Yasemin Boran

Hırs ve öfke zarar veriyor

5 Aralık 2005
Oğlak burcunda dolaşan Ay öğlene doğru Kova Burcuna giriyor. Kararların uygulanması için zorlayıcı duyguların açığa çıkacağını işaret eden gökyüzünün konumu özellikle öğleden sonra hırs ve öfke yüzünden istenmeyen durumların ve karışıklıkların olabileceğini gösteriyor. İsteklerin sert bir biçimde ortaya konulması, zorbalık ve baskıya karşı isyan duygularının açığa çıkması önemli değişikliklerin meydana gelmesine neden olacak.

Karanlıkta kalan olaylar açığa çıkıyor

Merkür’ün geri gidişinin bitmesiyle birlikte işler de yoluna giriyor. Ancak Boğa Burcunda geri gitmeye devam eden Mars’ı unutmamak gerek. Savaş, güç ve gerçekleştirmek için zorlayan bir enerji olarak tanımlanan Mars, sahip olmak ve sahip olunanları korumak için savaşçı bir tabiat sergileneceğini işaret ederken Jüpiter ve Satürn’ün sert etkisiyle güç savaşlarının ortaya çıkabileceğini gösteriyor.

Üstelik bu etki hayli zamandır dünyayı değişime zorluyor ve şimdi geri giden Merkür’ün düzelmesiyle birlikte yapmak istenilen ve bir türlü ortaya konulamayan ne varsa bütün bunların açığa çıkacağı zamanın geldiğini işaret ediyor.

Felsefe, din ve yargı organlarını sembolize eden Jüpiter, yer altı, ölüm ve ölüm ötesi gibi konuları yöneten Akrep Burcunda dolaşıyor ve Mars ile bugün zıt açı oluşturuyor. Bu etki, hem gizlenmiş, bilinçaltının derinlerinde saklı olan duygu ve olayların açığa çıkması için zorlayacak, hem de yargı organlarını, adalet sistemini ve felsefeyi değiştirmeye zorlayan olaylar meydana gelecek.

Gökyüzünün bu konumu aynı zamanda derinlerde yatan öfke, kıskançlık ve korkuların uyanabileceğini de işaret ediyor. Üstelik gizlilikten hoşlanmayan ve her şeyin görünür olmasını sembolize eden Aslan Burcunda dolaşan Satürn’ün baskısıyla gizli kalmış her şeyin ortaya çıkacağını ve bunun sonucunda ciddi karışıklıkların yaşanabileceğini söylemek mümkün. Hatta geçmişin karanlıklarına gömülü kalmış, unutulmuş olaylar da gün ışığına çıkabilir ve hem zihniyeti, hem de inançları değiştirebilir.
Yazının Devamını Oku

Masal dünyası gerçekleşiyor

3 Aralık 2005
Fanteziler, hayalleri tetikleyen filmler ve gösterilerin zengin olduğu bir dönem. Hayallerinizin peşinden gidebilir, masal dünyasını gerçek dünyaya taşıyabilirsiniz. Gerçekler ile düşlerin birbirine karışabileceğini işaret eden gökyüzünün konumu yaşam felsefesini değiştirmeye zorlayan olayların meydana geleceğini gösteriyor. Bugün kararlarınız üzerinde düşünebilir, isteklerinizi belirlemek derin düşünceler içine girebilirsiniz.

Kendinizi anlamanın başka bir yolu

Sevmek, anlamak, kabul etmek gibi kavramların üstüne gittiğimi ve sürekli bunlardan söz ettiğimi düşünebilirsiniz. Ancak kendinden memnun olmadığını, ilişkilerinden memnun olmadığını, ne yapacağını bilemediğini yazan ve söyleyen kişilerle karşılaşmak, benim sevgi ve anlamaya yönelik konuları sürekli dile getirmeme neden oluyor.

Özellikle de kişinin kendisini sevmesi ve kendisini anlaması sonra da kendini kabul etmesini öneriyorum. Hem de tüm kusurlarınızla birlikte kendinizi kabul edebilmenizi...

