Her yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımHollanda, şarküteri ve peynirleriyle tanınan bir ülke. Ama son yıllarda et ve süt ürünlerinden vazgeçme hareketine çok büyük bir ilgi gösteriyorlar. Özellikle Amsterdam ve Rotterdam, vegan ve vejetaryen restoranlar, kafeler ve yiyecek satış noktalarıyla dolup taşıyor. Ben de bu hafta sizinle Hollanda mutfağının sevilen yemeklerinin bitki temelli versiyonlarını paylaşmak istiyorum.
#HollandaGeçen günlerde Kadıköy’de ellerinde “Veganım. Soru Sorabilirsiniz” yazılı pankart tutan iki genç kadın dikkati çekti. Yoldan geçenlerin veganlıkla ilgili sorularını yanıtlayıp vegan kurabiye ikram ettiler. Üniversite öğrencileri Sevinç Yağmur Bekler ve Tuğçe Safa’yla yaptıkları eylemi konuştuk.
#Veganlık1 Kasım Dünya Vegan Günü farkındalık yaratmayı amaçlayan etkinliklerle tüm dünyada kutlanıyor. Hayvan hakları, iklim krizi ya da sürdürülebilirlik... Sebebi ne olursa olsun bitki temelli beslenenlerin sayısının artmasıyla birlikte vegan mekânlar da hızla çoğalıyor. Jürimize vegan tabaklarıyla lezzetten ödün vermeyen adresleri sorduk.
#GastronomiYapılan araştırmalara bakılarak dünya nüfusunun ortalama yüzde 1’inin vegan olduğu tahmin ediliyor. Ve her gün daha fazla insan bu yaşam biçimini tercih ediyor. 1 Kasım Dünya Vegan Günü yaklaşırken uzmanlardan veganlığı yeni seçenlere yardımcı olacak tavsiyeler aldık. Vegan dostu uygulamaları listeledik.
#Dünya Vegan GünüVegan yazarımız, şef Deniz Yoldaç “Vegan olmak sadece beslenme tercihleriyle sınırlayamayacağımız bir kavram... Bir trend ya da diyet değil, tüm canlılarla bir arada yaşamayı savunan bir felsefe…” diyor. 1 Kasım Dünya Vegan Günü yaklaşırken Yoldaç, birlikte mutfağa girmeyi çok sevdiği şeflerin birbirinden lezzetli bitki temelli tariflerini paylaştı. Biz de açıldığı günden bu yana bitki temelli mutfağıyla kendi müdavim kitlesini oluşturan başarılı restoran Bi Nevi Deli’den, vegan fırın Sisters&Harvest’tan ve House of Ekria’nın şefi Yaren Çarpar’dan bitkisel tarifler aldık.
#VeganEt, tavuk, balık gibi her türlü hayvan etinin, bu hayvanların doğal hayatta yavruları için yaptığı süt, yumurta, bal gibi hayvansal ürünlerin ve bu ürünlerden elde edilen peynir, yoğurt, kefir gibi yiyeceklerin hiçbirinin tüketilmediği beslenme şekline vegan beslenme deniyor. Ama veganlık sadece bir beslenme biçimi değil. Etik, sağlık ve çevre olmak üzere başka boyutları olan bir yaşam felsefesi. Yarın 1 Kasım Dünya Vegan Günü. 1944’te İngiltere Vegan Topluluğu tarafından ilan edilmiş bu gün vesilesiyle yeme-içme alışkanlıklarından modaya, restoran ve kafelerden tariflere kadar konuyla ilgili pek çok başlığı veganlara ve uzmanlara danıştık.
#GazetehaberleriGeçen haftaki yazıyı okuyanlar hatırlayacaktır, et yemeyen insanların sık sık cevap vermek zorunda kaldıkları soruları ve bunlara verilebilecek olası yanıtları anlatmıştım. Bu yanıtların bir kısmı, et endüstrisinin dünyadaki kaynakları nasıl tükettiği üzerineydi.
