87 yıl geçiren Erduran, “Alkış hiç güzel değil... Solistlik zordu. Hep yalnız bir hayat yaşamak zorunda kaldım ama müziği çok sevdim. İnsan bu hayatta neyi seviyorsa onu yapmalı” diyor.
#Ayla Erduranİstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO), geçen ay Türk klasik müzik camiası için çok kıymetli bir sanatçının son eserinin dünya prömiyerine yer verdi: 43 yıl boyunca İDSO’da çalan, 1986’da orkestranın müdürlüğünü de üstlenen, müzisyen, viyolonselist, besteci ve akademisyen Necati Giray… 90. yaş gününü kutlayan Necati Giray ile Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) buluştuk. Hem kendi hikâyesini dinledik hem de müzik tarihimizde yolculuk yaptık… Giray, Türk müziğinin evrenselleşmesi için yaptığı ‘nota devrimi’ni de anlattı.
#Necati GirayKültür ve Turizm Bakanlığı’nın beş şehirde çok daha kapsayıcı etkinliklerle yaygınlaştırdığı Türkiye Kültür Yolu Festivalleri bünyesinde düzenlenen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali bugün 2500 kişinin katılacağı fotomaraton etkinliğiyle başladı. 23 Ekim’e kadar sürecek festivalde 51 ayrı mekânda, 88 salon ve 5 açık hava sahnesinde, 6000’den fazla sanatçı ve 1000’den fazla etkinlik yer alıyor.
#Beyoğlu Kültür Yolu FestivaliBu yıl 72’ncisi düzenlenen Uluslararası Film Festivali Berlinale’nin ‘Panaroma’ bölümünde, ‘Aşk, Mark ve Ölüm’ adlı belgesel filminin dünya prömiyeri yapıldı. Alman kamu televizyon kurumları WDR, RBB ve Arte’nin ortak yapımı olan filmin yönetmenliğini Cem Kaya yapıyor.
#Uluslararası Film Festivali BerlinaleEğlenceye, kültüre, sanata doyduğumuz, tarihi pasajlarında gezindiğimiz, en eski kitabı da en popüler restoranı da aynı cadde üzerinde bulabileceğimiz bir yerdi Beyoğlu… Sokaklarında 72 milletten insan birlikte yürürdü. Günden güne yaşadığı değişimle artık eski ziyaretçilerinin ayağı kesildi. Bu değişime ışık tutmak için hayata geçirilen ‘Arafta Bir Beyoğlu’ isimli çevrimiçi sergi, semtin dönüşümünü gözler önüne seriyor.
#BeyoğluSinemaseverler için bir ‘okul’ görevi gördü hep. İlham verdiği onlarca kişi bugün hayatını yönetmen, senarist, eleştirmen olarak sürdürüyor. Bilet kuyruğunda pek çok defa sabahladığımız, sinema sanatının ölümsüz yaratıcılarını ve oyuncularını dünya gözüyle görmemizi sağlayan İstanbul Film Festivali bu yıl 40’ıncı yaşına basıyor. Bu vesileyle etkinliğin geçmiş yıllarında nostaljik bir geziye çıkalım ve kentin belleğinde, kültür haritasında bıraktığı izleri takip edelim...
#Yazar‘Dark Phoenix’, ‘X-Men’ ailesi üyelerinden Jean Grey’in öyküsünü anlatıyor. ‘Marvel’in modern zamanlara ve güncel politik gidişata en uygun reflekslere sahip serisinin bu son filmi, ne yazık ki genel toplam içindeki en zayıf halka olmuş. Kendisini esir alan kozmik bir varlıkla gücün karanlık yanına geçen Phoenix’in yaşadıklarını anlatan yapımın en büyük problemi, klişelere fazla göz kırpan öyküsü...
#SinemaÜnlü sinema yazarı Kerem Akça’nın ilk kitabı, ‘h2O kitap’ etiketiyle raflara girdi. Akça, ‘Yerli Sinemada Hollywood Kuşağı’ adlı kitabında 2000-2016 arasında Amerikan ana akım sinemasının dekupajını uygulayarak bir kuşağa dönüşen yönetmenlerin filmlerinden bahsediyor. Kitap için Kasım’da TÜYAP Kitap Fuarı’nda bir de imza günü yapıldı.
#Kerem AkçaKoskoca bir yılı daha geride bırakıyoruz. Yaşam koşturmacası içinde bazen zor ve yorucu zamanların üstesinden dizilerle, filmlerle, kitaplarla, sergilerle, şarkılarla ve yeni açılan mekânlarla geldik. Yıl boyu, bu alanlardaki yenilikleri sizlerle paylaşmıştık. 2018’i uğurlamaya hazırlanırken sıra geldi, en iyileri seçmeye...
#İlhan ŞenYOLU, güvenliği, rüzgârı, doğaya ne kadar zarar verdiği, işçilerin şartları, yağmurda su basıp basmayacağı... Merak ve rivayet çok. O yüzden de “Ben uçmam abi, birkaç ay otursun orası, sonra bakarım” düşüncesi yaygın. Gittim, gördüm, gezdim, IGA’nın (Istanbul Grand Airport) farklı alanlardaki yetkililerine her şeyi sordum.
