Almanya’daki yoksulluk tahmin edilenden büyük

Güncelleme Tarihi:

Almanya’daki yoksulluk tahmin edilenden büyük
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2023 10:48

Almanya’da sendika ve kiliselere yakınlığıyla bilinen altı büyük yardım kuruluşunu çatısı altında toplayan ve çok sayıda göçmen dernek ve kuruluşunun da bağlı olduğu sosyal yardım kuruluşu ‘das Paritätische Gesamtverband’ın verilerine göre, 2021’de ülkedeki yoksul nüfusun oranı yüzde 16.9 oldu. Bu da yaklaşık 84 milyon insanın yaşadığı Almanya’da 14 milyon 100 bin kişiye tekabül ediyor. Kuruluş, bu rakamı daha önce 13 milyon 800 bin olarak duyurmuştu.

Haberin Devamı

Das Paritätische Gesamtverband Başkanı Ulrich Schneider, sayının daha da yükselmesini beklemediklerini ifade ederek ortaya çıkan tablodan, önceki Angela Merkel başbakanlığındaki büyük koalisyon hükümetini sorumlu tuttu. DW Türkçe’nin haberine göre Schneider, Merkel hükümetini, “Yoksulluğa bile bile göz yumdular” sözleriyle eleştirdi. Almanya’da 2013’ten 2021 sonuna kadar Merkel başbakanlığında iki kez büyük koalisyon (CDU/CSU ve SPD) hükümeti kuruldu. Das Paritätische Gesamtverband, yoksulluğun ölçümünde göreli yoksulluk prensibini esas alıyor. Buna göre, bir kişi ortalama gelirin yüzde 60’ı dolayında gelire sahipse yoksul kabul ediliyor. Almanya’da yalnız yaşayan bir kişi için yılda 15 bin Euro, iki çocuklu bir çift içinse 31 bin 500 Euro göreli yoksulluk sınırı sayılıyor.

Haberin Devamı

KADINLAR DAHA YOKSUL
Yoksulluk toplumsal kesimlere göre de farklılık gösteriyor. Kuruluşun verilerine göre, Almanya’da kadınların yüzde 17.8’i yoksul sayılırken, bu oran erkeklerde yüzde 16 ile daha düşük. Cinsiyetler arasındaki uçurum yaşlılıkta daha da büyüyor. 65 yaş üstü nüfusta kadın ile erkeklerde göreli yoksulluk yaşayanlar arasındaki makas daha da açılıyor. Burada uzmanlar kadınların düşük ücret sektöründeki mesleklerde daha yaygın çalışmasını, daha da sıklıkla part time çalışmasını veya ailede bakım ihtiyacı ve benzeri olduğunda istihdamdan daha çabuk feragat eden taraf olmasını sorumlu tutuyor.
Çocuklar ile gençler arasındaki yoksulluğun 2021’de yeni bir olumsuz rekor kırdığı da veriler arasında. Çocukların yüzde 21.3’ünün göreli yoksul kategorisinde yer aldığı bildiriliyor. Yaşlılıkta yoksulluğun 2021’de artarak yüzde 17.6’ya çıktığı, 2020’de bu oranının yüzde 16.3 olduğu belirtiliyor. Çalışmasına rağmen yoksullaşanların sayısındaki artış da endişe veriyor. Bir işte çalışıyor olmasına rağmen göreli yoksul kategorisine giren insanların oranının yüzde 8.9 olduğuna işaret ediliyor.

Almanya’daki yoksulluk tahmin edilenden büyük
EN AZ YOKSUL YAŞAYAN EYALET: BAVYERA
Eyaletler arasında yoksulluk oranı farklılık gösterebiliyor. Almanya’nın en zengin eyaleti Bavyera’da yoksul insan oranı yüzde 12.8 ile düşükken, yine zengin olan bir diğer güney eyaleti Baden-Württemberg’deki yoksulluk 2021’de yüzde 14.1 olarak kayıtlara geçti. Saksonya-Anhalt ve çok sayıda Türkiye kökenlinin de yaşadığı Kuzey Ren-Vestfalya’da yoksul oranı yüzde 19.2 olurken, Berlin’de bu oran yüzde 20.1. En yüksek yoksulluk oranı ise yüzde 28.2 ile Bremen’de saptandı. Yoksullukta 2021’deki artış daha çok koronavirüs salgınına ve yol açtığı sonuçlara bağlanıyor. Her ne kadar hükümet kısa çalışma mesaisi ve diğer destekler ile çalışanlara yönelik devlet yardımlarını artırdıysa da zaten yoksul olanların bu desteklerden faydalanmadığı hatırlatılıyor. 2021 sonu hükümeti devralan iktidardaki üçlü koalisyonun da Ukrayna savaşıyla başgösteren krizle ortaya çıkan enflasyon ve enerji zamları karşısında attığı adımların toplum içindeki gelir dengesizliğini eşit olmayan şekilde keskinleştirdiği savunuluyor ve iktidara da ‘yoksullukla mücadelede çekimser’ notu veriliyor.

Haberin Devamı

YALNIZ YAŞAYAN ANNELER
Das Paritätische Gesamtverband Başkanı Schneider, çalışmayanların aldığı sosyal yardımların, yaşlılara verilen temel güvence desteğinin, öğrencilere verilen bursun artırılmasını ve çocukların yoksulluğunu engelleme hedefiyle halen üzerinde tartışılan temel çocuk yardımının (Grundsicherung) da hızla kabul edilip yürürlüğe konmasını talep ediyor. Raporda, yalnız çocuk yetiştiren bireyler arasındaki yoksulluğun yüzde 42.3 olduğu belirtildi. Yoksulluğun kadınlar gibi yaygın olduğu bir diğer grup da bir göç geçmişi olanlar. Göçmen kökenli vatandaşlar arasında da düşük ücret sektöründe çalışanların oranı fazla. Ayrıca pek çok göç kökenli vatandaş Alman akranları gibi genelde 40-45 yıl çalışmadığından yaşlılıkta aldığı maaş da ona göre düşük oluyor ve yaşlılıkta yoksulluk ile karşı karşıya kalıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!