Her şeyi yapmakta özgür olduğumuzu sandığımız yaşlarda aslında beslenme konusunda özgür değiliz. Gençlik evresini atlatmış yetişkinlik evresinin zirvesindeyken yaşlılık evremizin rahat geçmesi için çabalamamız gerek. İşte 30 yaşından sonra asla yememeniz gereken 10 besin…
#30 Yaş SendromuÇocukluk, ergenlik, gençlik derken bir de bakarsınız ki, pastadaki mum sayısı iyice azalmış. Yaş arttıkça doğum günündeki mum sayısının azalması tuhaf olsa da genellikle bunun sebebi, gerçek yaşımızla yüzleşmekten kaçınmamızdır. Yaş 30’u aştıkça bunalıma girmemizin ve aynalara bakmaktan çekinmemizin sebebi de budur. Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, 30 yaş sendromunu ve bu sendromu ortaya çıkaran korkuları anlattı.
#30 Yaş Sendromu Neden OlurFilmlerinde, sahnede, sosyal medyada ve ekranda izleyicileri güldürüyor, bunu yaparken bir yandan da düşündürüyor. Sosyal medyada videoları milyonlarca izlenen Giray Altınok’la buluşuyoruz; hayatını, mizah yolculuğunu konuşuyoruz: “İlk işim çekilene kadar 3-4 bin sayfa skeç, dizi, film yazmışımdır. Umudumu kaybettiğim zamanlar oldu. Bir dil okulunda gece bekçiliği için işe başvurdum.”
#Giray AltınokGrip, genellikle kendi kendine iyileşme eğilimi gösterse de bazı durumlarda çok ağır sonuçlara yol açabiliyor. ABD’de yaşayan Allison Miller'ın hastalığı da başta sıradan bir gripti. Semptomları ağırlaşıp hastaneye kaldırılan Miller, birkaç günün sonunda sol bacağını kaybetti. Peki grip nasıl oluyor da ağır hastalıklara dönüşebiliyor? Gribin normal seyrinin dışına çıktığını nasıl anlarız? En çok kimler risk altında? İşte Allison Miller’ın yaşadıkları ve uzman görüşleri…
#SağlıkVücutta yeterli miktarda demir minerali bulunmaması olarak tarif edilen demir eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) sayısının azalmasına ve ‘kansızlık’ ya da ‘anemi’ denen soruna neden oluyor. Yeni bir araştırmaya göre ABD'deki her 10 genç kadından yaklaşık dördünde, demir eksikliği bulunuyor. Uzmanlar Türkiye’deki durumun daha da endişe verici boyutta olduğunu söylüyor. Peki demir eksikliği neden son yıllarda bu kadar arttı? Hangi hastalıkların ilk sinyali olabilir? Bunun gibi pek çok soruya uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkGlokom göz sinirini tahrip eden ve görme kaybına yol açabilen çok önemli bir hastalıktır... Glokom, genellikle yüksek göz içi basıncı ile birliktedir. Toplumda ortalama göz içi basıncı (GİB) 16 mmHg’dır, 11-21 mmHg aralığı normal sayılır. Ancak “normal tansiyonlu glokom” denen ve göz içi basıncının normal seyrettiği glokom tipi de vardır. Ayrıca göz içi basıncı yüksek olduğu halde göz sinirinde hasar tespit edilmeyen bir hasta grubu vardır ki bu duruma da “oküler hipertansiyon” denmektedir.
#Göz TansiyonuNormal bir bebek gibi dünyaya geliyorlar ama saçları uzamaya başlayınca farklılıkları ortaya çıkıyor. Saçları kirpi gibi diken diken olan, taransa bile asla yatışmayan bu bebeklerin ortak bir özelliği var: Taranamayan saç sendromu ile dünyaya gelmiş olmaları. "O da neyin nesi?" dediğinizi duyar gibiyiz. İşte dünyadan taranamayan saç sendromu örnekleri ve uzmanların konuyla ilgili açıklamaları...
#SağlıkKadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak ‘Kadın Olmak & Ötesi’ kitabıyla kadın sağlığı hakkında kapsamlı ve kolay anlaşılır bir rehber hazırladı. Kitap kadın okuruna ergenlik döneminden itibaren kendi bedenini tanımasını öneriyor. Prof. Dr. Kavak toplumdaki asıl yanlışınsa “Kariyer de yaparım, çocuk da” telaşı olduğunu dile getiriyor: “Hangisi önceliğinizse diğeri aceleye geliyor. Kadınlar önce kendilerinin ne istediğine bakmalı.”
#Prof. Dr. Zehra Neşe KavakYumurtalık kanserinden bahsedilen konuşmaların hepsinde hastalık ‘sessiz katil’ olarak anılıyor. Ancak onkoloji uzmanı Prof. Dr. Barbara Goff, tüm bilinenleri unutturacak bir açıklamayla dikkatleri yumurtalık kanserine çekiyor. Erken teşhis konulamadığı için en öldürücü türlerden biri haline gelen yumurtalık kanserini ilk evrelerde tespit için dikkat edebileceğimiz bazı semptomların olduğu ortaya çıktı...
#SağlıkUykuda görülen solunumbozukluklarının en hafifinin horlamahastalığı, en ağır şeklinin de tıkayıcı uykuapnesi olduğunu belirten KBB Uzmanı Op. Dr.Cem Karas, normal erişkin insanların en azyüzde 10’unda ve çocukların yüzde 12’sinde,60 yaş üzerinde ise yüzde 40-50 civarındahorlamanın görüldüğünü söyledi. Op. Dr.Karas, horlama ve uyku apnesitedavisini anlattı.
#1Bu yıl sağlık sektörü ve ‘wellness’ (bütünsel iyilik hali) dünyasındaki ‘yeni ve büyük şey’ metabolik esneklik. Vücudun glikoz olmadığında yağı, yağ olmadığında proteini kullanarak hayatta kalabilme yetisi anlamına gelen metabolik esnekliği arttırmak için doğru adımları Dr. Ayça Kaya anlattı.
#MetabolizmaNormal seyrinde sağlıkla ilerlemeyen gebelikleri sonlandırmak için yapılması gereken kürtaj, nedir, nasıl yapılır merak ediliyor. Hamilelikte oluşan keseciğin büyümemesi, bebeğin kalp atışlarının duyulmaması gibi nedenlerle sağlık açısından yapılması gereken kürtaj ne zaman, hangi durumlarda yapılmalı? İşte kürtaj hakkında merak edilenler...
#KürtajTekrarlayan gebelik kayıpları anne ve baba adayları için oldukça kötü bir durumdur. Tekrarlayan düşükler ile genellikle gebelik sürecinin ilk aylarında karşılaşılır. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#GebelikKadınlarda üreme çağı diye adlandırdığımız dönem yumurtlamanın başladığı ergenlik çağıyla beraber başlar ve menopoza girinceye kadar devam eder. Bir kadında yumurtlamanın başlaması ve adet görmek demek her anlamda üremeye uygun demek değildir. Çünkü ergenlik dönemini de içine alan 20 yaş altındaki bireylerde hem anatomik hem de psikolojik olarak gebeliğe hazır olmama durumu söz konusudur. Benzer şekilde ileri yaşlarda ise üreme anlamında yaşlanmaya bağlı problemler ortaya çıkmaktadır. Kısacası gebelik için en uygun dönem 20 ile 35 yaşları arasıdır. Ancak günümüzde kadınların eğitim ve çalışma hayatında daha aktif rol almaları, kariyer beklentileri nedeniyle evlilik ve gebelik planları ister istemez ileri yaşlara ertelenmektedir. Artık pek çok kadın ilk doğumunu 30’lu yaşlardan sonra yapmaktadır.
#HamilelikTüp bebek tedavisi infertilite (kısırlık) konusunda yıllardır tercih edilen bir yöntem. Ancak tedavi öncesi, sırası ve sonrası için akıllarda bazı sorular yer almakta. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Ümit Zeteroğlu tüp bebek tedavisi ile ilgili hastaların en çok yanıt aradığı 10 soruyu yanıtladı.
