Yalçın Bayer

CHP’nin geleceği üzerine yorumlar

22 Temmuz 2020
CHP kurultayında hedefte MYK üyeleri var. Pandemi koşullarında yapılacak olan ve üyelerin-halkın katılımına kapalı olacak CHP kurultayı tepki çekmeye devam ediyor. CHP’lilerin büyük bir kısmı bu ‘olağanüstü’ koşullarda kurultay ısrarının arkasında normal koşullarda yapılacak bir kurultayda seçilemeyecek MYK üyelerinin olduğunu düşünüyor.

Özellikle bu kararın arkasında Oğuz Kaan Salıcı, Aykut Erdoğan, Seyit Torun, Veli Ağbaba, Bülent Kuşoğlu, Tuncay Özkan ve Yıldırım Kaya’nın olduğu iddia ediliyor. CHP’deki her gelişmenin gerisinde her zamanki gibi Erdoğan Toprak’ın isminin ortaya çıkması şaşırtıcı değil. CHP’yi Ali Babacan ve Abdullah Gül ekibine uygun hale getirme görevinin de Toprak’ta odaklandığı konuşuluyor. Toprak’ın ilk adımını İBB’de genel sekreter atamasında yaptığı ileri sürülmüştü. Genel sekreterin CHP’nin değil Gül ve Babacan ekibinin temsilcisi olduğu savunuluyor... Bu bakımdan delegenin yapacağı tercih sadece CHP’nin değil Türkiye’nin de geleceğine yön verecek. Gül ve Babacan ekibinin gücü de ortaya çıkmış olacak.

‘İŞTE KURULTAY OYUNLARI’

CHP PM üyeliği adaylarında İstanbul’da kurultaya üç gün kala, hâlâ ‘Genel başkan dışında kimseye imza verilmeyecek’ kararı nedeniyle hiçbir delegeden imza alınamamasının sıkıntısı sürüyor.

Pandemi koşullarında Ankara’da gidip imza için delegelerin peşinde koşmaları CHP’nin hiçbir kurultayında yaşanmayan bir durum olarak nitelendiriliyor.

İl başkanlarının Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde yer alacak isimlerden istemediklerini çizecekleri, yerine örgütten gelen isimlere yer verecekleri konuşuluyor.

Kurultay ısrarı nedeniyle salgına yakalanabileceklerin sorumlusu kim olacak, Genel Başkan mı, MYK üyeleri mi?

İBB’DE CHP ‘MUHALEFETİ’ UNUTTU

CHP İBB

Yazının Devamını Oku

Koltuk mu ülke sevdası mı

21 Temmuz 2020
“Bu kadar yetkili bir CHP Genel Başkanı sorumluluk ve risk üstlenir mi” diye soruyoruz. Bunun cevabını, geçen cumadan kalan bölüme eski milletvekili ve siyasi partiler ve seçim hukuku uzmanı Sabri Ergül yanıt veriyor: “Onur üyeleri salona alınmayacak, genel başkan izni olmadan imza verilmeyecek, kurultay divan başkanı atanacak, blok liste olacak, Genel başkan anahtar liste yapacak. Medyada genel başkan yardımcılarının sözleri, demeçleri haftalardır yayınlanacak ve bu antidemokratik, hukuk dışı uygulamalar kamuoyunda, sosyal medyada, partililerde büyük tepkilere neden olacak ve genel başkan bütün bunları bilmeyecek!

Bu mümkün mü?

Böyle bir hal, genel merkezde genel başkan için her gün ‘pembe basın bülteni’ mi basıyor dedikodularına neden olmaz mı? Bu genel başkana saygısızlık olmaz mı?

Genel başkanlar düşüncelerini, taleplerini ve yapacaklarını özgüvenle ve aracısız söyler ve yazarlar. Sayın genel başkandan da beklenen budur!”

