Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen; en fazla 6.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli olarak bilinen Kayseri'deki fayların, Maden Teknik Arama (MTA) tarafından son yapılan çalışmalarda 7.5 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceğinin tespit edildiğini ve Erkilet, Erciyes ve Yeşilhisar Fay Zonları'nda deprem olabileceğinin potansiyel olarak değerlendirildiğini açıkladı.
#Adnan EvsenKazı çalışmalarında ortaya çıkan yeni bulgular bilim dünyasında büyük heyecan yarattı. Tıp bilimiyle ilgili en eski kanıtlardan biri sayılacak kazı sonuçlarına göre Antik Mısır’da beyin ameliyatı yapıldığı anlaşıldı.
#Antik MısırOkuduğum bir yazıda “Tanrı Himalayalar’da oturur ama tatil için Bali’ye gelir” diyordu. Benim de dünyadaki en gözde adam Bali. Bir seferinde bir ada sakinine “Nasıl her daim gülümseyebiliyorsunuz” diye sormuştum. “Gülümsemek en güzel makyajdır” cevabını vermişti. Mutluluğun doruklarında dolaşmak ve şımartılmanın ne olduğunu anlamak için balayında değilseniz de Bali’yi seyahat rotanıza ekleyin.
#Saffet Emre TonguçYeni bir yıla başlarken hedef belirlemenin ve kararlar almanın tarihinin 4 bin yıl öncesine, Babillilere kadar dayandığı biliniyor. Ancak araştırmalara göre bu kararları tüm yıl devam ettiremiyoruz. Görüştüğümüz 100 kişi arasında ilk adımları atanlar da var, kararlarını tam olarak uygulayanlar da...
#Yeni YılSivas'ın Gürün ilçesinde bulunan mağara evleri 4 bin yıl sonra ışığına kavuştu. İstanbul Milletvekili Osman Boyraz, "Burayı turizme kazandırmak için mücadelemizi yapıyoruz. Bu noktada birinci etabında ilçe merkezindeki belediyenin hemen arkasında bulunan mağaralar ödenek çıkartılarak, birinci etabını tamamladık" dedi.
#SivasSivas'ın Gürün ilçesinde bulunan mağara evleri 4 bin yıl sonra ışıklandırıldı. AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Boyraz, "Burayı turizme kazandırmak için mücadelemizi yapıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımıza şükranlarımızı sunuyorum bize destek oldular. Malatya Kayseri yolu üzerinde ki ve hemen yol kenarında olan oldukça da geniş bir alanda bulunan mağara evleri turizme sunmak adına birtakım projelerimiz var" dedi.
#SivasÇiğköfteyi meşhur olduğu tüm illerde tattım, yapılışını da iyice öğrendim. Tavana attınız mı yapışması lazım! Bunun için de seçtiğiniz malzemelerin taptaze olması gerekiyor. Kalitesi düşük isot, pul biber, yağ ve salça kullanırsanız lezzeti yakalayamadığınız gibi rengini de tutturamazsınız.
#ÇiğköfteAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "Güçlü bireyler güçlü ailenin, güçlü aile ise güçlü toplumların temel taşıdır, yapı taşıdır; bunun farkındayız. Bu sebeple her politikamızın odağını aile olarak belirliyor ve faaliyet alanımızın merkezine aileyi yerleştiriyoruz" dedi.
#Bakan YanıkAdana’da, tarihi Misis Höyüğü kazılarında 3 bin yıllık, mercimek, bezelye, buğday, arpa ve üzüm tohumları bulundu. Pisa Üniversitesi'nden Arkeolog Prof Dr. Giovanni Salmeri, "Yaptığımız kazılarda toprak içinde tohumları bulduk. Analizler yaptık. Bizler 3 bin 4 bin yıl önce Çukurova'daki hayatı bilmek istiyoruz" dedi.
#AdanaAdana’da, tarihi Misis Höyüğü kazılarında 3 bin yıllık, mercimek, bezelye, buğday, arpa ve üzüm tohumları bulundu. Pisa Üniversitesi'nden Arkeolog Prof Dr. Giovanni Salmeri, "Yaptığımız kazılarda toprak içinde tohumları bulduk. Analizler yaptık. Bizler 3 bin 4 bin yıl önce Çukurova'daki hayatı bilmek istiyoruz" dedi.
#AdanaMısır binlerce yıllık görkemli tarihi, masalsı çölleri ve mercanlarla kaplı güzel deniziyle bir cazibe merkezi. Ülkeye Antik Mısır tarihini çok seven kızımla gittik. 4 günlük kısa Hurgada-Luksor-Krallar Vadisi gezisinden sonra duyduğum “Belgesellerde gördüğümden çok daha etkileyiciydi anne” cümlesi en büyük ödülüm oldu.
#HürriyetMermerin başkenti Afyonkarahisar, Hürriyet Ekonomi Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı. Sektörün sorunlarının ele alındığı zirveye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek ve Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek katıldı. Kamu ve özel sektör temsilcileri zirvede yaptıkları açıklamalarda, “Afyonkarahisar için hep birlikte elbirliğiyle çalışıyoruz. Afyonkarahisar’ı hak ettiği noktaya ulaştıracağız” diye konuştu.