#Tüp BebekÇocuklarda ateşin her zaman dikkate alınması gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Aslı Yalçınkaya “1 yaş altı bebekler her ne olursa olsun ateşlendiklerinde bir çocuk hekimi tarafından değerlendirilmelidir. Ateşe ishal, kusma eşlik ediyorsa sıvı kaybını arttırarak daha riskli hale gelebilir” dedi.
#ÇocukÜç bebek... Ve yavruları için mücadele eden aileleri... Genetik kas hastalığı SMA’dan muzdarip Mia, Gökalp ve Nil tedaviye ulaşmak için destek bekliyor. Her geçen dakika onlar için riskin artması demek çünkü 2.4 milyon dolar bulunsa bile gen tedavisi 2 yaşından sonra yapılamıyor. Birçok ünlü ismin destek olduğu SMA hastası bebeklerin aileleriyle neler yaşadıklarını konuştuk.
#GazetehaberleriCOVID-19 dünyada etkisini azaltarak sürdürüyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, tamamen atlatabilmemiz için uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Alınan korunma tedbirlerine özenle uyalım.Hürriyet Bursa olarak, ‘Yeni Normal’ süreci hakkında iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle bir yazı dizisi hazırladık. Bu süreçten nasıl çıkacağımız çok önemli. Birlikte başarmak dileğiyle.
#BURSASağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan son dakika açıklaması... Sağlık Bakanı Koca bugün yapılan 24 bin 900 testten, 4 bin 117'sinin pozitif çıktığını, 87 hastanın hayatını kaybettiğini, toplam can kaybının 812'ye yükseldiğini duyurdu.
#Fahrettin KocaSağlık Bakanı Fahrettin Koca, corona virüsü ile ilgili son bilgileri paylaştı. Bakan Koca'nın yaptığı açıklamanın ardından komorbidite hastalığı gündeme gelerek vatandaşlar tarafından sorgulanmaya başlandı. Peki, Komorbidite nedir ne demek? Komorbidite hastalığı nedir? İşte, komorbidite hastalığı ile ilgili ayrıntılı bilgiler...
#Komorbid NedirAile Meclisi’nin bu haftaki konukları CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre ile akademisyen eşi Perrin Emre. Emre çiftinin 9 yaşında Ali Miran ve 2 yaşında Can Arhan isimlerinde iki evlatları var. Dört kişilik çekirdek bir aile... Söyleşimize bir sürprizle başlıyoruz. Aileye bir bebek daha geliyor ve Emre çifti bu haberi ilk bizimle paylaşıyor. Yakınları da müjdeli haberi bu röportajla öğrenecek.
#GazetehaberiÖzellikle uzun süreli ilişkilerde bir süre sonra cinsel isteksizlik söz konusu olabiliyor. Cinsel isteksizliğe neden olan birçok faktör var. Cinsel Terapist ve Uzm. Dr. Şenay Eserdağ, cinsel isteksizlik nedenleri ve tedavi yöntemlerini sizler için çözüm önerilerinde bulundu.
#Cinsel İsteksizlikKürtaj işlemi eğer istenmeyen veya normal seyrinde gitmeyen gebeliklerin sonlandırılması için yapılıyorsa, buna tıbbi tahliye denilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hilal Karahan kürtaj ile ilgili merak ettiğiniz sorular yanıtlıyor.
#Kürtaj İşlemi Ne Kadar SürerKadınlarda karnın alt kısmındaki toplardamarların bir hastalığı olan Pelvik Konjesyon Sendromu (PKS) toplumda sık karşılaşılan bir hastalık. Nedeni bulunamayan ve uzun süre (6 aydan fazla) kasık, alt karın ağrısı yaşayan kadınların üçte birinde tek başına veya diğer hastalıklarla birlikte PKS bulunuyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.
#Pelvik Konjesyon Sendromu