Paylaş
ZEYTİNYAĞLI KABAK SIYIRMA
(3-4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 6-7 orta boy kabak
◊1 yemek kaşığı pirinç
◊ 1 iri soğan
◊ 8-9 diş sarımsak
◊ 1 demet dereotu
◊ 2 Türk kahvesi fincanı zeytinyağı
◊ 1 çay kaşığı tuz, az karabiber
◊ 4 adet kesme şeker
◊ 1/2 limonun suyu
NASIL YAPARIM?
◊ Kabakların sap kısmını kesip atın.
◊ İyice yıkayıp kuruladığınız kabakları bir soyacak yardımıyla ince ince dilimleyin. Tıpkı spagetti inceliğinde, bıçakla uzun parçalar kesin. Ama çekirdekli kısmını kullanmayın, dilerseniz mücver yaparken değerlendirebilirsiniz.
◊ Soğanı yemeklik doğrayın, sarımsakları ezin.
◊ Tencereye zeytinyağı, soğan ve sarımsakları koyun, 4-5 dakika kavurun.
◊ Kabakları, yıkanmış pirinci, şeker, tuz ve karabiberi ilave edip tencerenin kapağı kapalı şekilde pişmeye bırakın.
◊ Pişince çok ince ince kıyılmış dereotunu ekleyip tencerenin kapağını kapatıp ocaktan alın. Ilınınca üzerine limon gezdirin. Tabakta yoğurtla birlikte sunabilirsiniz, çok yakışıyor.
KABAKLI KARABUĞDAY SALATASI
(3-4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 2 su bardağı greçka (karabuğday)
◊ 1 yeşil kabak
◊ 3 sap taze soğan
◊ 1/2 demet maydanoz
◊ 1/2 demet dereotu
◊ 2-3 adet kornişon turşusu
◊ 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 4 su bardağı içme suyu
◊ 3 diş sarımsak (ezilmiş)
◊ 1 tatlı kaşığı sirke (alıç, çilek veya elma çok yakışır)
◊ 1 çay kaşığı tuz
◊ Sumak
NASIL YAPARIM?
◊ Greçkayı yıkayıp tencereye koyun. Üzerine içme suyunu aktarıp orta ısılı ateşte, ara sıra karıştırarak 15-18 dakika haşlayın. Ocaktan alın. Greçka soğurken suyunu çekecektir.
◊ Bu arada yeşil soğanı, maydanozu ve dereotunu ince ince doğrayın.
◊ Kabağı soyun, tavla zarı şeklinde kesin. Turşuyu da ufak ufak kesin.
◊ Tüm malzemeleri bir kapta iyice karıştırın. Sarımsak, zeytinyağı, sirke, tuz ve sumağı ekleyip harmanlayın. Dilerseniz doğranmış taze nane ve çiğ kabakla süsleyerek servis edin.
Paylaş