Beyoğlu Kültür Yolu Festivali 1 Ekim’de başladı

Güncelleme Tarihi:

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali 1 Ekim’de başladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2022 19:42

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın beş şehirde çok daha kapsayıcı etkinliklerle yaygınlaştırdığı Türkiye Kültür Yolu Festivalleri bünyesinde düzenlenen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali bugün 2500 kişinin katılacağı fotomaraton etkinliğiyle başladı. 23 Ekim’e kadar sürecek festivalde 51 ayrı mekânda, 88 salon ve 5 açık hava sahnesinde, 6000’den fazla sanatçı ve 1000’den fazla etkinlik yer alıyor.

Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin filizlendiği ilk rota olan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, bugün üçüncü kez kapılarını açıyor. İstanbul’un somut ve somut olmayan kültürel mirasını gelecek kuşaklara aktarıp dünya sahnesine taşıyan festival, tam 23 gün boyunca AKM’den başlayıp Galataport’a ulaşan 4,1 kilometrelik festival rotasında bir dizi etkinlikle toplumun tüm kesimlerini kültür ve sanat zenginlikleriyle buluşturacak. İlk kez geçen yıl düzenlenen ve bu yıl mayıs ayında yeniden yapılan festival, bu kez Türkiye Kültür Yolu Festivalleri bünyesinde kültür ve sanatın adresi olacak. Mayıs ayında 10 milyon ziyaretçiyle buluşan festival yine tiyatrodan sinemaya, edebiyattan dansa, müzikten dijital sanatlara, sergilerden sohbetlere benzersiz bir kültür sanat deneyimi yaşatacak.

AKM’nin tüm salonlarında festival havası

Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirilen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nde 7’den 70’e herkesin kendi ilgi ve beğenisine uygun etkinlikler yer alıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yenilenen İstanbul Atatürk Kültür Merkezi (AKM), festival boyunca tüm salonlarıyla sanatseverlere kucak açacak. AKM Çok Amaçlı Salon’da Selçuk Artut’un “Geomart-UT17” adlı dijital sergisi, AKM Tiyatro Fuaye’de akıllı fanlarla koreografik performans sergileyen “Tül” enstalasyonu, AKM Galeri’de Devrim Erbil’in “Renkler ve Teknikler” sergisi sanatseverlerle buluşacak. AKM Kültür Sokağı, Gülveli Kaya, Devabil Kara ve Mehmet Kavukçu’nun küratörlüğünü yaptığı “Yolda” sergisiyle festivalin en uğrak merkezlerinden biri olacak. AKM Yeşilçam Sineması’nda film gösterileri ve söyleşiler, AKM Müzik Kayıt Stüdyosu’nda atölyeler, AKM Çocuk Sanat Merkezi’nde çocuklar için farklı etkinlikler düzenlenecek. AKM Türk Telekom Opera Salonu ve AKM Türk Telekom Açıkhava Sahnesinde de her gün birbirinden farklı sanatçılar sahne alacak.

Stanley Kubrick hakkındaki en kapsamlı sergi

İstanbul Sinema Müzesi’nde başyapıtların yaratıcısı olarak sinema tarihinde çığır açmış olan sinema dehası Stanley Kubrick hakkında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı ve uluslararası çapta sergi yer alacak.

Fotoğraf heyecanı, müzayedeler ve kısa bir mola…

Tarık Zafer Tunaya Sanat Galerisi, tüm fotoğraf severlere açık olan fotomaraton etkinliğinin sergisinden çocukları da kapsayan fotoğrafçılık atölyelerine farklı buluşmalara sahne olacak. Sanatseverler, gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Coşkun Aral’ın da aralarında bulunduğu duayen isimlerle bir araya gelme şansı bulacak. Çukurcuma’da antikacılar sokaklara taşacak ve festival boyunca hafta sonları müzayede heyecanı yaşanacak. Yeni yüzüyle ziyaretçilerini ağırlayan Narmanlı Han ise festival boyunca bir kahve eşliğinde geçmişe yolculuk yapmak isteyenlerin uğrak mekânı olacak.

