Güncelleme Tarihi:
‘Konulara Göre QS Dünya Üniversite Sıralaması’, üniversiteleri 55 konu açısından sıralıyor. Bu sıralamada ‘akademik itibar’, ‘işveren itibarı’, ‘makale başına araştırma alıntıları’ ‘H-endeksi’ (akademisyen-bölüm verimliliği), ‘uluslararası araştırma ağı’ gibi 5 gösterge dikkate alınıyor. Buna göre Türkiye’nin en yüksek puanı alan bölümü, dünya çapında 11. sırada yer alan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Petrol Mühendisliği oldu. ODTÜ, 22 bölümle Türkiye’yi en çok temsil eden kurum olma başarısı gösterdi.
KONULARA GÖRE QS KARNESİ
Türkiye’nin ilk 100’e giren yedi bölümünden üçü petrol mühendisliği alanından. ODTÜ geçen yıla göre bir sıra gerilese de dünya genelinde 11. sırada yer alıyor. Boğaziçi Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi ise 51-100 bandında yer alarak bu alanda Türk üniversiteleri arasında ikinci ve üçüncü sırada bulunuyor. Diğer yandan Gazi Üniversitesi’nin, eğitim alanında dünya sıralamasında 36’ıncı sırada yer alarak Türkiye’nin ikinci en yüksek sıralamasına sahip üniversitesi olduğu görüldü. Ankara Üniversitesi ise ilahiyat ve dini araştırmalar alanında dünyanın ilk 100’ündeki yerini aldı. İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri ve Bilişim Sistemleri bölümü ise 196’ıncı sırada yer alarak dünyanın ilk 200’ü arasına girdi. Çukurova Üniversitesi Tarım ve Ormancılık Bölümü de işveren itibarı göstergesinde 57 puanla 101+ sıralama banında yer aldı. Bu sıralamada yetenekli ve çalışmaya hazır mezunlar yetiştirmek ile sanayi-üniversite işbirliğindeki başarılar dikkate alındı.
ODTÜ ÜST SIRALARA ALIŞKIN
Petrol Mühendisliği alanında listede düzenli olarak üst sıralarda yer alan ODTÜ, geçen yıl aynı listede 10’uncu sırada oturuyordu. 2021 ve 2022 yıllarında ise bu yıl olduğu gibi 11’inci sırada yer alan ODTÜ Petrol Mühendisliği bölümünden Doç. Dr. Çağlar Sınayuç sondaj ve sismik araştırma gemilerinde çalışan mühendisleri yetiştirirken öne çıkanları şöyle anlatmıştı: “Türkiye’deki önemli bölümlerden biriyiz. Binin üzerinde mezunumuz var ve dünyanın farklı yerlerinde çalışmalarını sürdürebiliyorlar. Bütün petrol sahalarında farklı alanlarda çalışabiliyorlar. 1964 yılında maden mühendisliğinin bir kolu olarak ortaya çıktı ve 1982 yılında kendi halinde bir bölüm haline geldik. Dikkat edilen parametreler arasında yayın, atıf sayıları, petrol şirketlerinin mezun mühendislerimize duyduğu güven çok önemli.”
HARVARD ZİRVEYİ BIRAKMIYOR
Konuya Göre QS Dünya Üniversite Sıralaması; ‘Sanat ve Beşeri Bilimler, ‘Mühendislik ve Teknoloji’, ‘Yaşam Bilimleri ve Tıp’, ‘Doğa Bilimleri’, ‘Sosyal Bilimler ve Yönetim’ beş geniş konu başlığındabelirleniyor. Buna göre dünya genelinde, ‘mühendislik ve teknoloji’ başlığında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) birinci sırada yer alırken, diğer 4 konu başlığında Harvard Üniversitesi zirvede bulunuyor.