Dünya Sağlık Örgütü'nün hazırladığı rapora göre, Türkiye'de yaklaşık 2.2 milyon insan işitme kaybıyla yaşıyor. Odyoloji Uzmanı Yaşam Yıldırım Başkurt, "İşitme, yıllar geçtikçe bozulmaların yaşanabileceği bir duyudur. İşitme sorunlarının erken tanısı ve tedavisi için 60 yaş üstü bireylerin her yıl düzenli olarak işitme testi yaptırmaları gerekir” dedi.
#Odyoloji Uzmanı Yaşam Yıldırım BaşkurtGeceleri sık sık tuvalete kalkmak, uyku kalitesini ve dolayısıyla sağlığı fazlasıyla olumsuz etkileyen önemli bir sorun. Bu sorun genellikle belli bir yaşın üzerindeki erkeklere mahsus zannedilse de günümüzde 20'li yaşlardaki kadın ve erkekleri bile etkiliyor. Peki sebebi ne? Cevabı araştırmalar ve uzmanlar veriyor...
#NoktürniSon yapılan çalışmalar, kadınlarda kilo istikrarının uzun ömür için önemli bir faktör olduğunu gösteriyor. Peki ama gerçekten yıllar boyunca aynı kiloda kalmak ömrü uzatabilir mi? Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Savaş Karataş ile Geriatri ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Birkan İlhan sorularımızı yanıtladı...
#Uzun YaşamAlmanya’da sendika ve kiliselere yakınlığıyla bilinen altı büyük yardım kuruluşunu çatısı altında toplayan ve çok sayıda göçmen dernek ve kuruluşunun da bağlı olduğu sosyal yardım kuruluşu ‘das Paritätische Gesamtverband’ın verilerine göre, 2021’de ülkedeki yoksul nüfusun oranı yüzde 16.9 oldu. Bu da yaklaşık 84 milyon insanın yaşadığı Almanya’da 14 milyon 100 bin kişiye tekabül ediyor. Kuruluş, bu rakamı daha önce 13 milyon 800 bin olarak duyurmuştu.
#AlmanyaŞeker hastalığı olarak da bilinen tip 2 diyabet, günümüzün en önemli sağlık problemleri arasında. Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından sunulan verilere göre dünya genelinde 20 ile 79 yaş aralığında olan her 11 kişiden biri diyabet hastası ve bu sayının 2045 yılında 10’da 1’e yükselmesi bekleniyor. Bu hastalık, kişinin organlarını ve yaşamsal fonksiyonlarını etkileyerek yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. Hastalığın gelişmesinde ise insülin salgısının bozulması ve insüline vücudun direnç göstermesi önemli rol oynuyor. Üstelik diyabet belirtileri çoğu vakada gözlemlenemiyor ve teşhis raslantısal olarak konuluyor.
#Sponsorlu İçerikGlokom göz sinirini tahrip eden ve görme kaybına yol açabilen çok önemli bir hastalıktır... Glokom, genellikle yüksek göz içi basıncı ile birliktedir. Toplumda ortalama göz içi basıncı (GİB) 16 mmHg’dır, 11-21 mmHg aralığı normal sayılır. Ancak “normal tansiyonlu glokom” denen ve göz içi basıncının normal seyrettiği glokom tipi de vardır. Ayrıca göz içi basıncı yüksek olduğu halde göz sinirinde hasar tespit edilmeyen bir hasta grubu vardır ki bu duruma da “oküler hipertansiyon” denmektedir.