KURNAZ YÖNETİCİLER

Bu hukuki tespitlerden sonra ‘CHP’ye ve hukuk disiplini’ne mensubiyeti yarım yüzyılı bulmuş sade partili ve bir yurttaş olarak kurultayla ilgili görüşünü şöyle açıklıyor Ergül: “CHP’nin Atatürk’le, yüzyıllık onurlu mücadelesiyle oluşmuş ve çelikleşmiş ‘ahlakı, aklı, vicdanı’ hâlâ ayaktadır; en yüksek organı kurultayı da ‘onay noteri’ değildir.

CHP kurultay üyelerinin, genel merkezdeki kimi ‘kurnaz’ yöneticilerin, ‘Koltuk mu, ülke mi?’ konusunda ne düşündüklerini, neyi, nasıl yapmak istediklerini, genel başkanı adeta ‘kutsayıp, tekleştirerek’ öyle bir genel başkan yaratıp onun eteğinde seçilme gayretlerini anlayacak ve illerdeki partilerin temsilcileri sıfatıyla kendilerine düşen görevin gereğini özgürce, çekinmeden yapacak yüreği, ‘aklı ve vicdanı’ tarih boyunca hep var olagelmiştir.

Kurultaya giderken kurultay üyelerine yapılan baskılar, kurultayda neler yapılmak isteneceğinin göstergesi değil midir? Medyada görüyoruz. Kurultay üyelerine ‘ikbal vaatleri’, olmadı ‘imzasına, oyuna ipotek’, daha olmadı tek genel başkan adayı, ‘tek adam, tek blok liste’ kumpası tezgâhlanacak endişelerini yansıtan sosyal medya haberleri; az sayıdaki dost kalemlerin uyarıları; dileriz, aklı ve hukuku egemen kılar, makule dönüşü sağlar.

ÇARŞAF MI, BLOK MU

Yazının Devamını Oku

Aşı için 170 firma yarışıyor

17 Temmuz 2020
Covid-19 virüsüne karşı etkili bir aşı geliştirme çalışmaları da dünyanın dört bir yanında hummalı şekilde devam ediyor.

Dünya Sağlık Teşkilatı’na göre, Sars-CoV-2 virüsüne karşı 170’i aşkın aşı geliştirme çalışması var. Türkiye de bu yarışa dahil. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasına göre, çalışmalar Rusya ile ortaklaşa yürütülüyor. Dünyada 170’i aşkın çalışma var ama bunların 10-15 kadarı önde gidiyor. Nefes nefese bir yarış var bu alanda. Bu belki de bugüne kadar görülmemiş bir yarış. Çünkü aşının bulunmasıyla sadece insanlığa hizmet edilmiş olunmayacak, milyarlarca dolarların döndüğü bir sektörde en önde olunacak. Salı günü bu konuda umut verici yeni bir haber yayıldı dünyaya. ABD’de biyoteknoloji firması Moderna, geliştirdiği aşının bir ve ikinci adımlarda etkin sonuçlar alındığını duyurdu. Temmuz sonunda 30 bin gönüllü ile üçüncü adıma geçileceğini açıkladı. Moderna test sonuçlarını dünyanın en önemli ve saygın tıp dergilerinden ‘New England Journal of Medicine’de yayınladı. İngilizce bilenler, doktorlar, meraklılar ‘An mRNA Vaccine against SARS-CoV-2—Preliminary Report’ başlığıyla 14 Temmuz’daki araştırmayı tüm detaylarıyla okuyabilirler.

