Eski başbakanlardan Gerhard Schröder sözleri, yaşam tarzı ve kararlı tavrıyla hiç gündemden düşmedi. Pazar günü 75 yaşını kutlayan Schröder, 7 yıllık başbakanlığı döneminde övgüye değer kararların yanında elbette eleştirilecek siyasi kararlara da imza attı.
#1999 Helsinki ZirvesiAvrupa Birliği’nin (AB) eski Genişlemeden Sorumlu Komiseri Verheugen, bazı güçlerin Türkiye’yi Avrupa’dan dışlamaya çalıştığını savunarak uyardı: “Ben Türk dostlarıma, sakın bu tuzağa düşmeyin çağrısında bulunuyorum. Zaman değişecek.”
#GazetehaberleriResmi tarihe göre 1839’daki Tanzimat Fermanı’ndan bu yana, yani yaklaşık 180 yıldır ‘Batılılaşmaya’ çalışan bir milletin ahvadıyız... Bu yolda iki ileri bir geri giderken ne badireler atlattık, yıllarca AB’nin kapısında bekledik ama yılmadık. Türkiye’nin müzakerelere başlangıç tarihini aldığı 17 Aralık 2004 Brüksel zirvesinin ardından dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara’da “Avrupa Fatihi, Avrupa’nın yıldızı” olarak karşılandığı günler daha dün gibi aklımızda… Ancak 2000’lerin ortalarına kadar fırtına gibi esen reform sürecinin ardından son 10 yılda ilişkiler “O eski halinden eser yok şimdi” denecek kıvama geldi. Son dönemdeyse Avrupa Parlamentosu’nun Kasım 2016’da AB’nin Türkiye’yle üyelik müzakerelerini dondurmasına ilişkin tavsiye kararının ardından Almanya ve Hollanda’yla yaşanan siyasi krizler, karşılıklı suçlamalar, idam tartışmaları vs. sonucu Türkiye ile Avrupa ilişkileri belki de tarihinin en gergin, en kritik zamanlarını yaşıyor. Son olarak geçen hafta Avusturya Başbakanı Christian Kern, “Türkiye için AB üyeliği bitmiştir” dedi. Biz de Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland’dan Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri’ye kadar Türkiye’yle yakından ilgilenen Avrupalı bürokrat ve siyasetçilere AB’nin Türkiye’ye bakışını ve ilişkilerin nereye gittiğini sorduk. Görünen o ki Türkiye idam cezasını geri getirdiği takdirde sadece potansiyel AB üyeliği tarih olmakla kalmayacak, aynı zamanda Azerbaycan ve Ermenistan’ın bile üye olduğu Avrupa Konseyi’nden de çıkmak zorunda kalacak. İşte Avrupalı siyasetçilerin Hürriyet Pazar’a özel açıklamaları...
#Avrupa BirliğiPierre Moscovici AB’nin Ekonomi ve Mali İşler Sorumlusu ve Türkiye’yi de yakından tanıyan bir Avrupa siyasetçisi. Moscovici yatırımın da istikrar ve güven istediğini belirterek “Türkiye’ye daha çok yatırımın gelmesi için, mali politikalar başta yapısal reformlar, yargı reformu ve basın özgürlüğü de yüksek öneme sahip” diye konuştu.
#ABD İle AB Arasındaki Transatlantik Ticaret Ve Yatırım OrtaklığıGalatasaray Üniversitesi (GSÜ) İletişim Fakültesi’nin düzenlediği açılış dersi, altı yıldır medya sektörünün önemli isimlerini öğrencileriyle buluşturuyor. Dersin önceki yıllardaki konuşmacıları arasında, Kadri Gürsel, Şirin Payzın, Ruşen Çakır, Can Dündar, Mehmet Ali Birand ve Umur Talu yer alırken bu yılın konuşmacısı Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin oldu. Ergin, Ahmet Hakan’a yönelik saldırıyla ilgili olarak, "Şiddet alışık olduğumuz bir şey değil. Anayasada devlet basın özgürlüğünü koruyacak tedbirler alır diyor ama devlet görevini yerine getirmiyor. Bu atmosfer, şiddetin kutsanması, Türkiye'de basın özgürlüğü üzerinde muazzam bir baskı yaratıyor. Gazetecilere yönelik şiddet aynı oranda fikir, ifade özgürlüğünü de tehdit ediyor" dedi.
#Ahmet Hakan“Akil adamlar”ın, daha da resmi sıfatlarıyla “Bağımsız Türkiye Komisyonu”nun İstanbul ve Ankara’ya ayak basacağını işittiğimde ferahlamıştım. Mensup oldukları ülke yelpazesi, taşımış oldukları sıfatlar ve Avrupa’yı aşan saygınlıkları itibarıyla, öyle bir insan grubunun bir araya getirilmesi bile başlı başına bir iş ve kendi başına bir başarı olmuştu ve bu “Akil Adamlar”, Türkiye’nin 17 Aralık 2004 Zirvesi’nde AB ile müzakerelere başlaması kararının alınmasında olağanüstü rol oynamış olan, dünya çapındaki şöhretleriyle ironik biçimde ters orantılı “meçhul askerler” idi.
Bundan sonrasını, en azından, “en kısa vade” açısından kestirebilmek çok zor değil; bugün ya da yarın TBMM Cumhurbaşkanlığı ikinci tur oylamasından önce, Anayasa Mahkemesi kararı açıklanmış olacak ve bu karar, CHP’nin başvurusuyla aynı doğrultuda “367 şartı”nın doğru olduğunu bildirecek.
1 Temmuz’da AB Dönem Başkanlığı’nı devralacak olan Finlandiya bugün seçime gidiyor. Fin halkının Türkiye’nin AB üyeliğine soğuk baktığı dönemde bile "Sözümüzü tutmalıyız" diyen Cumhurbaşkanı Tarja Halonen, bir sürpriz olmazsa ikinci kez göreve gelecek. Hürriyet’e konuşan Halonen, "Türkiye AB yolunda vites küçültmesin, yeter" diyor.
Türkiye, 115 bin sayfalık AB müktesebatını yaşamın her alanına yaymak için yeni yılla birlikte atağa geçiyor. AB’ye uygun yeni yaşam biçimi hayatın her alanında karşımıza çıkacak. Gıdadan ulaşıma kadar birçok alanda AB’ye uygun mevzuat değişikliği olacak. Salatalık yerine ‘hıyar’ kullanılacak.