#Göz TansiyonuHepimiz çevremizde pek çok kez bu cümlelerin kullanıldığını duymuşuzdur: ‘Yaşını başını almış’, ‘Onlar eski kafalı’, ‘Yaşlılar aksi ve huysuz oluyor’, ‘Ununu elemiş, eleğini asmış’, ‘Yaş 70, iş bitmiş’, ‘Biraz yaşına başına baksın’… Aslında bu sözler eğlenmek, gönlünce giyinmek, konsere gitmek, gezmek, âşık olmak isteyen yaşlı kişilere yapılan ayrımcılığı gözler önüne seriyor. Nörolog Dr. Sevda Sarıkaya “Halbuki 50-55 yaş civarı beyindeki beyaz cevherin en kaliteli olduğu, beyin içi bağlantı alanlarının en yoğun olduğu dönemlerdir” diyor. Uzman psikolog Çağrı Kuşçu da bu tür ayrımcılıkların bireylerde travma ve depresyona neden olabileceğini hatırlatıyor.
#Yaşlı FobisiÜçüncü doz aşının üzerinden altı ay geçenler için hatırlatma dozu randevuları tanımlandı. Ancak dördüncü dozu yaptırma konusunda emin olamayanların sayısı da çok. Hatırlatma dozunu kimler, ne zaman olmalı? Omikron varyantını geçirenler aşı kararını ertelemeli mi? Uzmanlara aşılamadaki son durumu sorduk.
#KoronavirüsVodafone, Türkiye’de de 2025 yılına kadar kadın çalışan oranını yüzde 44’ten yüzde 50’ye çıkarmayı hedefliyor. Türkiye Vodafone Vakfı'nın da kadınların güçlenmesi amacıyla hayata geçirdiği projelerle son 11 yılda 61 bine yakın kadına ulaşırken, toplam 8,7 milyon TL’lik yatırım yaptığı belirtildi.
#VodafoneCovid19 pandemisinin ülkemizde görülmesinden bu yana ilk kez işletmelerde ve otellerde müşteriler için yılbaşı kutlaması yapılacak. Çekirdek ailenizle evinizde veya dışarda bir yerde eğlenmek istiyorsanız, yapmanız gerekenleri derledik. Konunun uzmanları ile konuşup, dikkat etmeniz gereken hususları sıraladık. Yemek tercihlerinizde nelere dikkat edebileceğinizi paylaştık. Ayrıca yeni yılda da trafik kurallarına uymanızı rica ederek, oluşacak ihlallerdeki ceza oranlarını sizlere hatırlattık.
#BURSASosyal medya artık hayatımızın vazgeçilmezi. Yakın zamanda yapılan bir araştırma sosyal medya kullanımının 7 yaşındaki çocuklara kadar indiğini, ebeveynlerin ise bu durumu yönetmek istese de ne yapacağını bilemediğini gösteriyor. Biz de bu çaresizliği yaşayan ebeveynler için başlangıç noktası niteliğinde bir rehber hazırladık. İşte TikTok'tan Snapchat'e sosyal medyada çocukların güvenliğini artırmak için yapabilecekleriniz...
#SOSYAL MEDYABaşkent’te 11 yıl önce kurulan Otizm Vakfı, İncek’teki eğitim ve yaşam merkeziyle otizmli çocuklara umut oluyor. “Her çocuk bir başarı hikâyesi” diyen Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Çayan, “Düşünün bisiklete binemeyen bir çocuğun burada bisiklet sürmeyi öğrenmesi ailesi için büyük bir mutluluk oluyor. Küçük görünse de onlar için büyük bir adım” diyor.
#Murat YILMAZHareketsiz yaşam tarzının kalp hastalıkları, obezite, diabet gibi pek çok hastalığa zemin hazırladığı biliniyor. Çocukluk çağında edinilen aktif yaşam tarzının ise hem çocukluk çağında hem de erişkin dönemde kronik hastalıkların görülme sıklığını ya da etkilerini azalttığına ilişkin bilimsel kanıtlar bulunuyor. Bu nedenle hareketli yaşam alışkanlığını çocukluk çağında edinmek son derece önemli.