#Hürriyet Ekonomi ZirvesiBodrum, Datça ya da Marmaris’e giderken çoğu kez yanı başından geçip gittiğimiz Muğla’nın Milas ilçesi, aslında bir sürprizler coğrafyasıdır. Her yıl 29 Ekim’de kutladıkları ‘Kaddak Deve Bayramı’ buradaki Pınarcık Köyü’ne has bir eğlence. Kostümlü, eğlenceli, şarkılı, türkülü adeta bir festival olan bu bayramı yöre halkıyla birlikte kutlayan misafirlere keşkekli ziyafet sofraları kuruluyor, kalmak isteyenlere evler açılıyor. m
#HürriyetHerkesin kendi ekmeğini pişirmesi pandeminin yükselen trendiydi. Sonra karantina gevşedi, işlere dönüldü, bazı alışkanlıklar bırakıldı… Ama biz seni unutmadık ekmek! Bugün 16 Ekim Dünya Ekmek Günü vesilesiyle evinde ekmek yapmayan kaldıysa yapabilsin, bırakanlar tekrar başlasın diye ekşi mayalı ekmekler yeniden gündemimizde...
#EkmekAntalya ve şarapçılık… Bu ikili yan yana pek gelmese de Antalya’da şarapçılık yapılabileceğinin en güzel örneğini görmeye gittik önceki hafta sonu. Bereketli topraklar üzerinde geçmişten gelen şarap yolculuğu şimdilerde Elmalı’daki Likya Bağları ile devam ediyor. Likya’nın en büyük avantajı Kaş, Demre, Finike gibi sahil kentlerine yakın olması. Bağ gezinizin ardından Akdeniz’in bu güzel köşelerini keşfedebilirsiniz.
#AntalyaKayseri'de Kültepe Kaniş Karum Ören Yeri'nde yapılan kazı çalışmalarında 4 bin yıl öncesine ait aslan, geyik, ayı, domuz ve dağ koyunu kemiği bulundu. Kazı Başkanı Fikri Kulakoğlu, "İlk defa Anadolu'da bu dönemde iki aslana ait iki çene kemiği bulduk. Bizim 4 bin sene öncesine ait başka kazılarda bulduğumuz aslan kemiği yok" dedi.
#KayseriKayseri'de Kültepe Kaniş Karum Ören Yeri'nde yapılan kazı çalışmalarında 4 bin yıl öncesine ait aslan, geyik, ayı, domuz ve dağ koyunu kemiği bulundu. Kazı Başkanı Fikri Kulakoğlu, "İlk defa Anadolu'da bu dönemde iki aslana ait iki çene kemiği bulduk. Bizim 4 bin sene öncesine ait başka kazılarda bulduğumuz aslan kemiği yok" dedi.
#KayseriBu hafta İşin Peşinde köşesi için Rumeli Feneri Balıkçı Limanı’nda bir tekne atölyesinde çalıştım. Bu işte neredeyse her aşama el işçiliğine dayanıyor. İşin yüzde 70’ini iskeleti ve ahşap bölümleri oluşturan ustalar yapıyor. Geri kalan kısım ise elektrik ve motor aksamından oluşuyor. Günlük 300 lira yevmiye ile çalışılan bu işte en zor kısım denge kurmak. Bir tekne 4 ayda yapılıyor. O zamana kadar her parçanın simetrik ve dengeli kesilmesi lazım. Her parça milim milim ayarlanıyor. Bugün çalıştığım tekne ‘o gemi bir gün gelecek’ repliği ile hatırladığımız oyuncu Serkan Keskin için yapılıyormuş. Hızla artan maliyetler ise tıpkı otomotivdeki gibi tekne fiyatlarını katlamış.
#GazetehaberleriKAYSERİ’de 1948 yılından bu yana çalışmaların sürdüğü 6 bin yıllık Kültepe Kaniş Karum Ören Yeri’nde, haziran ayında başlayacak kazı çalışmalarında dini inanç sembolleri açığa çıkarılacak. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, “Asurlu tüccarlardan önce bizim yaklaşık günümüzden 4 bin 500 yıl önceki yapılarda daha önce bulduğumuz dini inanç sembollerinin devamını açığa çıkarmaya çalışacağız. Eğer gerçekleştirebilirsek Karum'da da yapacağımız çalışmalarda yine bir tüccar arşivine ve evine ulaşarak, Kayseri müzesine katkıda bulunmak istiyoruz" dedi.
#Haberİnsanlar için önemli doğal şifa kaynaklarından biri keçi kürü olmaktadır. Bu bakımdan büyük önem taşımakta ve insanların ilgisini çeken bir kür olma özelliği barındırmaktadır. Bu kapsamda pek çok insan tarafından en fazla merak edilen sorular arasında olan Keçi kürü nedir ve nasıl yapılır? Keçi kürü faydaları ve tarifi detaylarını derledik.