Şükrü Küçükşahin

O parada milletin gözü oldukça

28 Eylül 2009
YENİ yasama dönemine girerken yine kıyısından köşesinden milletvekili maaşlarının azlığı ile ilgili tartışmalar yapılıyor, haberler çıkıyor.

Meclis’i 25 yıldır yakından izliyorum; bu tartışma hemen hemen her yıl yaşandı, pek çok düzenlemeye gidildi; maaş, sosyal haklar, sağlık, emeklilik, araç ve ofis kullanımı başta olmak üzere birçok alanda iyileştirmeler yapıldı.

Haber Türk, konuyu gündeme getirip Gülin Yıldırımkaya da görüşlerimi sorunca, milletvekilliliğinin para kazanma aracı olmadığını, “gönüllülük esası” ve “hizmet verme aşkı” üzerine oturduğunu özellikle vurguladım.

Evlada bırakılacak en onurlu miras diye baktığım bu görevin, ‘maaş’ üzerinden gündeme gelmesinin çoğu milletvekilini üzdüğüne de eminim.

İŞTE MAAŞ, İŞTE ASGARİ ÜCRET

Bunca yıl siyasetçiyi yakından izleyen, koşullarını bilen biri olarak, “Bu maaş çok” dememi kimse beklemesin; ama gelin konuya başka açılardan bakalım.

Sanırım, “Burası Türkiye” sözü en çok bu konuda geçerli; çünkü milletvekili maaşının asgari ücretin 20 katı olduğu ender ülkelerden biriyiz.

Türkiye, sık sık yönetimin becerisinden(!) kaynaklanan ekonomik krizler yaşarken, kamu çalışanının maaşı, hep enflasyon üzerinde artırılan bir ülke.

Krizlerin sebebi kamu; ama özel sektörde milyonlar işsiz kalır, maaş artışı bir yana, maaş azaltmasına gidilirken işini kaybeden tek kamu çalışanı olmaz.

Yazının Devamını Oku

Yoksulluk haritası için günaydın

24 Eylül 2009
DEVLET Bakanı Hayati Yazıcı’nın, “Türkiye’nin yoksulluk haritası yıl başına kadar çıkacak” açıklamasına yer verdiğim önceki yazım üzerine CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu aradı.

İlk sözü, “Hükümete günaydın” demek oldu.

Kılıçdaroğlu, önce, AKP’nin ilk hükümetinin kurulduğu günlerde yayınlanan 3 Ocak 2003 tarihli Acil Eylem Planı’nın 89’uncu sayfasında, “Açlık sınırının altındaki aileler belirlenecek” maddesinin bulunduğunu belirtti, sonra, “Süre olarak ne öngörmüşler biliyor musunuz?” diye sordu, yanıtı da kendi verdi:

“1-3 ay demişler; çok değil canım, anlayacağınız sadece yedi yılcık kadar bir sapmada, unutkanlıkta bulunmuşlar!”

Konuya o günden beri yakınlık duyduğunu, dönemin ilgili bakanı Beşir Atalay’la bunu konuştuğunu, Atalay’ın, “O kadar kolay iş değil” dediğini de anımsatan Kılıçdaroğlu, “O kadar kolay değil kabul; ama bu kadar da beklemeye gerek var mıydı” diye sordu.

AB ÜLKELERİNDE YOK

Kılıçdaroğlu, kendilerinin ise bu çalışmayı yaptıklarını şöyle anlattı:

“Haritayı, kömür ve yeşil kart dağıtım verileri üzerinden çıkardık. Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile İstanbul’un varoşları neredeyse aynı ölçülerde ilk sıralarda. En büyük sorun da yardımların mükerrer olmasıdır.”

Kızılay ve belediyeler dahil kamunun 16 kurum eliyle yardım dağıtmasını da ciddi sorun olarak gören

Yazının Devamını Oku

Yoksulluk haritası yılbaşına tamam

21 Eylül 2009
SOSYAL yardımların dağıtımı uzun yıllardır tartışma yaratıyor, siyasi çekişmelere, kavgalara, şikayetlere neden oluyor.

Hem merkezi hem de yerel yönetimlerin, özellikle de seçim dönemlerinde kamudan finanse edilen bu yardımları, gerçek ihtiyaç sahiplerine değil, yandaşlarına veya oy hesabına dayalı olarak dağıttığı iddiaları tartışmaların  başında geliyor. En son ve somut örneğini yerel seçim öncesi Tunceli’de yaşadık. Sonuçta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e bağlı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) da geniş bir rapor yayınladı; sosyal yardımların dağıtılmasındaki adaletsizliklere, kamu kaynaklarının yanlış sarf edilmesine dikkat çekti, yardımların bir düzene kavuşturulması gereğine vurgu yaptı.