#YAŞAR GÜL ÖZKAYA KİMDİR?T.C. Millî Eğitim Bakanlığı, TOÇEV, Türkiye Diyabet Vakfı ve AstraZeneca Türkiye iş birliğiyle hayata geçirilen “Hey Genç! Harekete Geç!” Projesi, dört yıl süren eğitimler ve ölçümlemeler sonucunda 12 bin 185 gencin katılımıyla tamamlandı. Proje kapsamında düzenlenen değerlendirme toplantısında konuşan TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz ve AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış, hareketsizlik ve diyabet konusunda farkındalık oluşması gerektiğini belirttiler.
#MebKoronavirüs ile mücadelede aşılama silahına sarıldığımız şu günlerde, çocuklar için de iyi haberler geldi. 16 yaş üstünün ardından BioNTech aşısına 12-15 yaş arası için de FDA onayı geldi. Peki Türkiye'deki süreç nasıl işleyecek? Çocukların aşılanması salgın süreci açısından ne anlama geliyor? Uzmanlar anlatıyor
#Çocuklar Ve AşıSağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından, 'Bugün itibarıyla aşılama programında yeni bir safhaya geçiyoruz. Aşılamada sıra 55 yaşından büyüklere geldi. Sırası gelen vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyorum. Aşı programımız tedarik koşullarına bağlı olarak kararlılıkla sürecek.' açıklamasında bulundu.
#AşıSon dakika haberine göre Sağlık Bakanlığınca, Kovid-19'la mücadele kapsamında uygulanan birinci ve ikinci doz toplam aşı miktarı 20 milyonu aştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bugün itibariyle 20 milyondan fazla doz aşı yaptık. Büyüklerimizi ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımızı öncelikle korumaya almaya çalıştık. Aşı programımız tüm güçlüklere rağmen kararlılıkla sürecek" mesajını paylaştı.
#KoronavirüsDünya şaşkın! Aşılar üretime bile geçmeden yüz milyonlarca doz sipariş veren Avrupa Birliği ülkeleri, aşılamada çok kötü bir sınav veriyor. AB'de aşılama meselesini masaya yatırdık, 15 ülkeyi tek tek analiz ettik ve oralarda yaşayanlarla konuştuk...
#Avrupa BirliğiTüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de derinden etkileyen Covid-19 pandemisi ülkemizde birinci yılını doldururken, geçtiğimiz bir yılda bu zorlu süreçten en çok etkilenenlerin başında yaşlılar geldi. Yılın büyük bölümünü evde karantinada geçiren yaşlıların gerek fiziksel gerekse psikolojik açıdan önemli sorunlar yaşadığını belirten Dr. Şinasi Can ve Geriatri ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Berrin Karadağ “Salgının birinci yılında halen tam olarak kontrol altına alınamamış olan Covid-19 enfeksiyonu özellikle yaşlıları ciddi şekilde tehdit etmeye devam ederken, tüm dünyada yaşlı nüfusu artış göstermektedir.
#YaşılıkOnlar hem pandemide en büyük zorlukları yaşayanlar hem de toplum içinde zaman zaman ayrımcılığa uğrayanlar... Psikolog Aynur İlhan: “Yaşlı olmak üretmeye, öğrenmeye, hayal etmeye, arzulamaya, sevişmeye engel değil. 40 yaşında okuma-yazma öğrenebilir, 60 yaşında yeni bir iş kurabilir, 90 yaşında âşık olabilirsiniz. Hayata bütün olarak bakmak lazım.”
#GazetehaberleriDünyanın en kalabalık ikinci ülkesi Hindistan, koronavirüsün de en çok can aldığı ülkelerden biri. Buna rağmen halkın önemli bir kısmı ne aşı olmayı önemsiyor ne de maske takmayı. Gelin, Hindistan'ın Covid hikayesine göz atalım...
#HindistanBakan Koca önümüzdeki hafta 60-65 yaş grubunun aşılanmaya başlanacağını açıkladı. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu 2. Başkanı Hacı Yusuf Eryazğan da vatandaşın birinci doz aşılama için artık randevu alamadığını ancak, ikinci doz aşılamalarda sıkıntı yaşanmadığını söyledi.
#Gazetehaberleri