Paylaş
Hem merkezi hem de yerel yönetimlerin, özellikle de seçim dönemlerinde kamudan finanse edilen bu yardımları, gerçek ihtiyaç sahiplerine değil, yandaşlarına veya oy hesabına dayalı olarak dağıttığı iddiaları tartışmaların başında geliyor. En son ve somut örneğini yerel seçim öncesi Tunceli’de yaşadık. Sonuçta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e bağlı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) da geniş bir rapor yayınladı; sosyal yardımların dağıtılmasındaki adaletsizliklere, kamu kaynaklarının yanlış sarf edilmesine dikkat çekti, yardımların bir düzene kavuşturulması gereğine vurgu yaptı.
DDK’nın bu raporunun yanı sıra devletin aynı amaçla harekete geçtiğini biliyorduk; şimdi öğreniyoruzki çalışmanın sonuna da gelinmek üzere.
TEK VERİ TABANI OLACAK
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’dan aldığım bilgilere göre, “Bütünleştirici Sosyal Yardım Hizmet Projesi” Türkiye’nin yoksulluk haritasını ortaya çıkaracak.
Bu yıl 7 milyon liralık bütçenin ayrıldığı projenin sonuçları için çok da beklemeyeceğiz; yılbaşına doğru rakamları tek bir veri tabanı üzerinden görebilecek hale geleceğiz.
Projenin amacı, yardımların gerçekten hak edenlere ulaşması, hane yaklaşımına geçilmesi, tek elden ve daha sağlıklı yardım ulaştırılması ve de suiistimallerin, siyasi kayırma iddialarının sona erdirilmesi. Proje, Yazıcı’ya bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü (SYDGM) koordinasyonunda İçişleri, Maliye, Sağlık, Çalışma bakanlıkları; TÜBİTAK, TÜİK, Vakıflar Genel Müdürlüğü, SHÇEK, valilikler; yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile yürütülüyor.
SİVİL TOPLUMA KARIŞILMAYACAK
Yazıcı, kamu kaynaklı sosyal yardımların bir bütünlük içinde yapılmasının öneminin farkında, o nedenle DDK’nın uyarılarının kendileri için yeni olmadığını söyledi, “Biz zaten bu konu üzerinde çalışıyorduk” dedi.
973 vakıfla yardımları koordine eden SYDGM’nin bu alanda devam etmesi gereken tek kamu kurumu olduğunu anlatan Yazıcı, şunları söyledi:
“Kamunun yardım dağıtmasını bir elde toplamamız, derlememiz tamam; ama sivil toplumun yardımlarına karışamayız. Aksine, bu amaçla çalışan sivil topluma yardım ederiz. Onlara, veri tabanından yararlanma hakkını veririz, başkaca yapabileceğimiz bir şey varsa onları da esirgemeyiz. Sivil toplum önemli, çünkü.”
Yazıcı ile sohbetimizde ihracatçının gümrükte karşılaştığı bazı sorunları da konuştuk.
Yazıcı, gümrük kapılarında ihracat antrepolarının açılması yönündeki taleplerin uygun olanlarının karşılandığını belirterek bir de örnek verdi. Tekirdağ’da, Londra borsası ile paralel çalışacak, demir çelik ihracatçısına hizmet verecek olan antrepolar açılması talep edilmişti. Talep karşılanmış, çalışmalar yapılmış, yakında hizmet verilecek konuma gelinmiş.
Diğer ihracatçıların böylesi taleplerinin olması halinde de gereken yapılacak.
NOT: Bayramınızı kutluyorum; sağlık, mutluluk, huzur dolu günler diliyorum.
Paylaş