Moderna’nın geliştirdiği ‘mRNA-1273’ isimli aşı adayı, önce 18-55 yaş arası sağlıklı 45 kişide 25, 100 ve 250 mikrogram dozlarda denenmiş. 2’nci fazda 600 kişi üzerinde 50 ve 100 mikrogram dozda deneniyor. Temmuz sonundan itibaren ise 30 bin kişi üzerinde denenmeye başlanacak. Almanya’da Prof. Dr. Uğur Şahin ile eşinin kurucusu olduğu BionTech ile Amerikan Pfizer’de ‘BNT162b1’ adını verdikleri aşı adayını ABD’de deniyorlar. 1 ve 2’nci adımda umut verici sonuçlar almışlar. MedRxiv.org isimli sitede yayınladılar aldıkları sonuçları. Onlar da temmuz sonundan itibaren 3’üncü adıma geçecekler. Türkiye’nin de ortaklaşa çalıştığı Rusya’daki aşı çalışmalarının olumlu sonuçlar verdiği belirtiliyor. Oxford Üniversitesi’nin ilaç firması AstraZeneca ile ayrıca Çinli Sinovac firmasının çalışmalarının da olumlu yönde ilerlediğini, kısa süre içinde 3’ncü adıma geçecekleri duyuruldu. Tüm bu gelişmeler en azından koronavirüsünün insanların hayatını altüst günlerde yüreklere su serpiyor sanırız.

GÜNÜN SÖZÜ

“DÜNYANIN en meşhur iki cümlesi: ‘I love you’ ve ‘Made in China’. İkisinin de garantisi yok!”  H. KARAMAN

CHP, hukuk, demokrasi ama...İNATLAŞMA KURULTAYI SAKATLAR

25-26 Temmuz’da yapılacak CHP kurultayı ile ilgili medyada da yer bulan tartışmalı konuları ve hukuki durumu siyasi partiler ve seçim hukuku uzmanı olan ve CHP milletvekilliği de yapmış Sabri Ergül’e sormak gerekiyor. Kılıçdaroğlu’nun tavrını nasıl değerlendiriyor? İlginç tespitler yapıyor Ergül:

“Millet ittifakının kurulması ve güçlendirilerek sürdürülmesi Türkiye için, iç barışımız, huzurumuz ve demokrasimiz için yaşamsal önemdedir. Bu konuda katkısı olan başta Kılıçdaroğlu olmak üzere genel başkanları, partilerin yöneticilerini kutlamak gerekir. Sayın Kılıçdaroğlu’nun nötr lisan-ı hali, ketumiyeti, dar kadroculuğu bu olayda işe yaramıştır denilebilir. Kabulde zorlansak da Türkiye’de siyasi partiler ‘tek adam’ partileri olmuştur ve maalesef CHP’de bu klasmandadır!”

- Peki, hukuki durum nedir?

Yazının Devamını Oku

Saros’a nasıl kıyılır?

16 Temmuz 2020
Saros Körfezi yine gündemde ve vatandaş ile devlet yine mahkemelik! Vatandaş bir doğa güzelliğini koruma derdindeyken, devlet de bu doğa güzelliğine “Doğalgaz dolum tesisleri yapacağım!” iddiasıyla yok etme çabası içerisinde! Bu konulara girmeden önce istedim ki her iki taraf da Saros Körfezi’ni bir güzel tanısın ve kararlar bundan sonra alınsın.

Ünlü deniz araştırmacısı Kaptan Cousteau’nun “Bugüne kadar gördüğüm en güzel deniz” dediği, Marmara Bölgesi’nde Trakya’nın güneybatı kıyısında bir girinti olan ve Ege Denizi’nin kuzeydoğu kesiminde yer alan Saros Körfezi, ülkemizin Patara ve Side’den sonraki en büyük ve geniş kumsalına sahiptir. Keşan-Enez sınırları içerisindedir.

Trakya kıyıları genelde kumul olup körfez dönemeci tarafları taşlık ve ormanlıktır. Bu ormanlar Milli Parklar Müdürlüğü’nün kontrolü altındadır. Enez’den körfezin içlerine doğru girildikçe de kumsal alanlar yerini, ormanlık ve taşlık sahillere bırakır. Gökçetepe buna güzel bir örnektir.

Kaş göz arasında BOTAŞ’ın boru hattı döşeme girişimine başlaması doğaya ihanettir.  Hilmi DİNÇER Öğretmen, yazar (Keşan)

SANDIKSIZ, ADAYSIZ DEMOKRASİ OLUR MU?

CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda geçen pazar günü İBB CHP grup başkanvekilliği, yönetimi ve ihtisas komisyonu için ‘sözde’ seçim yapıldı. Kurultay öncesinde, demokrasi adına ‘seçim’ yöntemi çoğu üyeyi endişelendirdi. Peki ‘seçim’ nasıl oldu? Ekrem İmamoğlu ve Canan Kaftancıoğlu birlikte içeri girdiler! Kaftancıoğlu “Doğan Subaşı (Beylikdüzü) grup başkanvekili olarak 2. dönem adayımızdır” diyerek grup yönetim listesini açıkladı. Sivaslı Genel Sekreter Can Akın Çağlar geldikten sonra 4 Sivaslı üyenin (Mesut Kösedağı, İnan Güney, Gülsüm Polat ve Gencay Özcan) yönetime alınması ilginç karşılandı.

Kaftancıoğlu, ardından komisyon üyeliklerinin listesini de okudu ve sözde seçim böylece bitti! Demek ki CHP’de demokrasi böyle olacak artık. Kurultayda da benzer tabloyu göreceğiz. ‘Güç’ ele geçirilince demokrasi hak getire oluyor.

Ne denir, yok aslında birbirimizden farkımız!

CHP tüzüğünde seçimin nasıl yapılacağı açık! Kapalı oylama, açık tasnif. Seçim öncesi ya da sonrası lehte ve aleyhte konuşma ne yazık ki olmadı. Buna ne denir:

Yazının Devamını Oku

Tek adam CHP’si mi?

15 Temmuz 2020
CHP’nin 25-26 Temmuz’da yapılacak 37. kurultayı; zamanı, yeri ve genel merkezin yasa ve tüzük dışı uygulamaları nedeniyle/iddialarıyla tartışılmaya devam ediyor.

CHP’de önemli görevler yapmış duayenler ile genel merkeze muhalefet edenlerin eleştirileri, talepleri şöyle özetlenebilir:

“Salonun sahibi Bilkent Üniversitesi Rektörü’nün açıkladığı resmi belge ve projelerde salonun kullanım alanı 2 bin metrekaredir, Bilim Kurulu’nun belirlediği pandemi koşullarına göre salonda 900 kişi bulunabilecektir.

- Kurultayda oy kullanma hakkına sahip kurultay üyesi sayısı 1362’dir. Onur üyeleri, medya mensupları, idari, teknik görevliler, güvenlik elemanları ile içecek-yiyecek servisi çalışanları dahil salonda en az 2 bin kişi bulunacaktır. Pandeminin resmen belirlenen kurallarına uymamanın yaratacağı sonuçların sorumluluğunu kim üstlenir? Kurultay ilerdeki bir zamanda, uygun yer ve koşullarda yapılmalıdır.

- Yerel seçimlerde ‘millet ittifakı’nın kurulmuş olması başarıdır ve bu ittifak yeni bileşenleriyle güçlendirilmeli ve sürdürülmelidir. ‘Cumhur ittifakı’nın kaybetmesini, ‘millet ittifakı’nın ve CHP’nin kazanmasını sağlayan başlıca faktörlerin a) milletin kamplara bölünmesi, b) işsizlik ve pahalılık, c) huzur ve güven yokluğu, d) Kürt kökenli seçmenlerin özellikle CHP adaylarına oy vermeleri olduğu kabul edilerek birçok bileşeni olan yerel seçimler başarısı sadece genel merkez yöneticilerine indirgenmemeli ve de kendi makamlarının korunmasına tahvil edilmeye çalışılmamalı, tek adamlığa heveslenilmemelidir.

 ONUR ÜYELERİNE SAYGISIZLIK

CHP tüzüğünün ‘kurultay üyeleri’ni sayan 46. maddesi: ‘a) Genel başkan, PM üyeleri ve milletvekilleri doğal üye, b) il kongrelerinde milletvekilli sayısının iki katı olarak belirlenen seçilmiş üye, c) geçmişte genel başkanlık, bakanlık, milletvekilliği, PM üyeliği yapanlar, onur üyesidir’ hükmünü getirmiştir.