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali 1 Ekim’de başladı

Levantenler konferansı da festivalin bir parçası

Festival boyunca milli şair Mehmet Akif Ersoy, Mısır Apartmanı’ndaki Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi’nde yapılacak 23 sohbet etkinliğiyle anılacak. Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu’ndan şair İbrahim Sadri’ye pek çok ismi ağırlayacak Taksim Camii Kültür Merkezi ise festivalin son günü Ahmet Özhan konserine ev sahipliği yapacak. Galata Mevlevihanesi 23 gün boyunca Mevlevi Alayı’ndan sema ayinine ziyaretçilerine dolu dolu anlar yaşatacak. Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde 22-23 Ekim tarihleri arasında Levantenler konferansı gerçekleştirilecek. Akbank Sanat ise “Kırk Kapılı Oda: Günümüz Sanatçıları Sergilerinin 40 Yılı” sergisine ev sahipliği yapacak. 

Dokuma tezgahlarından 90’lar kültürüne uzanan çeşitlilik

Grand Pera Cercle D'orient’te kendi ismini taşıyan özgün tekniği ile dokuma sanatına yeni nesil bir yorum getiren sanatçı Fırat Neziroğlu’nun eserlerinden oluşan sergi ve dokuma tezgahlarında atıklarla yapılan yaratıcı workshop programları sanatseverlerle buluşacak. Beyoğlu Belediyesi İstiklal Sanat Galerisi’nde “Yabancı Seyyahların Gözüyle Beyoğlu” sergisi, geçmişten bugüne Beyoğlu’nun güzelliklerini gözler önüne serecek. Salt Galata ve Salt Beyoğlu da 90’lar kültürünün yeniden hatırlanacağı, ‘Sahnede 90’lar’ sergisiyle festival ruhuna ortak olacak.

Kuklalar meydanlardan seslenecek

Taksim Meydanı, Galatasaray Meydanı, Tünel Meydanı ve Fransız Kültür Merkezi’nin önü gibi alanlar hem Hacivat-Karagöz, Nasreddin Hoca, Keloğlan gibi kültürel miraslarımızla ilgili etkinliklere hem de horondan halaya, salsadan flamenkoya dünya danslarını kapsayan gösterilere sahne olacak. Özellikle Taksim Meydanı ve Gezi Parkı kukla gösterilerinden tiyatrolara, atölyelerden sergilere çocukların festivalin tadını çıkaracağı pek çok farklı etkinliğin adresi olacak.

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali 1 Ekim’de başladı

Carmen operası 15 yıl sonra AKM’de

AKM, festival boyunca hem en seçkin opera ve bale gösterilerine hem de dünya starlarına ev sahipliği yapacak. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin 1 Ekim’de sahneye taşıyacağı G.Bizet’in ikonik eseri Carmen operası, 15 yıllık bir aradan sonra AKM’de izleyicilerle buluşacak. 3 Ekim’de de Carmen, İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin bale yorumuyla programda yer alacak. 12 Ekim’de Saraydan Kız Kaçırma operası, 13 Ekim’de Don Kişot balesi sanatseverlerle buluşacak. 15 Ekim’de İspanyol sanatçı Carlos Rodrigez’in imzasını taşıyan “Picasso Eterno” balesi flamenko rüzgârı estirecek. 17 Ekim’de Ankara Devlet Opera ve Balesi Kuğu Gölü balesini, 22 ve 23 Ekim’de de İzmir Opera ve Balesi La Traviata operasını sahneleyecek. 20 Ekim’de Anadolu Ateşi, 21 Ekim’de Troya, Anadolu’nun binlerce yıllık kültür ve tarih mozaiğinin barışla harmanlanan ateşini dansla buluşturacak.

Havasi’den Yusuf İslam’a yıldızlar geçidi

AKM Türk Telekom Opera Salonu, dünyaca ünlü müzisyenlere ev sahipliği yapacak. Festival takvimine göre sanatseverleri bekleyen konserler şöyle:

  • Festival kapsamında İstanbul 4. Uluslararası Halk Müzikleri Festivali’nin konukları Alireza Ghorbani ve Yavuz Bingöl 4 Ekim’de, İspanyol müzisyen Buika 5 Ekim’de, İrfani Türküler 6 Ekim’de AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda sanatseverlerle buluşacak.
  • Portekiz’in Grammy ödüllü duygusal sesi Mariza 2 Ekim’de müzik ziyafeti yaşatacak.
  • Dünyanın ünlü opera evlerinde sahne alan Letonyalı ünlü opera sanatçısı Kristine Opolais ile yine dünyanın pek çok önemli opera evinde önemli eserlerde başrollerde yer alan tenor Murat Karahan, 8 Ekim’de birlikte sahnede olacak.
  • Flamenko dehası Paco Pena & Friends 9 Ekim’de flamenko rüzgârı estirecek.
  • Ünlü Amerikalı caz sanatçısı Stacey Kent 10 Ekim’de müzikseverlerle buluşacak.
  • Dünyanın en önemli besteci ve piyanistlerinden Havasi 11 Ekim’de müzikseverlere unutulmaz bir gece yaşatacak.
  • Çalışmalarını ABD'de sürdüren dünyaca ünlü müzisyen Fahir Atakoğlu 14 Ekim’de festival aracılığıyla sevenleriyle buluşacak.
  • İspanyol şarkıcı Monica Molina 16 Ekim’de sahnede olacak.
  • Doğu ve Batı müziğini modern enstrümanlarla sentezleyen kamança sanatçısı Mark Eliyahu 18 Ekim’de sanatseverleri farklı dünyalara götürecek.
  • İngiliz sanatçı Yusuf İslam 19 Ekim’de müzikseverlerle buluşacak.
    Beyoğlu Kültür Yolu Festivali 1 Ekim’de başladı

