Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk ordusunun 26 Ağustos 1922’de başlayan ve 30 Ağustos’ta büyük bir zaferle taçlandırdığı Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi, tarihe altın harflerle adını yazdırdı.
#30 Ağustos Zafer BayramıHürriyet Ankara’nın da defalarca gündeme getirdiği ‘Namazgâh Tepesi’ne anıt’ konusuna ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı da son kitabı ‘Cumhuriyet’in Doğuşu’nda yer verdi. Ortaylı, “Tarihî topografyanın tespit edilip yerine anıt dikilmesi, lüzumsuz yapılaşmanın önlenmesi icap ederdi” ifadesini kullandı.
#‘Namazgâh Tepesi’Keçiören Belediyesi’nin düzenlediği söyleşiye katılan ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, kendisinin de bir zamanlar Keçiören’de oturduğunu belirterek, “Benim oturduğum zamanda burası boş mıntıkaydı. Yukarılarda oturuyordu herkes. Konaklar, eski evler, bağlar vardı. Etlik’ten buraya gelmiştik sonra yine oraya gittik. Burada da iki yılım geçti, ilkokul son sınıfı okudum. Kız kardeşim de burada dünyaya geldi. Tekrar gelmekten memnunum” dedi.
#Keçiören BelediyesiUlu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 27 Aralık 1919’da Ankara’ya ilk gelişi Ankaralıları büyük bir sevince boğmuştu. 20 Kasım 1938’de Ankara’ya gelen naaşı ise derin bir üzüntü yarattı. İşte VEKAM arşivinden Atatürk’ün naaşının Dolmabahçe’den Etnografya’ya getirilişine dair 10 kare...
#10 KasımMustafa Kemal Atatürk nerede “Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz” dedi? Kurtuluş Savaşı’nın harekât planını nerede hazırladı? Büyük Nutuk’u nerede kaleme aldı? Bilardo masasını nereden getirtti? İlk gazete kararını nerede verdi? “Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir” sözünü nerede söyledi? Sakarya Savaşı’nı nerede planlayıp, yönetti? İşte başkentte, Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet'i ilan edişine tanıklık eden, konakladığı önemli mekânlar...
#TSKBüyük Millet Meclisi, Türkiye adını almıştı. Göktürklerden beri tarihte ilk defa Türk adı kullanılmaya başlandı. Bu Meclis, İstiklal Savaşı’nın yürütüldüğü bir organ haline dönüştü. “Egemenlik ulusundur.” Bugün bile Millet Meclisi’nin şiarı budur. Bir devletin ve sistemin kuruluşundaki ruh yaşadığı, kutsandığı derecede istikbale emin adımlarla yürünür.
#23 NisanUlu Önder Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 103’üncü yıl gururu yaşanıyor. O’nu Dikmen sırtlarında karşılayan seymenler, bugün de ilk günkü heyecanı hissediyor. ‘Çınar seymen’ olarak bilinen 81 yaşındaki Kadir Soydan ise 27 Aralık için “Biz seymenler bu tarihleri büyük bir heyecanla bekler, o günkü heyecanla yaşarız” diyor.
#Atatürk'ün Ankara'ya GelişiKültür ve Turizm Bakanlığı'nın beş şehirde çok daha kapsayıcı etkinliklerle yaygınlaştırdığı Türkiye Kültür Yolu Festivalleri bünyesinde düzenlenen Başkent Kültür Yolu Festivali 1 Ekimde başladı. 23 Ekim’e kadar sürecek festivalde 72 ayrı mekânda, 5.000’e yakın sanatçı ve 160 açık hava etkinliği, 12 bale-opera-dans, 107 çocuk etkinliği, 125 konser, 49 sergi, 68 söyleşi, 47 tiyatrodan oluşan toplam 568 etkinlik yer alıyor.
#Başkent Kültür Yolu Festivali27 Aralık... Benim için, ‘2000’li yılların başında üniversite için geldiğim Ankara’da hakkıyla kutlanmadığını düşünerek üzüntü duyduğum’ günlerden birisiydi. Bırakın hakkıyla kutlanılmasını, Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya geldiği 27 Aralık 1919 tarihi ve o gün neler(in) yaşandığı doğru dürüst bilinmiyordu bile.
#Deniz GÜRELKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 102’nci yıl dönümünde yayımlandığı mesajında "Hazırlıkların, amaçların, hedeflerin tamam olduğu; temelinde bir inanç, ufkunda bir fikrin bulunduğu, zafere kilitlenmiş bir harekâtın adeta hücum emridir 27 Aralık" dedi.
#Mehmet Nuri ErsoyBugün Atatürk’ün 27 Aralık 1919’da Ankara’ya attığı adımın 102’nci yıl dönümü... 102 yıl önce bugün Gölbaşı’ndan Ankara’ya giren ‘Mustafa Kemal Paşa’, Dikmen sırtlarında vatandaşlar ve Seymenlerden oluşan binlerce kişi tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı.
#Doğahan GİRİTLİOĞLU