#Et TüketimiSon yılların en dikkat çeken beslenme akımlarından biri olan vegan beslenmeyi seçenlerin sayısı tüm dünyada artmaya devam ediyor. Hayvansal kökenli gıdaları ve hayvansal kaynaklı diğer gıda katkılarını da içermeyen vegan beslenmenin sağlığa etkileri ile ilgili tartışmalar sürüyor.
#Vegan BeslenmeHiçbir hayvansal ürünü yemiyor, kullanmıyor, sürmüyorlar. Kimi küçük yaşlarından itibaren bir aydınlanma yaşayarak, kimi yakınlarının etkisinde kalarak; bazıları sağlığını, bazıları da dünyanın geleceğini düşünerek karar alıyor. Sebepleri farklı olmakla birlikte her geçen gün daha çok kişi bu beslenme tarzına yöneliyor. Trend mi, yaşam tarzı mı, inanç şekli mi? ‘1 Kasım Dünya Vegan Günü’ arifesinde anlamaya çalıştık.
#1 Kasım Dünya Vegan GünüBu köşede en çok okuduğunuz cümlelerin başında, “Köpekler bizim için daha ne yapsın?” ve türevleri geliyor, malum. Alın işte yeni haber. Hakemli dergi Social Forces’ta yayınlanan araştırma diyor ki, yaşayanlar arasında yüksek güven olan ve daha fazla köpek bulunan mahallelerde, daha az köpek bulunan mahallelere göre gözle görülür ölçüde daha az şiddet içeren sokak suçu işleniyormuş. Ohio Eyalet Üniversitesi bünyesindeki çalışmanın yazarı Nicolo Pinchak, “Bunun nedeni, muhtemelen görünür köpeklerin ve köpek havlamasının caydırıcı faydalarının müdahale normlarına veya sokak denetimine bağlı olmaması” şeklinde anlatıyor sonucu.
#KöpekNihayet kavuştuğumuz güneşli günler adeta açık hava festivallerini müjdeliyor. Bu hafta Kemer Country Club’da Chill-Out Festival, Göcek Fimi Island’daysa Isle of Escape düzenleniyor. Önümüzdeki günlerde İstanbul’da Kerala Dust, Sefi Zisling ve Brazzaville konserleri de olacak.
#KonserVegan yaşam biçimini benimseyenlerin sayısı günden güne artıyor. Vegan gençler ailelerine veganlığın ekonomik, sağlıklı ve sömürüsüz bir yaşam biçimi olduğunu anlatırken vegan ebeveynler de hayvan tüketimi konusunda bilinçli nesiller yetiştiriyor.
#VeganlıkTantuniden içliköfteye, şnitzelden pastırmaya, cheesecake’ten elmalı tarta her şeyin veganını bulmak artık mümkün. Üstelik lezzetten ödün vermeden... İstanbul’da veganlara özel restoran, market ve kasapların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle Kadıköy-Moda Nostaljik Tramvay Hattı’na atlarsanız, bu mekânlara kolaylıkla ulaşabilir, enfes sofralara kurulabilirsiniz.
#Veganİlk kez 1900'lü yıllarda ortaya çıkan vegan beslenme tarzı, Türkiye'de son yıllarda daha çok hayatımıza girmiş durumda. Hayvanların giyim ve gıda başta olmak üzere başka amaçlar üzerine maruz kaldıkları sömürüden kaçınan bir yaşam biçimi olarak özetlenen veganlık, aslında bizler için hala bir muamma.
#VeganlıkDünya Vegan Günü yaklaşıyor. 1944 yılının kasım ayında Donald Watson, Elsie Shrigley ve arkadaşları Vegan Topluluğu’nu kurdular ve vegan kavramını dünyaya duyurdular. Her ne kadar günü bilinmese de 1 Kasım tüm dünyada Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor ve kasım ayı da vegan ayı.
#Şebnem TurhanBluTV'nin dizi projesi 7Yüz'ü izliyor musunuz? İzlemiyorsanız bence çok şey kaçırıyorsunuz. Henüz sadece beş bölümü yayınlandı ama anlattığı çok sıradan ve fakat çok sıra dışı insan hikâyeleriyle şimdiden benim en çarpıcı yerli yapımlar listemde üst sıralarda yer edindi kendine.
#Blutv