    Tüm açık hava konserleri ücretsiz

    Festival boyunca hem AKM Türk Telekom Açıkhava Sahnesi’nde hem Galataport Meydan Sahnesi’nde hem de Şişhane Meydan Açıkhava Sahnesi’nde ücretsiz konserler düzenlenecek. Aralarında Goran Bregoviç, Göksel, Fatih Erkoç, Mazhar Alanson, Sertab Erener, Ceza, Levent Yüksel, Murat Dalkılıç, Ümit Besen & Pamela, Kubat, Erol Evgin ve Murat Boz’un da bulunduğu pek çok sanatçı, açık havada müzik ziyafeti yaşatacak. Açık havada müzikseverleri bekleyen konserler şöyle:

     AKM Türk Telekom Açıkhava Sahnesi:

    1 Ekim- Göksel

    2 Ekim -Kolpa

    7 Ekim -Eda Özülkü-Ferda Anıl Yarkın-Jale-Metin Özülkü-Reyhan Karaca-Sibel Alaş / Şimdi 90’lar

    8 Ekim- Motive

    9 Ekim- Ekin Uzunlar

    14 Ekim- Derya Uluğ

    15 Ekim- Fatih Erkoç

    16 Ekim- Bilal Sonses

    21 Ekim- Ceza

    22 Ekim -Ümit Besen & Pamela konseri.

    23 Ekim-Fatma Turgut

     Galataport Meydan Sahnesi:

    1 Ekim- Emre Aydın

    2 Ekim-Yüksek Sadakat

    5 Ekim- Levent Yüksel

    7 Ekim-Jabbar

    8 Ekim-Sertab Erener

    9 Ekim-Ayhan Sicimoğlu All Stars

    12 Ekim-Erol Evgin

    14 Ekim-Murat Boz

    15 Ekim-Bengü

    16 Ekim-Goran Bregoviç

    19 Ekim-Burhan Öcal Trakya All Stars

    20 Ekim-Murat Dalkılıç

    21 Ekim-Ziynet Sali

    22 Ekim-Berkay

    23 Ekim-Merve Özbey

     Şişhane Meydan Açıkhava Sahnesi:

    1 Ekim-DJ Hakan Küfündür-Mansur Ark-Ragga Oktay-Grup Vitamin / 90’lar Türkçe Pop

    2 Ekim-Kubat

    4 Ekim-Ümit Yılmaz & Derya Türkan Project

    4 Ekim-Engin Aslan-Petra Mathmanov-Volkan Topakoğlu

    5 Ekim-Elif Buse Doğan

    6 Ekim-Özgür Can Çoban

    7 Ekim-Koray Avcı

    8 Ekim- Ali Kınık

    9 Ekim-Fettah Can

    11 Ekim- Brooklyn Funk Essentials

    12 Ekim-Behzat Gerçeker & Enbe Orkestrası

    14 Ekim-Evdeki Saat

    15 Ekim-Tuğkan

    16 Ekim-Motive

    18 Ekim-Anıl Piyancı

    19 Ekim-Kıvılcım Ural

    19 Ekim-Mazhar Alanson

    21 Ekim- Eypio

    22 Ekim- Mehmet Erdem

    23 Ekim-Simge

    Festival kapsamında gerçekleşecek etkinliklerle ilgili ayrıntılı bilgilere
    https://beyoglu.kulturyolufestivalleri.com internet adresinden ulaşılabiliyor.

    Festivaldeki ücretli etkinliklerle ilgili biletler ise https://biletinial.com/ adresinden satın alınabilir.

BAKMADAN GEÇME!