Sevmediğiniz taraflarınızdan kurtulmaya çalışmak, kısaca ‘Kurtuluş’ şeklinde tarif edilen ve kültürlere göre günahlardan kurtulmak, tutkulardan, nefs düşkünlüğünden kurtulmak gibi tanımların yapıldığı bu kurtuluş fikrinden kurtulduğunuz zaman sevmediğiniz taraflarınızı değiştirebilecek duruma geleceksiniz. En azından benim fikrim bu! İnsan kurtulmaya debelendikçe daha çok batıyor ve artık kurtulmaya çalıştığı her ne ise bunu obsesyon haline dönüştürmüş olarak yaşıyor. Daha doğrusu bunalıyor.

Halbuki kurtulmak istediğiniz ne varsa bunların ne olduğunu anlamak, anlayabilmek için çalışmak, kurtulmaya çalışmaktan daha etkili bir yöntem olacaktır.

Özellikle hayatınızda ve kendinizde değişiklik yapmak için öncelikle değiştirmek istediğiniz şeyleri anlamanız gerekiyor. Çünkü bunlar sizinle birlikte boşuna bulunmuyorlar. En azından istemediğiniz şeylerin boşuna sizinle birlikte olmadığını düşünüyorum.

Böyle bir durumda bu şeyin anlamını ortaya çıkarmanız, bu şeyden gerçekten kurtulmanıza yardımcı olacak. Üstelik kurtulmaya çalıştığınız şeyi anlayacaksınız da.
Yazının Devamını Oku

Şans ve şanssızlık aynı dönemde yaşanıyor

1 Aralık 2005
Sabahın erken saatleri yeni girişimler için pek uygun saatler değil. Fakat öğle saatlerinden itibaren verimli çalışmalar için uygun zaman başlıyor. Öğleden sonra atılımda bulunmak için uygun koşullar meydana gelecek. Fakat sürprizler son derece etkileyici ve durum değiştirici olabilir. Şans ve şanssızlığın aynı zamanda yaşandığı bir dönem. Bugün hırs ve şiddetli duygular kontrol edilebilirse kazanç, yoksa kayıpların ortaya çıkacağı bir gün.

Şans mı, şansızlık mı?

Karşılaştığımız olayları şans veya şanssızlık olarak yorumluyoruz fakat olaydan önce isteklerimizi, düşüncelerimizi tamamen unutmuş oluyoruz. Öfkelendiğimiz zaman son derece yıkıcı istekler içinde bulunurken, aynı zamanda huzur ve sükunet arayışı içine giriyoruz. Sonra iyi dilekler ve güzel istekler içinde bulunurken bunların olamayacağını düşünüp kaygılanıyoruz.

İsteklerinize dikkatle bakın. Hatta yazın ve sonra dönüp yazdıklarınızı okuyun. Farklı duyguların nasıl birbiriyle çelişen istekler doğurduğunu anlarsınız. Elbette bu karmaşa içinde isteklerinizle karşılaşmanız zor olacak. Halbuki yaşadıklarınıza daha dikkatli bir bakacak olursanız, isteklerinizin tek tek gerçekleşmiş olduğunu anlarsınız.

Sadece gerçekleşen isteklerinizin hepsinin sizi mutlu etmeyeceğini bilmelisiniz. Çünkü bazıları öfke anında, bazıları ise sevgiyle ortaya çıkan istekler.

Buna örnek olarak aynı şeyin hem şans, hem de şanssızlık olduğu durumları kısaca değerlendirebiliriz. Böyle söylendiği zaman pek bir şey anlaşılmayabilir fakat şans olarak değerlendirdiğiniz bir karşılaşma, sonraki günlerin şanssızlığına dönüşebilir. Mesela karşınıza çıkan kişiden çok etkileniyorsunuz ve onu sevdiğinizi düşünüyorsunuz.

Birlikte çok mutlu oluyor ve bu karşılaşmayı şans olarak değerlendiriyorsunuz. Birlikte mutlu mesut yaşarken olaylar değişiyor ve sonra mutsuz oluyorsunuz. Kederleniyorsunuz ve karşılaştığınız güne lanet ediyorsunuz. Onunla karşılaşmış olmanın büyük bir şanssızlık olduğuna karar veriyorsunuz. Şimdi iyi düşünün. Bu karşılaşma şans mı, şanssızlık mı?
Yazının Devamını Oku

Üstü örtülü olaylar açığa çıkacak

30 Kasım 2005
Akrep Burcunda dolaşan Ay, öğle üzeri Venüs’ü uyandıracak ve iyi duygular canlanacak. Özellikle zirvede olanların estetik duyguları ve güzel isteklerini ortaya koyacaklarını işaret eden gökyüzünün konumu akşama doğru düşüncelerin derinleşeceğini gösteriyor. Güneş-Uranüs arasındaki sert etkileşim ise, beklenmedik değişikliklerin meydana geleceğini ve son derece etkileyici olacağını işaret ediyor. Gizli kapaklı durumların ve üstü örtülmüş olayların ortaya çıkmasıyla birlikte inanç ve felsefenin değişmesi mümkün.

