TBMM, iki aylık bir tatil sürecinden sonra bu hafta yasama yılına başladı. Siyasette ‘normalleşme’ rüzgârları eserken herkesin temennisi milletin vekillerinin TBMM’de kavgasız-yumruksuz oturumlar yapması… Peki medeni müzakere nasıl yapılır? 33 yıl geçirdiği TBMM’de milletvekilliği ve bakanlık, 2007-2009 arası Meclis Başkanlığı yapan siyasette ‘sakin güç’ ve ‘ağabey’ konumundaki Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Köksal Toptan ile buluştuk; eski albümleri karıştırıp siyasete yönelik tavsiye ve tespitlerini dinledik.
#TBMMTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Artık darbelerin izlerini geride bırakarak, darbe dönemlerinden kalan en büyük kalıntılardan biri olan 1982 Anayasası'ndan kurtulma vakti gelmiştir. Nasıl ki, 12 Eylül'ün toplumsal, siyasi ve ekonomik bedelleri milletimizin kararlılığıyla aşılmışsa, şimdi de darbe anayasasını tarihin çöplüğüne atmak ve milletimizin iradesini tam anlamıyla yansıtan, demokrat, sivil, kapsayıcı ve özgürlükçü bir anayasa yapmak en büyük görevimizdir" dedi.
#Numan KurtulmuşTürkiye demokrasi tarihinin kara lekesi 12 Eylül 1980 darbesinin bugün yıldönümü. Hukukun askıya alındığı bu süreçte yüz binlerce kişi gözaltına alınıp tutuklandı, çok sayıda kişi idam edildi... Toplumda travma yaratan karanlık dönemden işkenceler ve insan hakları ihlalleri hafızalara kazındı. Peki, 12 Eylül darbesi ne zaman, kaç yılında oldu, kaç gün sürdü? 12 Eylül 1980 darbesi neden yapıldı? İşte 12 Eylül darbesi hikayesi...
#12 Eylül DarbesiTek partili yılları da gördü, 1950’de çok partili hayata geçişi de… 27 Mayıs darbesi sonrasında yaşanan haksızlıklara isyan ederek Adalet Partisi’nin kurucuları arasında yer alıp TBMM’ye girdi. Demirel’in en yakın dava arkadaşlarındandı. 12 Eylül’de, yine bir darbe sonrası TBMM’den koparıldı. Karşımızda Türkiye’nin demokrasi tarihine tanıklık etmiş 97 yaşında bir delikanlı var; hukukçu, siyasetçi, yazar, şair, eski Sanayi, Çalışma ve Milli Eğitim Bakanı Ali Naili Erdem...
#Ali Naili ErdemAtatürk’ün öncülüğünde açılan TBMM, yalnızca siyasi bir yapı değil, aynı zamanda demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün temsilidir. Bu Meclis, ulusal egemenliği kayıtsız şartsız millete vererek Türkiye’nin geleceğini halkın ellerine bırakmıştır.
#AtatürkCumhuriyet tarihi boyunca popüler müzik alanında kurulan önemli orkestraların, grupların öykülerini 'Günlerin İçinden Canım: 100 Yıllık Türkiye Popüler Orkestralar ve Gruplar Tarihi (1923-2022)'nde bir araya getiren Cumhur Canbazoğlu, “Tuğla gibi kitap hayal etmiştim, yayımcı bulamayınca internette erişime açtım” diyor. 2 bin 300 biyografiden oluşan 'Orkestra ve Gruplar Tarihi' adlı web sitesi okurların sağlayacağı bilgi ve belgelerle genişleyecek.
#Cumhur Canbazoğlu‘Our Boys Did It’ (Bizim Çocuklar Yaptı) adlı son sergisini birkaç ay önce İstanbul Brieflyart’ta açan çağdaş resmin usta ismi Şenol Yorozlu, 73 yaşında hayata veda etti. Kendisini “Hakiki bir tarih hamalı” olarak tanımlayan, “Ben çağdaş sanatçıyım. Zamanımın ve günümün bilincindeyim” diyen, en başta astar atmayarak tuval resmiyle çatışan, tuvalinin önü kadar arkasını da önemseyen Trabzon’lu ressam Şenol Yorozlu’yu sanat eleştirmeni Ayşegül Sönmez’in sergi vesilesiyle Hürriyet Kitap Sanat’ta yayımlanan yazısıyla uğurluyoruz...
