Sahrap Soysal

Şimdilerde tam mevsimi!

16 Eylül 2023
İncirin baldan da tatlı olduğu, yeşiliyle moruyla tezgâhları süslediği bir dönemdeyiz. Olmuş halini ısıra ısıra yemenin tadı bir başka ama ben onu tatlı tariflerimde değerlendirmeyi de çok seviyorum...

 

PUDİNGLİ İNCİR TATLISI (6 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

1 paket vanilyalı puding

8 taze incir

2 su bardağı süt

Yazının Devamını Oku

TOSKANA’DA AGRO TURİZM MODELİ

11 Eylül 2023
Toskana’da “agro” yani tarımsal turizm çok gelişmiş. Turistler, Toskana bölgesinde tarım, doğa merkezli geziler yapıyor. Kendin üret, topla, pişir, tüket modeli çok yaygın.

Engin bir denizin hafif dalgalı sularında kıvrıla kıvrıla, ine çıka yol almak gibi İtalya’nın Toskana vadisini dolaşmak.
 Engin bir denizin hafif dalgalı sularında kıvrıla kıvrıla, ine çıka yol almak gibi İtalya’nın Toskana vadisini dolaşmak. Birkaç yüz metreyi geçmeyen tepelerden oluşan Toskana coğrafyası boyunca, gözün alabildiğince uzanan zeytin ağaçları ve üzüm bağları, buranın şarap ve zeytinyağı memleketi olduğunu hatırlatıyor. 
Tepelerin üzerinde tarihi bir kale, bir katedral ya da bir şato etrafında yan yana ya da yuvarlak düzende sıralanmış asırlık binalar, evler... Kimisi bir köy, kimisi bir kasaba büyüklüğünde tarihi yerleşkeler. 
Merkeze yerleştirilmiş bir belediye binası, bir katedral, önündeki açık alana dizilmiş kafeler, minik dükkanlar, bazen bir müze, saray, bir lokanta, fırın ya da şarküteri sizin keşfinizi bekliyor. Bu mimari düzen ve şehir planı yüzyıllardır bozulmadan devam ettirilmiş.

Hepsi Avrupa’nın aydınlanma çağı olarak kabul edilen Rönesans döneminden geçmiş şehir devletleri. Tüm Toskana bu anlamda açık hava müzesi gibi. Biraz dikkatli bakanlar, aralardaki buğday başaklarını, elma, armut gibi meyve ağaçlarını, sakince otlayan kuzu, keçi ve inekleri görebilir. Toskana’da “agro” yani tarımsal turizm çok gelişmiş.Kırsal hayata ilgileri git gide artan şehirliler ya da turistler, Toskana bölgesinde tarım, doğa merkezli geziler yapıyorlar. Kendin üret, kendin topla, kendin pişir, kendin tüket modeli çok yaygınlaşmış. 
Türkiye’de de Bilecik’te eko turizm modelini köyüne uygulayan Bedriye Berber Engin, yüzlerce turisti köyüne çekmeyi ve ekonomik kazanç elde etmeyi başardı. Bu yüzden “Toprağın Kadınları” büyük ödülünü alarak kadınlar için şahane bir rol model oldu.

Yazının Devamını Oku

Tezgâhlardan kalkmadan

9 Eylül 2023
İncir ve üzümün mevsimini karşılarken şeftalilere de yavaş yavaş veda ediyoruz. Kalan kısa zamanı fırsat bilip çocukların okul dönüşü veya çay saati için hazırlayabileceğiniz, ferahlık veren iki güzel tatlı yapalım...

Şeftalili pandispanya (6-8 kişilik) 

NE LAZIM? 

◊ 4 orta boy şeftali
◊ 4 yemek kaşığı toz şeker

Pandispanya hamuru için 

◊ 5 yumurta (oda sıcaklığında) 
◊ 4 Türk kahvesi fincanı toz şeker

Yazının Devamını Oku

Mayhoş tat sevenler için...

2 Eylül 2023
Vişneler bugün-yarın tezgâhlardan kalkıyor. Tazesiyle şurup yapmayı çok sevdiğim bu meyveden buzluğa bol bol atıyorum, canım çektiğinde vişne helvası yapıyorum. Üzerinde bademle bence harika oluyor.

 

BABAANNEMİN VİŞNE ŞURUBU (6 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

◊ 1 kg vişne

Yazının Devamını Oku

Kızılcık ve mangoyla serinleyelim

26 Ağustos 2023
Mayhoş tadıyla ünlü kızılcıklar tezgâhlarda... Bu hafta sizin için kızılcık şerbeti tarifi hazırladım, onunla birlikte bir de mangolu limonatayı nasıl yaptığımı anlatmak istedim. Bu sıcaklarda iyi gider.

Kızılcık şerbeti (10 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1 kg kızılcık
◊ 10 su bardağı su
◊ 1 kg toz şeker

NASIL YAPARIM?

◊ Kızılcıkların saplarını ayıkladıktan sonra yıkayıp süzün ve orta boy bir tencereye aktarın.

Yazının Devamını Oku

Bir dolması, bir çorbası...

19 Ağustos 2023
Bu hafta Lezzetli Hayat’ta kapak konumuz domates... Ben de sizlere domatesin başrolde olduğu, benim de çok sevdiğim, birbirinden leziz iki tarifimi anlatmak istedim.

MANTARLI DOMATES DOLMASI


NE LAZIM? (3-4 kişilik)

◊ 8-10 adet orta boy domates

Yazının Devamını Oku

İsteyene ‘pasta’, isteyene çorba...

12 Ağustos 2023
Kabak ve patlıcanla yaptığım, davet sofralarına da çok yakışan iki tarifim var bu hafta... Kabaklı ekmek pastası bayat ekmekleri değerlendirebileceğiniz, çok leziz bir tarif... Patlıcanlı çorbaysa çok besleyici...

Kabaklı bayat ekmek pastası (6 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 2 somun ekmek (bayat)
◊ 3 yumurta
◊ 3 su bardağı süt
◊ 1 su bardağı su
◊ 1 çay bardağı sıvıyağ

Üzeri için

Yazının Devamını Oku

Sebzelerle leziz sofralar kuralım

5 Ağustos 2023
Hamur yoğurmayı sevenlerin zevkle hazırlayacağını düşündüğüm bir börek tarifim var bu hafta. İç harcında kıyma ve patlıcan kullanıyorum ama siz dilediğiniz malzemelerle yapabilirsiniz. Yoğurtlu baklaysa mezeseverleri mutlu edecektir.

PATLICANLI AÇMA BÖREK (8 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

İç harcı için

◊ 200 gr orta yağlı kıyma
◊ 6 patlıcan
◊ 1 sivri biber

Yazının Devamını Oku