Güncelleme Tarihi:
Bugün 27 Aralık... Atatürk, bundan tam 103 yıl önce Ankara’ya ilk adımını attı. 27 Aralık 1919’da Gölbaşı’ndan Ankara’ya giren Mustafa Kemal Paşa’yı, Dikmen sırtlarında binlerce seymen ve on binlerce kişinin oluşturduğu ‘Seymen Alayı’ karşıladı. O günden itibaren Ankaralılar, Mustafa Kemal’i Türk Bağımsızlık Hareketi’nin yeni lideri olarak bağrına bastı ve fiilen o gün, yeni bir devlet kuruldu.
Mustafa Kemal, Ankara’ya ilk adımını atıp karşısında coşkuyla dizilen seymenleri gördüğünde şöyle dedi: “Merhaba Efeler! Niye zahmet ettiniz, neden geldiniz?” Seymenler ise hep bir ağızdan şu cevabı vardi: “Paşam seni görmeye geldik, bu vatan uğruna ölmeye geldik.”
İşte! Bundan tam 103 yıl önce Mustafa Kemal’i karşılayan Seymenler ve Ankaralılar, Büyük Seymen Alayı’nın düzenlendiği bu tarihi günü, karanlık bir dönemi kapatıp aydınlık bir geleceği geçişi müjdelediği inancıyla ‘Kızılca Gün’ olarak adlandırıyor. Seymenler, o tarihten bugüne her yıl Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin yıl dönümü olan 27 Aralık’ı büyük bir heyecan ve coşkuyla kutluyor.Atatürk’ün ‘Seymenlik Geleneğini ve 27 Aralık Ruhunu Yaşatın’ talimatıyla kurulan Ankara Kulübü Derneği’nin seymenlerinden Kadir Soydan, yarım asırdır sürdürdüğü seymenliği anlattı. Başkentin sayılı ‘çınar seymen’lerinden olan 81 yaşındaki Soydan, “Sağlığım el verdikçe seymen kültürünü geleceğe taşımak için çalışıyorum. Bu kültürü bizden sonra torunlarımıza ve bugünün gençlerine öğretebilmek, ülkemize ve gençlerimize borcumuzdur” dedi.
TÜRK DEVLETLERİNİN KURULUŞUNDA VARLAR
Torunu Kadir Soydan’ı da bir seymen olarak yetiştirdiğini belirten ‘çınar seymen’ Soydan, Hürriyet Ankara’ya şöyle konuştu: “Türk Devletleri’nin kuruluşunda seymenler önemli görev üstlenmiştir. Öyle ki, 27 Aralık 1919’da Atatürk’ün Ankara’ya gelişi haber alan seymenler o gün Ata’sını karşılamaya gitmiş ve onu büyük bir heyecanla karşılamıştır. Bu nedenle her 27 Aralık ve beraberinde gelen 13 Ekim (Ankara’nın başkent oluşu), sadece Ankara için değil ülkemiz için çok anlamlıdır. Ve biz seymenler bu tarihleri büyük bir heyecanla bekler, o günkü heyecanla yaşarız.”
SEYMEN KÜLTÜRÜ BİR ‘ÖĞRETİ’
Dedesinden devraldığı seymenliği, 11 yaşından itibaren devam ettiren Torun Kadir Soydan (33), “Dedem sayesinde küçük yaşlardan itibaren Ankara Kulübü Derneği içerisinde seymen kültürüyle tanışmaya başladım. Ayrıca dedem, çocukluğumda bağlama çalar ve seymen türkülerini bağlamasıyla seslendirirdi. Hem türküler hem oyunlar benim çok ilgimi çekerdi ve ben de bu kültür içerisinde kendimi yetiştirdim. Seymen kültürü aynı zamanda iyilik, doğruluk, dürüstlük, büyüklere saygı gibi değerleri de öğretiyor” diye konuştu.
‘27 ARALIK DÖNÜM NOKTASIDIR’
Ankara Kulübü Derneği Başkanı Metin Özaslan, 103 yıllık heyecanı Hürriyet Ankara’ya şöyle anlattı: “Her şeyden önce 27 Aralık dönüm noktasıdır. Biz Ankara olarak 27 Aralık tarihini yerel bir günmüş gibi kutluyoruz ama Milli Mücadele tarihimiz açısından ulusal anlamda çok önemli bir gündür. Bundan 103 yıl önce Keklikpınarı’ndan Ankara’nın içine kadar bölük bölük atlı seymenin Mustafa Kemal’i karşılaması bir dönüm noktasıdır.”