Çocuklarınızı anlamanız gerekiyor

Keşke mektubunu yayınlayabilseydim. Fakat çocuğu ile iletişim kuramadığını söyleyen ve çok endişelendiğini bildiren bir anne olduğunu belirtmekle yetinmeliyim.

Sanırım çocuğu ile ciddi endişeleri olan pek çok anne benzer durumda ve çocuklarıyla ilgili yardıma ihtiyaçları var. Genel olarak hayal gücü son derece kuvvetli olan bu çocukların yaratıcı duyguları ve algılamaları çok farklı olduğu için onları anlamak ve doğru iletişim kurabilmek zor.

Bu çocukların ortak özelliklerinden biri burcu ne olursa olsun son derece zekiler. Çok hızlı kavrıyorlar ve onların algılama biçimini ise biz anlayamıyoruz. Özellikle Neptün-Uranüs kavuşumunda doğmuş olan çocuklar (1988-1998) yaratıcı zekalarını hangi alanda ve ne şekilde açığa çıkaracaklarını belirlemek ve onları doğru yönlendirmek için öncelikle iletişim kurmayı başarmak gerekiyor. Onların müthiş yaratıcı enerjiye sahip olduklarını bilmeli ve kendinize uydurmaya çalışmaktan vazgeçmelisiniz.

Üstelik sahip oldukları bu enerjiyi kullanmayı başaramadıkları zaman ciddi sorunlar ortaya çıkar. Doktorların yardımcı olabilmeleri de bu noktada hayli zor. Çünkü çok özel çocuklardan söz ediyoruz. Böyle bir durumda öncelikle anne ve babaların kendilerini eğitmeleri gerekiyor.

Mesela bu mektubun sahibinin öncelikle çocuğun yeteneklerini anlamaya çalışması ve korkmak yerine doğal bir yeteneğe sahip olduğu duygusunu yansıtması gerekiyor. Bu çocukların aynı zamanda anne-babalarını eğittiğini, değişen çağa uyum sağlama aracı olduklarını unutmayın. Kendinizi eğitin, düşünce biçiminizi değiştirip çocukları anlamaya çalışın.
Yazının Devamını Oku

Fırsatlar heyecan verici

29 Kasım 2005
Bugün bilinçaltının derinlerinden yükselen korkular rahatsızlık uyandırabilir. Fakat bu rahatsızlık aynı zamanda daha ciddi ve kararlı çalışmalar yapabilmeyi de beraberinde getiriyor. Son derece zor ve başarılması imkansız gibi görünen durumlar karşısında ortaya çıkan fırsatlar heyecan verici olacak. Bugün aynı zamanda zorlayıcı ve sert durumlar ortaya çıkarak olayların akışını değiştirebilir.

Kusurların özelliğe dönüşmesi


Sahip olduğunuz özelliklerinizi değiştirmeye çalışmak yerine meziyete dönüştürün. Tabii öncelikle özelliklerinizi keşfetmeniz gerekiyor. Genellikle sahip olduğumuz özelliklerin bazılarını kusur olarak algılarız. Bu durum, kendimizden memnun olmayıp başkalarının yeteneklerine özenmeyi ve özellikle başarılı bulduğumuz insanların sahip olduğu özelliklere gıptayla bakmamıza neden olur. Tabii bunun sonucunda kendimize yeterince özen ve dikkat göstermeyiz.

Zaten memnun değilseniz, dikkat edilecek fazla bir şey de yoktur. En fazla kurtulmaya çalışırız. Sahip olduğumuz özelliğin bir nitelik ve geliştirilmeye değer bir tarafı yoktur ve bu duygu bizi kendimizden uzaklaştırmaya başlar.