Devşirilmeden önce ‘CHP kapatılmalı, vakıf yapılmalı’ diyen şimdinin CHP Genel Başkan Yardımcısı ‘Salon küçük, onur üyelerini bu kurultaya almayacağız’ diyerek daha başta hukuka, tüzüğe, demokratik kurallara uymayacaklarını ilan ile vakıf yapmayı beceremedikleri ‘CHP’yi tek adam CHP’si yapacağız’ demiş oluyor!

CHP’de siyaset yapmış, önemli hizmetlerde bulunmuş, halen de her şeyi ile CHP’ye hizmet eden kurultay onur üyeleri olan

Yazının Devamını Oku

CHP Atatürk’ü savunmaktan tırsıyor

14 Temmuz 2020
CHP ne yazık ki artık iyice kağşamış, bu garip parlamentoda dahi gerekli reaksiyonu veremiyor. Yobaz bir dernek/cemaat, her neyse, tepesinde devlet kurucusu Atatürk’ün imzası olan, neredeyse 100 yıllık bir kararnamenin iptali için Danıştay’ı ‘koçbaşı’ gibi kullanıp iptal kararı çıkarıyor. Cumhurbaşkanı 15 dakikada Danıştay ile arasındaki kuryenin getirdiği kararı, Cumhurbaşkanı kararnamesi olarak yayınlıyor.

TBMM’de hazır kıta ‘cumhur ittifakı’ kararı alkışlarla(!) karşılıyor ve bu koraya CHP de katılıyor...

Kararname konusu önemli değil; cami olur, havra olur, kilise olur. Cumhurbaşkanı’nın takdiridir.

Ama CHP üyesi sıfatı taşıyan vekiller, kurucu genel başkanlarının devlet başkanı olarak imzaladığı kararnamenin ayarlanmış bir yargı kararı ile iptalinin alkışlandığı bir oturumda bulunamazlar.

Siyaset ve parti mensubiyeti etiği, haysiyetli tavır gerektirir.

Genel Kurul sembolik olarak terk edilmeli, Atatürk’ün imzası kurda kuşa yem edilmemeli ve ‘sürü ruhiyatı’ ile davranılmamalıydı. Artık Atatürk’ü CHP’nin de korumaktan tırstığı bir döneme girilmiştir.

Bu tuhaf Danıştay kararı ve ona istinat ettirilen Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, gerçeği ortaya çıkarmakla hayırlı bir iş yapmıştır. Bu CHP artık Atatürk karşıtı bloğun değirmenine su taşıyan ‘mahcup sakaların’ partisi durumunda olma sınırındadır.     Hukukçu Sühan ÖZKAN

GÜNÜN SÖZÜ

“SİYASETE

Yazının Devamını Oku

CHP ayağına kurşun sıktı

10 Temmuz 2020
CHP 25 yıl sonra elde ettiği belediyelerdeki kadrolaşma politikası nihayet gündeme düştü.

CHP örgütleri belediye başkanlarının atamalarına tepkili. En çok tepkiyi toplayan ise Ekrem İmamoğlu.

Bugüne kadar daha çok liberal ve piyasacı özel sektör bürokratlarını atayan Ekrem İmamoğlu’na tepki beklenenden büyük oldu. Denilen de “Hiç mi liyakat sahibi CHP kökenli bürokrat yok” mantığına odaklanıyor.

Bu atama yalnızca CHP İstanbul örgütünü değil, bütün Türkiye’deki CHP’lileri ayağa kaldırdı.

İşin ilginci, atanan genel sekreter hakkında daha önce CHP milletvekilleri, il örgütü ve MYK üyelerinin ‘yolsuzluk’ dolayısıyla suç duyurusunda bulunması.

‘Siyasi intihar’ gibi atamanın perde gerisindeki İmamoğlu’nun danışmanları Murat Ongun, Ertan Yıldız, Yiğit Oğuz Duman ve kampanya sorumlusu Necati Özkan’ın olduğu iddia ediliyor. Konuşmalarda, Ali Babacan, Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu gölgesi veya himayesinde bu atamanın olduğu iddia ediliyor.

