Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Eğer silahları masum insanları öldürmek için üretiyorsanız bu faydasız ilimdir. Terör örgütlerini desteklemek için eğer silah üretiyorsanız insanlığı yok etmek peşinde sayılırsınız, o faydasız ilimdir. İlmi insanlığın ortadan kaldırılması için değil insanlığın huzuru için kullanmak lazım." dedi.
#Diyanet İşleri Başkanı Erbaşİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Galata Üniversitesi Akademik Yılı Açılış Töreni'nde konuştu. Soylu 'siyasi cinayetler' tartışmasına ilişkin, 'Bir siyasi cinayetler tartışması vardı. Buradan Türkiye'ye sesleniyorum. Sosyal medyada 'siyasi cinayetler' tartışmasını manipüle edenlerin yüzde 69'u bot hesaplardır. Dünyada bunu birkaç yabancı yapar bir de biz yaparız. Yine buradan söyleyeyim dünyadaki tüm ülkelerle yarışmaya hazırız' ifadelerini kullandı.
#İçişleri BakanlığıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Mesleki Eğitimde 1000 Okul Projesi ve 50 Ar-Ge Merkezi'nin Açılış Töreni'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "3600 ek gösterge meselesini önümüzdeki yılın sonuna kadar çözüme kavuşturmayı umuyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesleki eğitime ilişkin müjdeleri de tek tek sıraladı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Oyunun ne olduğunu bilmek zorundayız. Tabii bunu zaman zaman televizyon ekranlarından hep birlikte izliyoruz. Televizyonlarda çeşitli haritalar gösteriyorlar, uzmanlar çeşitli değerlendirmeler yapıyor. Birtakım sinsi oyunlarla hepimiz karşı karşıya olabiliriz." dedi.
#KKTCÇok kültürlü dünya, küreselleşmenin getirdiği hem fırsatlar hem de zorluklar nedeniyle önemli değişimler yaşıyor. Dördüncü sanayii devriminin getirdiği yenilikler, dijital dünya, veri analitiği, yapay zekâ gibi farklı sektörlerde önemli dönüşümler getirerek günlük yaşamımızı ve çalışma ortamlarımızı değiştirdi.alanda kurumların, şirketlerin, kamu ve özel sektör yapılarının “küresel yeterlilik” temelinde kendilerini yeniden, hızlı tempolu küresel profesyonel ortamına hazırlaması ve adapte etmesi gerekir.
#Konuk Yazarİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1Birleşmiş Milletler (BM), 2016 yılında 17 başlık altında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kabul etti ve 2030 yılına kadar hedeflerin gerçekleşmiş olması bekleniyor. Bu maddelerden 6 ve 7’nci maddeler hariç diğer 15 maddenin hepsi, üniversitelerin, sürdürülebilirlik başlığında üstlenebileceği; çevresel, toplumsal, ekonomik ve sosyal boyutları içeren faaliyetler.
#Konuk YazarSingapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi (NTU) Rektör Yardımcısı Prof. Ling San “Yapay zekâ, bilgiyi kolayca getirse de ‘doğru ve yanlışı’ ayırt etmek için öğrenmeye daima ihtiyacımız olacak. Yapay zekâyı keşfetmesi gereken eğitimciler, ‘öğrenmeyi özelleştirmek’ ve öğrencilerin derslerinde geride kalıp kalmadıklarını analiz etmek amacıyla yapay zekâyı kullanabilirler” dedi. Prof. Dr. San ile yeni nesil eğitimi konuştuk.
#Prof. Ling SanTicaret Bakanı Ömer Bolat "230 milyar dolar milli gelirden 1 trilyon 200 milyar dolara yükseldik, kişi başı 3 bin 600 dolar milli gelirden de 13 bin 300 dolara yükselmiştir. Bu yıl sonunda 14 bin hatta 15 bin dolarlık kişi başı milli gelire ulaşabileceğiz" dedi.
#Ticaret Bakanıİngiltere'nin prestijli okullarından Wetherby Erkek Hazırlık Okulu'nda öğretmen olarak görev yapan Jason Smith, masasında uyuyakalması nedeniyle işten çıkarıldı. Öğle yemeğinden sonra yorgun düştüğünü belirten Smith, okul yönetimine gözlerini dinlendirdiğini söyledi. İş mahkemesi, Smith'i haklı bularak yaklaşık 170 bin sterlin tazminat ödenmesi kararı verdi.
#İngiltereDiplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk YazarÖğretim programları çocukların neyi, neden, nasıl ve ne zaman öğrenmesi gerektiğini açıklayan metinler. Önemsiz şeyler için zaman ve para harcamamak için hazırlanırlar. Oluşturulan komisyonlar, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin dayandığı kuramsal yapıya ve değerlere uygun olarak öğretim programlarını geliştirdiler. Programlar, genel müdürlüklere bağlı komisyonlardan Talim ve Terbiye Kurulu’na onaylanmak üzere gönderildi. Süreç görüşlerin alınması, Talim ve Terbiye Kurulu’nun incelemeleri, değişiklikler ve onaylama ile devam edecek.
#Konuk YazarYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk YazarUluslararası yükseköğretim sıralama kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS) “Konulara Göre Dünya Üniversite Sıralaması 2024”ü açıkladı. Bu yıl bu kategoride 1.559 kurum sıralandı. Sıralamada, 19 Türk üniversitesinden 143 bölüm var. Bunların yedisi ilk 100’de, ikisi ilk 50’de ve biri de ilk 20’de yer alıyor. Sıralamada yer aldığı bölüm sayısı ve derecelerle Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) başı çekiyor.
#ODTÜYükseköğretim Kurulu (YÖK) bu yıl yurt dışından alınan 11 bin 69 diplomanın tanıma ve denklik işlemlerini karara bağladı. 2023 yılındaki diplomaların süreçleri 4 bin 169’u denklik, 4 bin 569’u Seviye ve Yeterlilik Belirleme Sistemi (SYBS), 740’ı ret ve bin 591’i iade ile sonuçlandı. Buna göre 176’yla en çok diploma denklik reddi verilen ülke, geçen yıl olduğu gibi Makedonya oldu. Ret kararlarının sayısal olarak hukuk ve klinik psikoloji alanlarında yoğunlaştığı görüldü.
#YÖKGoogle'ın geçtiğimiz günlerde Kanada'daki dijital yayıncılara içeriklerinin karşılığında telif ödemesi yapmayı kabul etmesi, akıllara bu alandaki ilk örnek olan Avustralya'yı getirdi. Sadece Google'ın değil Facebook'un da yayıncılara ödeme yaptığı ülkede elde edilen tecrübeler, dünyanın geri kalanı için çok önemli. Bu noktadan yola çıktık, Avustralya örneğinin başka ülkelerdeki yayıncılar için ne anlama geldiğini Columbia Üniversitesi Gazetecilik Okulu Öğretim Üyesi Bill Grueskin'e sorduk...
#GoogleYükseköğretim Kurulu tarafından 'Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2023' hazırlandı. Rapora göre; üniversitelerde hem doktora hem de proje hazırlayan öğrenci sayısı arttı. 2021’de 8 bin 815 olan doktora öğrenci sayısı’, 2022’de 11 bin 290’a yükseldi.
#YÖK BaşkanıMesleki eğitim okulları, ülkemizde, Tanzimat Fermanı’nın yayınlanmasını takiben, 1857’de Maarif Nezareti Nizamnamesi ile bölgesel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak açılmaya başlandı.Askeri Baytar Mektebi, Orman Mektebi, Ziraat Talimnamesi o dönemin ilk meslek okulları arasında yer aldı. Cumhuriyet döneminin de öncü Mesleki ve Teknik Okulları olarak değerlendirilirler…
#Konuk YazarAlmanya’da yürürlüğe konulan yeni Kalifiye Göç Kanunu, adından da anlaşılacağı gibi kalifiye işgücü göçünü teşvik etmeyi hedefliyor. Bu aydan itibaren aşamalı olarak yürürlüğe giren yasa ile birlikte nelerin ne zaman değişeceğini, geçen haftaki yazımızda özetlemiştik. Bu hafta ise, Ağustos 2012’de yürürlüğe giren yeni Kalifiye Göç Kanunu ile kapsamı genişletilen Avrupa Birliği (AB) Mavi Kart ya da Blue Card adlı uygulamanın, başta 90 güne kadar serbest dolaşım olmak üzere getirdiği bir dizi kolaylıkları, siz değerli okurlarımızla paylaşmak istiyoruz.
#AlmanyaCumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlarken Türkiye yükseköğretiminde kadınlarımızın yürüdüğü yolu ifade edebilmek ve bu zorlu süreci desteklemek için atmamız gereken adımları değerlendirmek gerekiyor. Kadınlarımızın eğitim, araştırma ve teknolojide gösterdiği başarılar ülkemiz için büyük gurur kaynağı.
#Konuk Yazar