PUDİNGLİ İNCİR TATLISI (6 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
◊ 1 paket vanilyalı puding
◊ 8 taze incir
◊ 2 su bardağı süt
◊
Engin bir denizin hafif dalgalı sularında kıvrıla kıvrıla, ine çıka yol almak gibi İtalya’nın Toskana vadisini dolaşmak.
Engin bir denizin hafif dalgalı sularında kıvrıla kıvrıla, ine çıka yol almak gibi İtalya’nın Toskana vadisini dolaşmak. Birkaç yüz metreyi geçmeyen tepelerden oluşan Toskana coğrafyası boyunca, gözün alabildiğince uzanan zeytin ağaçları ve üzüm bağları, buranın şarap ve zeytinyağı memleketi olduğunu hatırlatıyor.
Tepelerin üzerinde tarihi bir kale, bir katedral ya da bir şato etrafında yan yana ya da yuvarlak düzende sıralanmış asırlık binalar, evler... Kimisi bir köy, kimisi bir kasaba büyüklüğünde tarihi yerleşkeler.
Merkeze yerleştirilmiş bir belediye binası, bir katedral, önündeki açık alana dizilmiş kafeler, minik dükkanlar, bazen bir müze, saray, bir lokanta, fırın ya da şarküteri sizin keşfinizi bekliyor. Bu mimari düzen ve şehir planı yüzyıllardır bozulmadan devam ettirilmiş.
Hepsi Avrupa’nın aydınlanma çağı olarak kabul edilen Rönesans döneminden geçmiş şehir devletleri. Tüm Toskana bu anlamda açık hava müzesi gibi. Biraz dikkatli bakanlar, aralardaki buğday başaklarını, elma, armut gibi meyve ağaçlarını, sakince otlayan kuzu, keçi ve inekleri görebilir. Toskana’da “agro” yani tarımsal turizm çok gelişmiş.Kırsal hayata ilgileri git gide artan şehirliler ya da turistler, Toskana bölgesinde tarım, doğa merkezli geziler yapıyorlar. Kendin üret, kendin topla, kendin pişir, kendin tüket modeli çok yaygınlaşmış.
Türkiye’de de Bilecik’te eko turizm modelini köyüne uygulayan Bedriye Berber Engin, yüzlerce turisti köyüne çekmeyi ve ekonomik kazanç elde etmeyi başardı. Bu yüzden “Toprağın Kadınları” büyük ödülünü alarak kadınlar için şahane bir rol model oldu.
Şeftalili pandispanya (6-8 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 4 orta boy şeftali
◊ 4 yemek kaşığı toz şeker
Pandispanya hamuru için
◊ 5 yumurta (oda sıcaklığında)
◊ 4 Türk kahvesi fincanı toz şeker
BABAANNEMİN VİŞNE ŞURUBU (6 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
◊ 1 kg vişne
Kızılcık şerbeti (10 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1 kg kızılcık
◊ 10 su bardağı su
◊ 1 kg toz şeker
NASIL YAPARIM?
◊ Kızılcıkların saplarını ayıkladıktan sonra yıkayıp süzün ve orta boy bir tencereye aktarın.
MANTARLI DOMATES DOLMASI
NE LAZIM? (3-4 kişilik)
◊ 8-10 adet orta boy domates
Kabaklı bayat ekmek pastası (6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 2 somun ekmek (bayat)
◊ 3 yumurta
◊ 3 su bardağı süt
◊ 1 su bardağı su
◊ 1 çay bardağı sıvıyağ
Üzeri için
PATLICANLI AÇMA BÖREK (8 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
İç harcı için
◊ 200 gr orta yağlı kıyma
◊ 6 patlıcan
◊ 1 sivri biber