Tane sumağın sıcak suyla demlendikten sonra dolmalara ve yemeklere katılmasını ilk kez Diyarbakırlı bir arkadaşımın evinde rastlamıştım.
Sumaklı kuru patlıcan dolmasının ve bakla meftunesinin tadına doyamamıştık. Ekşili tatları çok seven benim gibi biri için dolmanın tadı seviye atlamıştı. Annemin dolmasından farklı ama damak hafızama hemen yerleşen muhteşem bir tadı vardı.
Kişniş, sumak, karabiber, pul biber, yenibahar gibi baharatları bolca kullanan Diyarbakır, acılı, ekşili, yağlı, baharatlı mutfağıyla da ön plana çıkar.
Güneydoğu Anadolu’nun en köklü yerleşim bölgelerinden olan Diyarbakır, buğday, tahıl ve baklagillerin yeryüzünde ilk kez tarımının yapıldığı coğrafya olarak da bilinen Mezopotamya’nın kalbinde yer alır.
Anadolu ile Mezopotamya arasında kavşak noktası konumu nedeniyle pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bu kültürel çeşitlilik, yemeklere de yansımış ve zengin bir mutfak kültürü oluşmuş. Her ne kadar kebapları, et tavaları ile bilinse de sebzeli meyveli, tahıllı tencere yemekleri evde kurulan sofraların başköşesindedir.
Eti en çok patlıcan, domates, sarımsak ve biberle tüketmeyi tercih ederler. Özellikle etli tencere yemeklerinde meftuneler başı çeker.
Patlıcanlı, ekşi elmalı, baklalı, kabaklı meftunelerin baş aktörü, lezzet tamamlayıcısı sumak suyudur.
LABNELİ SEMİZOTU SALATASI (4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 2 demet semizotu (sadece yaprakları)
ZENCEFİLLİ KARİDES SOTE (6 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
◊ 20-22 adet orta boy karides
◊ 2 yemek kaşığı zeytinyağı
NOHUTLU DOLAMA BÖREK (NOHUTLU KOL BÖREĞİ)
(2 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1 hazır yufka
İÇ HARCI İÇİN
◊ 2 su bardağı haşlanmış nohut
◊ 1 soğan
◊
BEZELYELİ-PİRİNÇLİ İÇLİKÖFTE (6 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
* 1 su bardağı taze bezelye
* 1 su bardağı pirinç
* 1 yumurtanın sarısı
* 2 tatlı kaşığı tereyağı
KAYISI JÖLELİ MUHALLEBİ (6 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
* 10 kayısı
Muhallebisi için
* 5 su bardağı süt
* 50 gr tereyağı
* 2 yumurtanın sarısı
* 1 yemek kaşığı un
ZEYTİNYAĞLI KABAK SIYIRMA
(3-4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 6-7 orta boy kabak
◊1 yemek kaşığı pirinç
◊ 1 iri soğan
◊
PATLICANLI-MANTARLI BULGUR PİLAVI
(4-6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 2 su bardağı pilavlık bulgur
◊ 2 orta boy patlıcan (Yaklaşık 400 gr kadar)
◊ 200-250 gr mantar
◊