#YazarlarTürkiye’nin dört bir yanında yapılan kültür, sanat, müzik ve film festivalleri sonbaharda sizleri bekliyor. Yoğun ve karmaşık iş hayatından sıkılıp birkaç günlüğüne gezip, dolaşmak istiyorsanız bu haber tam size göre. Sizin için ekim ve kasım ayında yapılacak festivalleri derledik, hepsi birbirinden güzel ve eğlenceli...
#Sonbahar FestivalleriEn ufak bir gürültüde yanınızda biten ve sizi yok eden yaratıklarla dolu bir dünya. ‘Sessiz Bir Yer’, böylesi bir ortamda hayatlarını sürdürmeye çalışan bir ailenin öyküsünü anlatıyor. Nedense dışarıda göklere çıkarılan film, ne yazık ki beklentileri karşılamaktan uzak bir gerilim olmuş.
#ARADAHaluk Bilginer, Türkiye’nin şansı kabul edebileceğimiz bir oyuncu. Tiyatro, sinema, dizi; yer aldığı her projeyi yukarı taşıyan ender isimlerden. Şimdilerde internet dizisi ‘Şahsiyet’te alışılmadık bir karakteri canlandıran ustayla konuştuk.
#Haluk BilginerBangkok’ta ilk öğrenilen Tayca sözcüklerden biri farang, yani yabancı. Tayland’ın başkenti, kutsal yapıları kadar kışkırtıcı özellikleriyle her yıl 20 milyon farang çekiyor. Dünyanın en popüler turistik merkezlerinden. Otellerde, restoranlarda, Siam Square’deki klimalı dev AVM’lerde, Chatuchak pazarında, Budist tapınağı Wat Pho ya da Wat Arun’da tanıdıklarınıza rastlarsanız şaşırmayın.
#BangkokTürk sinemasının usta oyuncusu Eşref Kolçak’la 35 yıldır yaşadığı ve canı gibi sevdiği eşiyle oğlunu toprağa verdiği Gemlik’te buluştuk. Hem 90 yaşında yalnız bir hayatı nasıl sürdürdüğünü öğrenmek hem de elini öpüp helallik almak istedim. Harun Kolçak’ın vefatından sonra yazdığım yazı üzerine usta oyuncuyla beni karşı karşıya getirenler olmuştu. Eşref Kolçak, “O yazıdan dolayı sana kırılmadım. Hakkımı helal ediyorum” dedi Harun Kolçak’ın mezarı başında...
#Eşref Kolçakİstanbul’un gözbebeği Beyoğu/Taksim 90’lara kadar birçok insanın gitmeye çekindiği bir yerdi. Pavyonlara, ikinci sınıf içkili mekanlara ve kalitesiz diye tabir edilebilecek otellere sahip istila edilmiş bir mekandı. Taa ki 90’lara kadar... 90’larda yeniden doğan ve hareketliliğiyle gün geçtikçe daha fazla insanı ağırlayan Taksim, o zamanlardan bu zamana İstanbul’un simgesi haline geldi. Şimdilerde yine bir duraklama dönemi yaşadığı gözlense de yine kalbimizde ayrı bir yeri var. O halde gelin 90’lı yılların o esip gürleyen Taksim’ini birlikte hatırlayalım.
#90'Larda TaksimCem Yılmaz’ın GORA ve AROG filmlerinin kahramanı Arif geri dönüyor. Ocak’ta vizyona girecek ‘Arif V 216’ için 150 kişilik teknik ekip ve 3 bine yakın yardımcı oyuncu kadrosu çalışıyor. Setin son günlerinde Cem Yılmaz’ın misafiri olduk. Filmden bölümler izledik. Kamera arkasında da ortam film kadar eğlenceliymiş, gördük. Cem Yılmaz, Ozan Güven, Zafer Algöz ve Seda Bakan ile konuştuk.
#Cem YılmazHürriyet Ankara’nın, kent ile üniversiteyi buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 8’inci oturumu TED Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Üniversiteler arasındaki işbirliği zayıflığına dikkat çeken Rektör Murat Tarımcılar, “Ankara’da, üniversiteler arası ortak çalışmaların daha çok olmasını beklerdim. Herkes kendi içine çekiliyor” dedi.
#TEDVakti zamanında ‘Günaha Son Çağrı’sıyla dini çevreler tarafından tepkilere maruz kalan Martin Scorsese, son filmi ‘Silence’ta, 1600’lerde Japonya’da Budist sistem tarafından acı çektirilen cizvit rahiplerin öyküsünü anlatırken adeta kendini affettiriyor. Film çok iyi çekilmiş bir Hıristiyanlık propagandası tadında.
#Vizyondaki FilmlerZeki Müren sevenleriyle dertleşiyor... Zeki Alasya ile Metin Akpınar tatlı tatlı atışıyor... Sait Faik Abasıyanık içini döküyor... Uğur Dündar suçluların peşinde koşuyor... Adile Naşit ‘kuzucuklarına’ masallar anlatıyor... Ve biz derin bir nefes alıyoruz... TRT’nin 200 bin saatlik arşivi geçen hafta internete yüklenmeye başladığından beri gündemimiz o tatlı, eski, nostaljik Türkiye. Şu an yayındaki çok eksik ve biraz keyfi bir arşiv de olsa o eski günler yine de ilaç gibi geldi.
#TRT