DDK’nın bu raporunun yanı sıra devletin aynı amaçla harekete geçtiğini biliyorduk; şimdi öğreniyoruzki çalışmanın sonuna da gelinmek üzere.

TEK VERİ TABANI OLACAK

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’dan aldığım bilgilere göre, “Bütünleştirici Sosyal Yardım Hizmet Projesi” Türkiye’nin yoksulluk haritasını ortaya çıkaracak.

Bu yıl 7 milyon liralık bütçenin ayrıldığı projenin sonuçları için çok da beklemeyeceğiz; yılbaşına doğru rakamları tek bir veri tabanı üzerinden görebilecek hale geleceğiz. 

Projenin amacı, yardımların gerçekten hak edenlere ulaşması, hane yaklaşımına geçilmesi, tek elden ve daha sağlıklı yardım ulaştırılması ve de suiistimallerin, siyasi kayırma iddialarının sona erdirilmesi. Proje, Yazıcı’ya bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü (SYDGM) koordinasyonunda İçişleri, Maliye, Sağlık, Çalışma bakanlıkları; TÜBİTAK, TÜİK, Vakıflar Genel Müdürlüğü, SHÇEK, valilikler; yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile yürütülüyor.

SİVİL TOPLUMA KARIŞILMAYACAK

Yazıcı, kamu kaynaklı sosyal yardımların bir bütünlük içinde yapılmasının öneminin farkında, o nedenle DDK’nın uyarılarının kendileri için yeni olmadığını söyledi, “Biz zaten bu konu üzerinde çalışıyorduk” dedi.

Yazının Devamını Oku

Hebil Dede’yi denizin dibine attılar

17 Eylül 2009
BODRUM Yarımadası’nın, dünyanın en güzelleri denecek değerdeki yüzden fazla koyundan biri de Türkbükü’ndeki Hebil Koyu.

Sadece Türk yazlıkçılar değil, binlerce yabancı da koyun müdavimi. Anlatacağım olayın başlangıcı, adını maalesef öğrenemediğim bir heykeltıraşın, hayranlığını ifade için sanatına başvurmasına dayanıyor.

Koyu bilenler veya gidecekler için söyleyeyim; karadan baktığınızda, sağ tarafta denize doğru uzanan kayalık çıkıntının ucuna, ya kaya üzeri zor yürüyüş ya da yüzerek ulaşabilirsiniz, ki kolayı yüzmek.

 

DEDENİN BOYNUNA GEÇEN HALAT

 

Altı yıl önce yabancı heykeltıraşımız, buradaki bir kaya üzerinde epey emek harcadı, yonttu, düzeltti; ortaya güzel bir dede büstü çıkardı. Gece fark edilsin diye iki gözü fosforlu sarı renkle boyadı.

Koy sakinleri heykele önce, koydan dolayı “Hebil Dede” adını taktı, sonra oraya kadar yüzüp Hebil Dede’ye dokunma, el sürme geleneği yarattılar.

Hebil Dede

Yazının Devamını Oku

Bu devirde böyle VIP yolcusu

14 Eylül 2009
MİNSK’ten kalkan uçak Atatürk Havalimanı’na 7 Eylül’de saat 19.00’da teker değdirdi, 15 dakika sonra aprona yanaştı, kapıları açtı.

İlk VIP yolcuları indi, apronda kendilerini bekleyen bir midibüs vardı.

Yolcuların gözüne midibüsün önünde dimdik duran şık bir bey ilişti. Midibüse yerleştiler, hareket edilmesini beklemeye başladılar; bunu dışarıdaki beyin bekleyişi de devam ettiği için normal buldular.

Neyse ki bekleyiş az sonra uçaktan göz alıcı güzellikte bir bayan inince sona erdi; beklemekte olan şık bey, o güzel kadına sarıldı, dikkat çekecek bir öpme sahnesinin ardından ikili VIP midibüsüne bindi, midibüs hareket etti.

 

BAK SENİ VIP’TEN ÇIKARIYORUM

 

Diğer VIP yolcuları ister istemez, o güzel kadınla “tanıdık gibi gelen” o şık beyin hasret kokan, samimi, sevgi dolu konuşmalarına da tanıklık ettiler. Şık bey, güzel arkadaşına ta Bodrum’lardan kalkıp geldiğini, onu apronda karşıladığını, VIP’ten geçirerek büyük jest yaptığını, pasaport kontrolü için diğer yolcularla aynı kuyruğa girmekten kurtardığını falan da anlattı.

