Sahrap Soysal

Ekşili acılı Diyarbakır mutfağı

16 Temmuz 2023
Diyarbakır, acılı, ekşili, yağlı, baharatlı mutfağıyla bilinir. Güneydoğu Anadolu’nun en köklü yerleşim bölgelerinden olan Diyarbakır, buğday, tahıl ve baklagillerin yeryüzünde ilk kez tarımının yapıldığı coğrafyadır...

Tane sumağın sıcak suyla demlendikten sonra dolmalara ve yemeklere katılmasını ilk kez Diyarbakırlı bir arkadaşımın evinde rastlamıştım.
Sumaklı kuru patlıcan dolmasının ve bakla meftunesinin tadına doyamamıştık. Ekşili tatları çok seven benim gibi biri için dolmanın tadı seviye atlamıştı. Annemin dolmasından farklı ama damak hafızama hemen yerleşen muhteşem bir tadı vardı.
Kişniş, sumak, karabiber, pul biber, yenibahar gibi baharatları bolca kullanan Diyarbakır, acılı, ekşili, yağlı, baharatlı mutfağıyla da ön plana çıkar.
Güneydoğu Anadolu’nun en köklü yerleşim bölgelerinden olan Diyarbakır, buğday, tahıl ve baklagillerin yeryüzünde ilk kez tarımının yapıldığı coğrafya olarak da bilinen Mezopotamya’nın kalbinde yer alır.
Anadolu ile Mezopotamya arasında kavşak noktası konumu nedeniyle pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bu kültürel çeşitlilik, yemeklere de yansımış ve zengin bir mutfak kültürü oluşmuş. Her ne kadar kebapları, et tavaları ile bilinse de sebzeli meyveli, tahıllı tencere yemekleri evde kurulan sofraların başköşesindedir.
Eti en çok patlıcan, domates, sarımsak ve biberle tüketmeyi tercih ederler. Özellikle etli tencere yemeklerinde meftuneler başı çeker.
Patlıcanlı, ekşi elmalı, baklalı, kabaklı meftunelerin baş aktörü, lezzet tamamlayıcısı sumak suyudur.

Yazının Devamını Oku

Soframız yeşillensin

15 Temmuz 2023
Bu mevsimde en sevdiğim ve salatalara mutlaka eklediğim malzemelerden biri de semizotu… Yemeğini yaparken verdiğim tarifteki gibi içine üzüm ekleyerek farklı bir tat katmayı siz de mutlaka deneyin.

 

LABNELİ SEMİZOTU SALATASI (4 kişilik)


NE LAZIM?

◊ 2 demet semizotu (sadece yaprakları)

Yazının Devamını Oku

Zencefile doyalım!

8 Temmuz 2023
Bu hafta sizlere toz ve taze zencefille yaptığım iki pratik tarifim var. Karides sote, özellikle humus üzerinde servis etmeyi sevdiğim bir tat... Şeftali ve taze zencefilli smoothie’yse hem kokusu hem de lezzetiyle yazın favori içeceklerimden...

ZENCEFİLLİ KARİDES SOTE  (6 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

◊ 20-22 adet orta boy karides

◊ 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yazının Devamını Oku

Yapması kolay, yemesi zevkli!

1 Temmuz 2023
Bu hafta sizlere dakikalar içinde hazırlayabileceğiniz iki börek tarifim var. Biri nohut ve soğanlı, diğeri bol peynirli... Özellikle peynirli süt böreğini kuruyan ya da yırtık yufkaları değerlendirmek için yapabilirsiniz.

NOHUTLU DOLAMA BÖREK (NOHUTLU KOL BÖREĞİ)

(2 kişilik)

NE LAZIM?

1 hazır yufka

İÇ HARCI İÇİN

2 su bardağı haşlanmış nohut

1 soğan

Yazının Devamını Oku

Taze bezelyeyle neler pişiriyorum?

24 Haziran 2023
İçliköfteyi bezelyeli-peynirli bir dolguyla yaptınız mı hiç? Oldukça zahmetsiz bir tarif bu üstelik... Taze bezelye, fındık boyutunda hazırlayıp bol domates rendesiyle pişirdiğim sulu köfteye de çok yakışıyor.

BEZELYELİ-PİRİNÇLİ İÇLİKÖFTE (6 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

* 1 su bardağı taze bezelye

* 1 su bardağı pirinç

* 1 yumurtanın sarısı

* 2 tatlı kaşığı tereyağı

Yazının Devamını Oku

Tezgâhlar turuncuya bürününce...

17 Haziran 2023
Kayısı çok sevdiğim yaz meyvelerinden... Sadece tek başına yemenin tadı bir başka olsa da canım ferah bir tatlı çektiğinde elim üzerini kayısılarla süslediğim muhallebiye ve kayısı marmelatlı pastaya gidiyor.

KAYISI JÖLELİ MUHALLEBİ (6 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

* 10 kayısı

Muhallebisi için

* 5 su bardağı süt

* 50 gr tereyağı

* 2 yumurtanın sarısı

* 1 yemek kaşığı un

Yazının Devamını Oku

Ferah ferah...

10 Haziran 2023
Kabağın mücverini de dolmasını da sık sık yaparım. Ama bence kabağın pirinçli zeytinyağlı yemeği de bunlar kadar leziz... Hatta tazecik kabaklar bulduğumda karabuğday salatasına mutlaka eklerim. Yaz sofralarına yakışacak iki nefis tarifim var.

ZEYTİNYAĞLI KABAK SIYIRMA

(3-4 kişilik)

NE LAZIM?

6-7 orta boy kabak

1 yemek kaşığı pirinç

1 iri soğan

Yazının Devamını Oku

Bi’ pilav, bi’ çorba!

3 Haziran 2023
Patlıcan dendi mi çoğumuzun aklına ilk önce karnıyarık ve imambayıldı düşer... Oysa mantarla zenginleştirdiğim pilava da çok yakışıyor, yeşil mercimek ve mini köftelerle yaptığım çorbaya da...

PATLICANLI-MANTARLI BULGUR PİLAVI

(4-6 kişilik)

NE LAZIM?

2 su bardağı pilavlık bulgur

2 orta boy patlıcan (Yaklaşık 400 gr kadar)

200-250 gr mantar

Yazının Devamını Oku