Paylaş
Fizik tedavi ajanları, bir tedaviyi düzenlemek için kullanılan farklı metotları yansıtır. En sık kullanılan fizik tedavi ajanları sıcak- soğuk tedavisi, ultrason, elektro terapi, ultraviyole, Manuel Terapi TENS, akupunktur ve lazerdir.
Fizik tedavi yönteminin kullanılacağı durum açıkça belirtilmelidir. Tedavi edilecek bölge yöntem seçimini etkilemekte olup, geniş alanlar ultrason veya buz masajı gibi yöntemlerin etkinliğini engelleyebilmektedir. Aynı zamanda tedavi edilecek yüzey de seçimi etkileyebilir. Düzgün olmayan yüzeylerde ultrason uygularken jel üzerine gazı alınmış su kullanımı tercih edilebilir. Eğer yüzeyel ısı düzgün olmayan bir yüzeye uygulanırsa sıcak paketler ve ısı yastıkları çıkıntılı yüzeyler üzerinde fokal ısınmaya sebep olabilir, böyle durumlarda radyan ısı tercih edilebilir. Birçok yöntem için uygulama süresi, her uygulama alanı için tipik olarak 5-10 dakikayla sınırlı olan ultrason hariç, 20-30 dakikadır.
Fizik tedavide hangi yöntemin uygulanacağı, tedavinin yapılacağı bölge, arzu edilen ısıtma ve soğutma derinliği, arzu edilen ısıtma ve soğutma yoğunluğu, vücut yapısı, eşlik eden diğer hastalıklar, yaş ve cinsiyete göre değişir.
Isı, tedavi amacıyla eskiden beri sık olarak kullanılan bir enerji çeşididir. Isınan bir maddenin içindeki moleküller gittikçe artan bir titreşim gösterir. Dokunun ısıtılması; kas spazmı ve ağrının azaltılması amacıyla başvurulan bir yöntemdir.
Tedavi amaçlı olarak soğuğun herhangi bir kullanım şekline kriyoterapi adı verilir. Buz paketleri, soğuk jel paketleri, soğuk spreyler gibi birçok özel tekniği kapsar. Soğuk uygulama yaralanmış ve inflame olmuş alanda oluşturduğu damar daralması ile o bölgenin metabolik ihtiyaçlarını azaltır. Bunun anlamı daha az doku tahribi demektir.
Elektrik akımının fiziksel etkilerinden tedavi amacıyla yararlanılması elektroterapi adını alır. Temel olarak analjezik yani ağrı kesici özelliğinden dolayı kullanılır.
Elle fizik tedavi yani manuel terapi herhangi bir cihaz ya da makine kullanmaksızın sadece elle uygulanan bir fizik tedavi şeklidir.
Fizik tedavi pek çok ağrı çeşidinin tedavisinde kullanılabilir, uzun süren ağrılar ile cerrahi sonrası gelişen ağrılarda kullanıldığı gibi kaslardan ya da eklemlerden kaynaklanan ağrılarda da yararlı bir yöntemdir.
Fizik tedavi yan etkisi olmayan bir yöntem olup ağrı kesici alamayan kişilerin tedavisinde de etkin olarak kullanılmaktadır.
Fizik tedavi, kas iskelet sistemi hastalıklarında kullanılan bir yöntemdir. Boyun fıtığı, kireçlenme ve duruş bozukluklarına bağlı boyun ağrıları, bel fıtığı, bel kayması, omuz ağrıları, donuk omuz, sırt ağrısı, skolyoz, dirsek, el bileği, diz ağrısı, karpal tünel sendromu gibi sinir sıkışmaları gibi çok geniş bir yelpazede uygulama yapılabilir.
Fizik tedavi, sağlık sorunları nedeniyle hareket etmeniz zorlaştırdığında ve günlük işleri yapmakta sıkıntı yaşadığınızda ihtiyacınız olabilecek bir tedavi şeklidir. Daha iyi hareket etmenize yardımcı olur ve ağrıyı hafifletir. Ayrıca, fiziksel işlevinizi iyileştirmeye veya onarmanıza yardımcı olur. Eklemlerinizde ağrı, kireçlenme, bel tutulması, boyun ağrısı, sırt ağrısı gibi rahatsızlıklardan fizik tedavi sayesinde kurtulabilirsiniz.
Boyun, sırt, bel ve eklem ağrıları olanlara; karpal tünel gibi sinir sıkışmalarında, romatizmal hastalıklarda, ortopedik ameliyatlar sonrasında kaslarında güçsüzlük, eklemlerinde ağrı ve hareket kısıtlılığı gelişenlere, kırık, çıkık, incinme nedeniyle alçı sonrasında eklemlerinde sertleşmeler olanlara fizik tedavi uygulanır. Beyin, sinir hasarı sonucunda kol ve bacaklarında felç gelişenlere, hareket sistemi dışında, lenf dolaşımının bozulması sonucu kol ve bacaklarında şişme oluşan hastalara da uygulanır.
Her seans ortalama 40 dakika - 1 saat sürer ve 10-20 seans arasında uygulanır.
Paylaş