Memnun olmadığınız şeyden uzak durmak, hayatı kolaylaştıracaktır belki fakat bizim kendimizi gerçekleştirmemizi de bir o kadar zorlaştıracaktır. Hatta kendimizi ortaya koymamız bu durumda imkansızdır.

Öncelikle kendinize dikkatinizi yöneltin ve özellikle beğenmediğiniz taraflarınızı tek tek yazın. Yazarak çalışmak kendinizi tanımak ve anlamak için müthiş bir yöntemdir. Sonra neden memnun olmadığınızı düşünün.

Diğerleriyle kendiniz arasında yaptığınız mukayeseleri yazın. Ve memnuniyetsizliğinizin gerçek nedenini bulmaya çalışın. Özellikle kusur olarak algıladığınız konuyu belirlemelisiniz. Sonra diğerlerine benzemeyen ve kusur olarak nitelediğiniz durumun aslında sizin bir özelliğiniz olduğunu anlamaya çalışın. Ve bu özelliğinizi hayatınızı kolaylaştıracak şekilde geliştirin. Özelliklerinizden kurtulmaya çalışmak yerine, kabul gösterip anlamaya çalışın. Böylece kendinizi anlamaya başlayacak ve kusurlarınız artık kusur olmaktan çıkıp başarınızın en önemli etkeni haline gelecektir.
Yazının Devamını Oku

Sabırsızlık kayba yol açacak

28 Kasım 2005
Yabancı ortamlar ve yabancılarla yapılacak işler konusunda tedbirli davranılması gereken bir dönem.

Hem duygusal, hem de fiziksel baskı yaratan durumların ortaya çıkacağını işaret eden gökyüzünün konumu, çok önemli değişikliklerin yapılması için zorlayacak. Bir taraftan sürpriz fırsatlar ve büyük kazançların sağlanacağını, öte yandan güvensizlik ve sabırsızlık yüzünden bazı kayıpların olabileceğini gösteren astrolojik işaretler, katı davranışlara karşı uyarıyor.

MEKTUPLAR

Her şey çok iyi giderken aniden değişen durumların nedeni, sizin başka istekler içine girmenizden kaynaklanıyor. Hem düşünceleriniz derinleşmiş, hem de şimdiye kadar farkına varmadığınız ayrıntıları görmeye başlamışsınız. Bu durum davranışlarınıza yansıyor ve ilişkinizi etkiliyor. Yükselen burcunuz Terazi olduğu için içinizden geçenleri istediğiniz gibi ortaya koymuyorsunuz. Uyum ve ahengin bozulmasını istemiyorsunuz. Fakat aynı zamanda davranışlarınızı değiştirmeniz gerektiğini düşünüyorsunuz. Bu durum içinizde fırtınalar kopmasına neden oluyor. Kendinizi ve duygularınızı sevdiğinize anlatmaya çalışın ve ondan beklediklerinizi ortaya koyun. Aslında meydana gelen olaylar birikimin sonucunda daha fazla birikmesi mümkün olmadığı için görünür hale gelmiş. Aslında bu bir fırsat. 2006’nın nisan ayından sonra daha sakin ve kararlı olabileceğiniz bir döneme gireceksiniz ve atılımınızı bu tarihten sonra yapacaksınız.

RUMUZ: Yağmur

Yazının Devamını Oku

Radikal değişiklikler için güçlü duygular uyanıyor

27 Kasım 2005
Duyguları etkileyen ve değiştirmeye zorlayan olaylar, radikal değişiklikler yapmak için güçlü arzular uyandırabilir. Yepyeni bir sistem arayışı içine girilebilir. Maddi değerler, şan, şeref ve zirveye odaklanan duygular, uzun vadeli hesapların yapılmasını sağlayacak. Bu arada kendini göstermek isteyenlerin ortaya koyduğu davranış baskı yaratabilir. Günün ilerleyen saatlerinde meydana gelen olaylar derinden etkileyici ve değiştirici olabilir.

İlginç bir sergi

Picasso’nun şimdiye kadar hiçbir yerde sergilenmemiş 20 eserinin de aralarında bulunduğu tam 135 eseri sergileniyor. ‘Picasso İstanbul’da’ adlı sergi, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde sergileniyor. 20. Yüzyılın en büyük ressamlarından biri olan Pablo Picasso’nun tüm dönemlerini kapsayan ve çeşitli koleksiyonlardan toplanan eserleri dün ziyarete açıldı ve bu muhteşem sergiyi 26 Mart 2006 gününe kadar görebilirsiniz.