CHP’li kaynakların kimisi, bu atamadan Kemal Kılıçdaroğlu’nun da haberdar olduğunu söylerken, bazıları da “Bu atamadan haberi yoktu” diyor.

İmamoğlu’nun danışmanlarının ise çevrelerinde ‘bu atamanın yeni ittifak ruhuna uygun atama olduğu’ iddia ediliyor. Amacın muhafazakâr-dindar çevrelerle birlikte olduğunu göstermek olduğunu söyleyenlere ne demeli!

Bazı kaynaklarsa bu atamanın daha çok AKP ile

Yazının Devamını Oku

Alo 184’ten verilen şu yanıta bakın: ‘Almanca istiyorsanız hastaneleri arayın’

9 Temmuz 2020
Türkiye’ye turist gelmesi için çırpınıyoruz. Bakanlar Almanya’ya kadar gidiyor.

Başta Almanya olmak üzere AB ülkelerine “Artık bizi risk bölgeleri listesinden çıkarın. Biz kapıları açtık. Siz de kapılarınızı açın bize” diyoruz. Bütün bunlar yaşanırken Almanya’dan ülkemize gelen bir dostumuzun başına gelenler bizim de dikkatimizi çekti. Almanya’ya dönerken gerekli koronavirüs testini yaptırmak için harekete geçmiş. Aksi takdirde Almanya 14 gün karantinaya alıyormuş. Sağlık Bakanlığı’na ait Alo 184 hattını aramış dün öğle saatlerinde. “Test sonucunu Almanca veya İngilizce alabilir miyim acaba” diye sormuş. Çünkü Almanya bu iki dilde istiyormuş. Bir-iki dakika sonra Alo 184 hattından aramışlar dostumuzu. O da önce sevinmiş, sonra hayal kırıklığına uğramış. Cevap şöyle olmuş: “Testinizin sonucunu Almanca veya İngilizce olup olamayacağını sormuşsunuz. Bunu hastaneleri arayıp sorun.” Kendisiyle dün buluşacaktık. “Olmaz. Vaktim yok. Hastaneleri tek tek arayacağım. Her hastane için en az 10 dakika harcasam, en az 400 dakika eder, yani en az 6 saat...” dedi.

Dostumuz “Ben turist olsam, her şeyi göze alıp gelmek istesem ve bunları duysam, gelmek için tereddüde düşerim” diyor ve ekliyor: “Bu test standart. Test sonucunun da Almanca, İngilizce standart hale getirilmesi çok mu zor? Milenyum çağındayız.”

Sonra duyduk ki bir turizmci tanıdığımız da acilen Almanya’ya gitmek için test yaptırmış. Sonucu Türkçe vermişler. Bir de bunu 200 TL verip tercüme ettirmiş. Bu detay gibi görünüyor ama bazen detaylar esasın özü olur. Bizden duyurması.

GÜNÜN SÖZÜ

“İKİ köpeğin dostluğu, aralarına bir kemik düşene kadardır.” Halk deyişi

TÜRKİYE TURUNA BEDAVA COVID-19 TESTİ KONULDU

YUKARIDAKİ yazıya bağlı olarak bir de Avrupa tarafına bakalım. İsviçre merkezli Bentour Reisen, misafirlerini desteklemek için 6 Temmuz’dan itibaren Türkiye’ye yeni yapılacak olan tüm paket turları için dönüş günü havalimanında uçuştan önce ücretsiz SARS-CoV-2 PCR koronavirüs testi sunmaya başladı. Bentour Reisen CEO’su Deniz Uğur, testin Robert Koch Enstitüsü (RKI) tarafından tanınan bir laboratuvar tarafından uygulandığını, testin temiz çıkması ile birlikte karantinaya alınma zorunluluğu bulunmadığını bildirdi. “Türkiye için sorunsuz bir sağlık paketi sunan tek tur operatörüyüz” dedi.

SİYASETTE ‘ACULCULUK’ ZARAR VERİR

Yazının Devamını Oku