Paylaş
Dünyanın en büyük Müslüman ülkesi olan Endonezya’nın neredeyse 18 bin adası var. Bunlardan özellikle birine, Bali’ye gittiğiniz zaman dikkatinizi çeken ilk şey herkesin mutlu olması. İnsanları, dansları, kültürü, kumsalı, denizi, güneşi, lüks otelleri muhteşem. Tüm bu özellikleri sayesinde ideal bir balayı rotası olarak ünlenmiş. Bali Adası’nın ilk sakinleri yaklaşık 4 bin yıl kadar önce bölgeye yerleşen Tayvanlılar olmuş. Ancak zaman içinde etkilendikleri Hint kültürünü bugün bile soluyorsunuz. Etrafı gezerken her köşe başına sinen sanatsal detayların nedeni 15’inci yüzyılda adaya yoğun bir sanatçı göçünün olması. 19’uncu yüzyıl sonu ve 20’nci yüzyıl başı Bali halkı için çok kanlı geçmiş. Direnmişler ama Hollanda sömürgesi olmaktan kurtulamamışlar. 2. Dünya Savaşı’nı da Japon işgali altında yaşamışlar.
Bali’ye İstanbul’dan 15 saatlik bir uçuşla ulaşıyorsunuz. Changi Havalimanı’nın botanik bahçesine benzeyen ortamı nasıl bir cennete ulaştığınızın habercisi oluyor. Yolculuk yorucu ama Bali sizi hemen hayata döndürüyor.Monkey Forest (Maymun Ormanı)
Sanatın kalbinin attığı yer
Ubud beni en çok etkileyen kentlerden biriydi. Adanın tam ortasında bir kültür vahası olan şehrin anacaddesi Jalan Raya, alışveriş düşkünlerini mutlu edecek dükkânlarla ve şehrin ruhunu yansıtan sanat galerileriyle dolu. Kentin cömertçe sunduğu güzellikleri keşfetmenin en güzel yoluysa bisiklet. En çok ilgi çeken durakların başında maymunların krallıklarını ilan ettikleri Monkey Forest (Mandala Wisata Wenara Wana) var. Üç tapınağın olduğu ormanda hırsızlıklarıyla ünlü yüzlerce maymunla karşılaşacaksınız, hazırlıklı olun.
Ubud’a gidip de Petulu’yu görmeden dönmek olmaz. Burası doğanın kendi çabalarıyla yarattığı bir cennet. Dansçılar ve sanatçılar gününüze renk katabilir ancak Petulu’da başrol kuşların. Fil Mağarası olarak da bilinen Goa Gajah ünlü bir tapınak ama bazıları bu küçük mağarayı gördüğünde hayal kırıklığı yaşıyor. Geleneksel mimari öğelerini görmek için 19’uncu yüzyılda inşa edilmiş Puri Saren Ubud’u (Ubud Sarayı) görmenizi öneririm. Puri Lukisan Müzesi de modern sanattan hoşlananları kolayca etkisi altına alan bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor.
Etrafta olağanüstü güzellikte ve çok farklı mimari üslupta binlerce tapınak var. Tanah Lot Tapınağı (Pura Tanah Lot) adanın en gözde yerlerinden ve Bali mitolojisinin öne çıkan yedi deniz tapınağından biri. Burada zehirli denizyılanlarının tapınağı düşmanlara karşı koruduğuna inanılıyor. Bali’de ‘ana tapınak’ olarak adlandırılan Besakih Tapınağı (Pura Besakih) mutlaka listenizde olmalı. Bali mitolojisinde ve inanışında çok önemli olan Agung Yanardağı (Gunung Agung) adanın en yüksek noktası. Gitmişken manzaranın tadını çıkarın. Tampaksiring ise kutsal bir su kaynağı ve Bali’nin Kuta bölgesine yaklaşık iki saat mesafede. Orada ibadet edip yıkanan Hinduları görebilirsiniz.Pura Ulun Danu Bratan Tapınağı
Manzarasıyla sizi büyüleyecek başka bir tapınaksa Uluwatu’da. Tapınak şehirle aynı adı taşıyor ve anlamı da ‘en uçtaki kaya’. Neredeyse 100 metreden okyanusun turkuvaz sularını izleyebiliyorsunuz. Bratan Gölü’nün ortasından yükselen Pura Ulun Danu Bratan Tapınağı ise zarafetiyle sizi büyüleyecek. 17’nci yüzyılda Bali’nin denizler, ırmaklar ve göller tanrıçası Dewi Danu için yaptırılmış.
Sansar dışkısından kahve
Manzarası nefes kesici yerlerden biri de volkanik bir dağ olan Batur. Halen aktif ve dikkati elden bırakmamak lazım, 2010 yılında bir turist volkandan içeri düşerek hayatını kaybetmişti. Volkanın etrafında kahve, baharat ve meyve çiftlikleri var. Kopi luwak kahvesi çok pahalı ama en şaşırtıcı özelliği çekirdeklerin sansar dışkısından toplanıp işlenmesi!Kecak dansı
Nasıl ki Ubud Bali’nin kültür başkentiyse eskinin balıkçı köyü Kuta bölgesi de adanın eğlence merkezi. Öncelikle mis kokulu yağlar ve mumlar eşliğinde yapılan Bali masajı konusunda çok iddialı olduklarını belirteyim. Sarp kayalıkların üzerine kurulmuş, diğerlerine göre nispeten daha küçük ama birçok ziyaretçiye göre tapınakların en etkileyicisi Uluwatu Tapınağı, Kuta’dan yaklaşık 1-1,5 saat uzaklıkta. Bali’ye gittiğinizde yakın dost olmak zorunda kalacağınız maymunlara orada da rastlayacaksınız. Her gün yapılan kecak dansını seyretmezseniz de çok şey kaçırmış olursunuz.Kamandalu Ubud
Konaklama ve restoran önerileri
◊ Four Seasons Jimbaran, Four Seasons Sayan Ubud ve Jimbaran’daki Ayana Resort çok iyi oteller. Sonsuz bir ormanın yanı başındaki Kamandalu Ubud rüya gibi bir tesis. Nusa XDua adanın lüks otellerle çevrili olan kısmı. Bu sefer kaldığımız The Laguna, a Luxury Collection Resort&Spa şıklık ve konforu bir arada sunuyordu. St. Regis Resort ve The Westin Resort de bu bölgedeki favorilerim arasında. Güzel mağazalar bulabileceğiniz Seminyak bölgesindeki W Hotel’i ve Uluwatu’daki Alila Villaları’nı da tavsiye edebilirim.Mama San Bali
◊ Bali’ye son gittiğimde muhteşem restoranlar keşfettim. Ubud’da gittiğimiz AKAR’ı çok beğendim ve sahiplerinin Türk olduğunu öğrenince gurur duydum. Hürriyet Ekler yazarımız, şef Somer Sivrioğlu’nun tavsiyesiyle gittiğimiz Mama San Bali ve Nusantara, otantik menüleriyle bizi mutlu eden restoranlar oldu. Seminyak’taki Seasalt ve Ku De Ta deniz kenarında, mükemmel lounge-restoranlar. Potato Head Beach Club’ı ve deniz ürünleriyle kalbimi çalan Jimbaran’daki Menega Cafe Beach’i de önerebilirim.
Paylaş