#Şenol Yorozlu23 Nisan’ın tatil olup olmadığı vatandaşların gündeminde yer alıyor. Atatürk, 23 Nisan tarihinde TBMM’nin açılışını çocuklara armağan etmiştir. Bu tarihten itibaren 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı olarak kutlanmaktadır. Resmi tatil günlerinde okullar, üniversiteler, bankalar ve kamu kurumları kapalı oluyor. Ramazan Bayramı sonrası ise tatilin uzatılıp uzatılmayacağı merak edilen konu başlıklarından birisi oldu. Peki 23 Nisan ne zaman, resmi tatil mi? İşte, detaylar…
#23 Nisan Hangi GünEn başta astar atmayarak tuval resmiyle çatışan, piyasaya hiç bulaşmayarak tuvalinin önü kadar arkasını da önemseyen Şenol Yorozlu, uzun bir aradan sonra görülmemiş resimleriyle huzurlarımızda! Brieflyart’ta açılan ‘Our Boys Did It’ (Bizim Çocuklar Yaptı) sergisi 17 Şubat’a kadar devam edecek.
#Şenol YorozluKAYSERİ'de, 2 çocuk annesi fizik öğretmeni Sergül Evci (62), 9 yıl önce emekli olduktan sonra hayali olan ve yarıda bıraktığı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne yeniden başladı. 6'ncı sınıfta öğrenim gören Evci, "İlkokuldan beri doktor olmak istiyordum. Bu benim en büyük hayalimdi. İnsanlara yardımcı olmayı seviyorum. İnsanlar hastalandığında onları iyileştirme gibi bir arzum hep vardı" dedi.
#KAYSERİGazeteciliğe ağırlıklı olarak diplomasi, yani Dışişleri muhabiri olarak başladım. Bu dönemdeki muhabirliğim sırasında izlediğim, tanıdığım şahsiyetler açısından kendimi hep şanslı addettim. Örneğin, Ankara’da 1976 yılında genç bir gazeteci olarak basın toplantılarını izlediğim ilk dışişleri bakanının İhsan Sabri Çağlayangil olmasının meslek hayatımın hoş bir başlangıcı olduğunu bugün çok daha iyi anlıyorum.
#İlter TürkmenBundan önce 21 Mayıs’ta yayımlanan “Her Şey NATO Delegasyonundaki Şifreli Telefonun Çalmasıyla Değişti” başlıklı yazımız, Yunanistan’ın 20 Ekim 1980 tarihinde ittifakın askeri kanadına dönüşünü dönemin NATO delegasyonunda görev yapan diplomatlardan Büyükelçi Ümit Pamir’in tanıklığı üzerinden anlatıyordu.
#YunanistanSağlık Bakanı Fahrettin Koca, 12 Eylül 1980 darbesinin, insanların hayatına, Türkiye'nin yıllarına mal olduğunu belirterek, "Hafızamızda darbe tecrübeleri var, geleceğimizde asla olmayacak." ifadelerini kullandı.
#Fahrettin KocaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yapımı tamamlanan Taksim Camii'nin açılışında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Taksim Camisi'ni bir süre önce yeniden ibadete açtığımız Ayasofya Cami-i Kebir'e verilen bir selam, İstanbul'un fethinin 568. yıl dönümüne bir hediye olarak görüyorum. Burası İstanbul'un fethine de bir hediyedir" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanKahramanmaraş'ta 12 yıl önce helikopterin düşmesi sonucu yaşamını yitiren Büyük Birlik Partisinin (BBP) kurucu Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile beraberindekiler vefatlarının 12. yılında anılıyor. İşte, Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatına dair merak edilen ayrıntılar...
#Muhsin YazıcıoğluEski TBMM Başkanı, duayen siyasetçi ve hukukçu Hüsamettin Cindoruk, 70 yıllık siyasi geçmişini, “Aslında ben kaçtıkça siyaset beni kovaladı!” diye özetliyor. Demokrat Parti Gençlik Kolları’ndan 27 Mayıs ihtilaline, Yassıada yargılamalarından sıkıyönetim altındaki düğününe Cindoruk ile geçmişe yolculuk yaptık...
#GazetehaberleriTürkiye’nin yakın tarihinde önemli bir kırılma ve değişim dönemi olan 70’ler, Mete Kaan Kaynar’ın hazırladığı ‘Türkiye’nin 70’li Yılları’ adlı hacimli çalışmada ele alınıyor. 48 yazarın katkı sunduğu çalışma 70’leri iç ve dış politika, emek hareketi, din, basın, edebiyat, popüler müzik, sinema ve sporu odağa alarak değerlendiriyor.
#70'Li YıllarİP milletvekili Ümit Özdağ’ın, partisinin İstanbul İl başkanı Buğra Kavuncu’nun FETÖ’cü olduğunu söylemesi ve ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın iddialar hakkında soruşturma başlatması, 2017’den beri tutuklu olan eski MİT mensubu, Amerikan CIA ve Alman istihbaratıyla ilişkili Enver Altaylı ismini yeniden gündeme taşıdı.
#YAZAR