Kapsamlı panelde Ankara konuşuldu

Güncelleme Tarihi:

Kapsamlı panelde Ankara konuşuldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2024 21:54

Ankara Kültür Yolu Festivali kapsamında Mamak Musiki Muallim Mektebi’nde ‘Kente Mektuplar-100 yıldır Kente Değer Katan Musiki Muallim Mektebi Paneli’ düzenlendi.

Haberin Devamı

Tarihi binada Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Murat Yılmaz yaparken, gazeteci Fatih Tekeci, Mamak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü yazar Umut Özkan, araştırmacı yazar Necati Yalçın, konuşmacı olarak yer aldı. Ankara, kent, tarih ve Musiki Muallim Mektebi’nin konuşulduğu panele lise öğrencilerinin ve Ankaralıların ilgisi büyük oldu. Murat Yılmaz, ev sahipliği nedeniyle Mamak Belediyesi ve Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin’e teşekkür etti. Tarihi bir binada paneli gerçekleştirmenin önemine dikkat çeken Yılmaz, “Bir kuşak bu yapıyı Cebeci Konservatuvarı, bir kuşak MKM yani Mamak Kültür Merkezi, bir kuşak Mamak Belediyesi olarak biliyor. Sayısız ismin yolunun geçtiği bu tarihi yapıda böyle bir paneli yapmak ayrı bir anlamlı oldu” dedi. Ankara fotoğrafları koleksiyonu ile bilinen Dericizade Faruk Küçük ve Gölbaşı’nda ‘Sevgi çiçeği’ için yaptığı koruma çalışmalarıyla bilinen Hulusi Gürpınar’ın da panelde dinleyici olarak yer aldığına dikkat çeken Yılmaz, bu isimlere de teşekkür etti. 

Haberin Devamı

Kapsamlı panelde Ankara konuşuldu

Necati Yalçın-Umut Özkan-Murat Yılmaz-Fatih Tekeci

ATATÜRK İLE ÖZDEŞLEŞEN KENT

Mamak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Umut Özkan, 27 Aralık 1919’da Atatürk’ün Ankara’ya gelişini anlatarak Milli Mücadele sonrası şehrin önemine dikkat çekti. Ankara’nın Atatürk ile özdeşleşen bir kent olduğunu ifade eden Özkan, kente yoğun ilgisinin olduğunu belirterek Hürriyet Ankara Okur Köşesi’ne çok sayıda ileti gönderdiğini ve kentli-okur ilişkisi ile birçok sorunun çözüldüğünü anlattı. Kaleme aldığı Kente Mektuplar kitabını da anlatan Özkan buradaki birçok konunun yazılan ve çözülen kent konuları olduğunu da ifade etti. Panele ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyduklarını kaydeden Umut Özkan konuşmacılara ve katılımcılara teşekkür etti. Özkan, Ankara Yazıları isimli kitabının da yeni çıktığını söyledi.

Haberin Devamı

Kapsamlı panelde Ankara konuşuldu

 80+1’İN FARKINDA OLMALIYIZ

Hürriyet Ankara’da uzun süre gazetecilik yapan Fatih Tekeci de Burada Okur Yazar Köşesi’ni Yalçın Bayer’den devralarak 10 yıl boyunca yürüttüğüne dikkat çekti. Kentte birçok konunun burada gündeme getirildiğini belirten Tekeci, “Burada Okur Yazar Köşesi kente katkı yaparken çok anlamlı bir işe de imza attı. Hacettepe Acil Servis’in altındaki park çok kötü durumdaydı. Umut Bey ile beraber köşeden gündeme getirdik ve yenilendi. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde dört parti grubunun ortak önergesiyle ‘Burada Okur Yazar Köşesi Parkı’ ismi verildi. Bu bizim için bir apolet oldu” örneğini verdi. Ankara’nın başkent olmasının önemine vurgu yapan Tekeci, “Türkiye’de 80+1 vardır. 80 il artı başkent. Bunun farkına varmalıyız. Ankaralı olmak için illa Ankara’da doğmanız gerekmez. Ankara’da yaşarken bu kenti sahiplenmek de Ankaralılıktır. Kütükten değil gönülden Ankaralı olmak gerekir” dedi. İstanbul Ankara kıyaslamasını yanlış bulduğunu da ifade eden Tekeci, panele gençlerin ilgisinin de sevindirici olduğunu belirterek bundan sonra gençlere büyük görev düştüğünü söyledi.

Haberin Devamı

TARİHİ BİNAYI SUNUMLA ANLATTI

Araştırmacı yazar Necati Yalçın, panelin son bölümünde Musiki Muallim Mektebi ile ilgili bir sunum yaptı. Konuşmasına izleyicileri de dahil ederek interaktif olarak ilerleyen Yalçın, 1924 yılında kurulan binanın mektep duasını paylaştı. Tarihi okulun müzik eğitiminin yanı sıra öğretmen yetiştirmesiyle ilk olduğuna dikkat çeken Yalçın, Atatürk tarafından kurulan okulun kurucu müdürlüğünü Zeki Üngör’ün üstlendiğini, sanatçının 1934 yılında emekliye ayrılana kadar 10 yıl boyunca bu görevi sürdürdüğünü anlattı. Binanın 100’üncü yılında panelin gerçekleştirmenin daha da anlamlı olduğunu belirten Yalçın, sunumunun ardından öğrencilere soru sormayı da ihmal etmedi. Panelde öğrencilere hatıra pulu armağan eden Necati Yalçın ayrıca Umut Özkan’ın kitaplarını da soruları bilenlere hediye etti. Panelin sonunda yazarlar kitaplarını da imzaladı. 

BAKMADAN GEÇME!