Kulak misafirleri duyduklarından, gördüklerinden biraz rahatsız oldular; ama Allah’tan az sonra midibüs VIP salonunun önüne ulaştı.

Yazının Devamını Oku

Kürtçe bireysel hak

10 Eylül 2009
DEVLET Bakanı Hayati Yazıcı’yı tanımlayacak tek sözcük nedir, diye sorulsa eminim kendisini tanıyan herkesin vereceği yanıt, “Karadenizlidir” olur.

Demokratik açılıma en sert tepkinin Karadeniz’den yükselmesi normal bir beklenti olduğundan, Yazıcı’nın, “İnsanlar evinde Kürtçe konuşuyorsa, evinin bitişiğindeki eğitim kurumunda konuşması da ülke bütünlüğünü bozmaz. Bunlara takılmamak lazım” şeklindeki sözlerini Akşam’da okuyunca hemşerilerinden nasıl bir tepki aldığını merak ettim.

Yazıcı, “İnandıklarımı, gizlemeden söyledim. Bizim insanımız tepki verecekse bunu çok sert yapar, görüşünü de hiç gizlemez; ama inanın tek olumsuz tepki almadım. Destekleyense çok çıktı” yanıtını verirken mutluydu.

 

VAZGEÇMEK YANLIŞ OLUR

 

Sadece, CHP Lideri Deniz Baykal’ın sözlerini, “Kürtçe eğitime evet deniyor” diye yorumlamasına biraz canı sıkılmış; ama onu da, “Başlıkları okuyunca böyle bir sonuç da çıkarılabilir; oysa içeride resmi dilin Türkçe olduğunu, bunun değişmeyeceğini söylüyorum” sözleriyle değerlendirdi.

Kürtçe dersten söz eden Yazıcı, avukatlık günlerindeki ortağı Eminönü eski Belediye Başkanı Nevzat Er Kürt kökenli olmasına rağmen, yanında Kürtçe konuşulduğunu pek anımsamıyor; Kürtçe şarkı türküyle de hayatında ilk kez, geçen günlerde, bir TV kanalındaki müzik programında tanış olmuş.

Böylesine özelliklere sahip Yazıcı, hukukçu kimliğiyle de soruna sadece siyasi açıdan bakmıyor; vatandaşlık kavramına geliyor.

Yazının Devamını Oku

Kandil’den sınıra standart bir yol

7 Eylül 2009
DEMOKRATİK açılımda altyapı çalışmaları olgunlaştıkça hız da artıyor.<br><br>MGK’dan bir hafta sonra Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Güvenlik Zirvesi’nin toplanması bunun göstergelerinden biri kabul edilmeli.

Bu toplantıda iki amacın önde tutulduğunu düşünüyorum.

MGK’da asker, açılımla ilgili bazı çekincelerini ortaya koymuştu.

MGK’ya oranla daha dar katılımlı olduğundan zirve, askerin o çekincelerine daha ayrıntılı açıklık getirmeye uygun bir zemin yarattı.

İkincisi ise yine kadro nedeniyle daha teknik detaylara inildi.

Sonuçta da bütün kurumların, konuyla ilgili çalışmalarını en fazla 10 gün içinde tamamlaması üzerinde mutabakata varıldığını söyleyebiliriz.

 

İLK HABER MİT’TEN GELECEK

 

Yazının Devamını Oku

Üç açılım ve eğitim

3 Eylül 2009
HÜKÜMETİN aynı sürece denk düşen “demokratikleşme”, “Alevi”, “Ermenistan” başlıkları altında toplayabileceğimiz üç açılımının etkileyeceği en önemli alanlardan biri de eğitim olacak.

Peki, bu açılımlarda Milli Eğitim Bakanlığı nasıl bir politika izleyecek?

Bakan Nimet Çubukçu ile yaptığım sohbetten edindiğim izlenimleri aktararak soruya yanıt vermeye çalışacağım.

En çok merak edilen konu Kürtçe eğitim tartışmaları.

Böyle bir uygulamaya devlet okullarında gitmek söz konusu olamaz; bunun yaratacağı sorunlar büyük ve dünyada da örneği yok.

Özel okullarda Kürtçe eğitim ise ayrı bir tartışma konusu yapılabilir; ancak böyle bir karar alınırsa da o zaman ortaya öğretmen       sorunu çıkacak.

Öğretmeni yetiştiren kurumlar üniversiteler ve de unutmamak gerekir ki bu da yıllar süren bir ön çalışmayı zorunlu kılar.

 

Yazının Devamını Oku