Emirgan’da Boğaz’a hakim bir tepede yer alan ve Sabancı Ailesi’nin ‘Atlı Köşk’ olarak tanımladığı eski konut, Sakıp Sabancı Müzesi olarak 2002 yılında ziyarete açılmıştı. Konut şimdi de Picasso’nun eserlerinin sergilenmesi nedeniyle çeşitli konferanslar, eğitim programları ve film gösterileriyle Picasso’yu bize tüm ayrıntılarıyla tanıtacak.

Doğrusu bir döneme imzasını atmış ve dünyaya başka bir boyuttan bakılabileceğini işaret eden eserleriyle Picasso’yu incelemek, anlamak ve tanımak fırsatını yakalamış bulunuyoruz. Tabii eserlerini görmek ve hakkında anlatılanları dinlemek suretiyle ne kadar anlayabiliriz bilemiyorum, ama en azından sadece fotoğraflarını gördüğümüz eserlerin orijinallerini görebileceğimiz fikri bile bende heyecan uyandırıyor.

Sadece sanatseverlerin değil aynı zamanda içinde bulunduğumuz çağın gelişim sürecinde önemli basamak noktalarından birini oluşturan farklı görüşlerini yansıttığı eserlerini içinde bulunduğumuz çağı anlamak isteyen herkesin ziyaret etmesi gerektiğini düşünüyorum.
Yazının Devamını Oku

Sağlık ve tedavide ilginç çözümler var

24 Kasım 2005
Ne olduğu bilinmeyen ve sebebi anlaşılmayan hastalıklar ortaya çıkabilir. Aniden ortaya çıkan sağlık sorunları karışıklıklara neden olabilir. Aslında zihinsel faaliyetin karışmasından kaynaklanan sağlık sorunları, düşünceler belirlendiği anda çözümlenecek. Bu sırada sistemle ilgili önemli değişikliklerin yapılması ve ilginç çözümlerin üretilmesi mümkün. Aynı zamanda sağlık ve tedavi konularına yönelik ilginç keşifler ortaya çıkacak.

Geri giden Merkür döneminde yapılacak en uygun işler

Zihinsel faaliyetin çeşitlendiği ve dikkatin belirli bir noktaya odaklanmasının zor olduğu bir dönemdeyiz. Çünkü Merkür, hem zayıf olduğu yani özelliklerinin kaybolduğu Yay Burcunda bulunuyor ve hem de geri gidiyor.

Böyle bir dönemde dikkat son derece dağınık olur, sanki hiçbir şey yapmamak gerekiyormuş gibi bir duygu uyanır. Fakat her dönemin kendine uygun yapılacak bir işi vardır. Böyle bir dönemde tedbir almak şarttır.

Gerçekten Yay Burcunda geri giden Merkür döneminde insan neyin ucundan tutup hangi yöne bakacağını ve nasıl düşünmesi gerektiğini bilemez. Dalgınlık ileri boyutlara ulaşabilir ve kazalar bile ortaya çıkabilir. Çünkü dikkat gerektiren işler yaparken zihnin derinleşmesi ve hülyalara dalıp gitmek çok kolaydır. Yay Burcunda Merkür’ün geri gittiği dönemlerde pratik hayatın içindeki basit işler ve kısa süreli dikkat gerektiren konularda yapılan çalışmalara yönelik karışıklıklar ortaya çıkar. Ve bunun nedeni kişinin düşüncelerinin yavaşlamasından kaynaklanır.

Halbuki detaylandırılması gereken konulara yönelik yapılacak çalışmalar açısından uygun bir dönemdir. Kısa hikayeler yazmak zor olabilir fakat roman yazmak için çok uygundur.

Araştırmalar içinde bulunmak, uzun soluklu işler için gereken ön hazırlıkları yapmak için bundan daha iyi bir dönem olamaz. Şimdiye kadar ayırt etmediğiniz ince ayrıntıları bile yakalayabilir, daha önce anlamadığınız konuları anlayacak duruma gelirsiniz.
Yazının Devamını Oku