Üzerine incecik kıyılmış soğan ve kıymayı ekleyip 5-7 dakika yoğurun. (Elinizi sık sık suyla ıslatın)
Ceviz, nane, sarımsak, tuz, pul biber ve kimyonu katıp sıkıca yoğurun. (Macun kıvamına gelmeli yoksa dağılır)
Fırın tepsisini zeytinyağıyla hafifçe yağlayın. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Parçaları yuvarlayıp avuçlarınız arasında ince uzun köfteler yapın.
Köfteleri şişlerin ucuna takıp elinizle yapıştırın. İçi delik köftelerin ortasından hava geçeceği için her tarafları eşit ve çabuk pişecektir.
Hazırladığınız köfteleri tepsiye dizip üzerlerine kaşıkla zeytinyağı gezdirin.
Önceden ısıtıp 180 dereceye ayarladığınız fırında en az 30-35 dakika pişirin. Üzerine domates sosu ekleyip servis yapın.
MALZEMELER
- 500 gr köftelik kıyma (dana-kuzu karışık)
Malzemelerin üzerine çıkacak kadar soğuk suyla orta ısılı ateşte pişmeye bırakın. Tuz ve 5-6 tane karabiber de ekleyin. İyice yumuşayan tavukları tencereden alıp derisini atın ve serçe parmak kalınlığında didikleyin. Çerkezler tavuğu diri olacak şekilde haşlarmış.
Güçlü bir robota cevizi koyun. Yüksek devriyle uzun süre çekin. İyice macun kıvamına gelecek. Ara sıra 1 yemek kaşığı ılık tavuk suyu ekleyin (toplamda 5 yemek kaşığını geçmesin). Ceviz robot kabının çeperlerine iyice yapışınca robottan alıp derin bir kaba boşaltın.
Ekmeklerin kenarlarını kesip, robotta iyice çekip cevizlerin üzerine aktarın. Sarımsakları dövün ve aynı kabın içine koyun.
Bir taraftan kaşıkla karıştırırken bir taraftan da azar azar ılık haldeki tavuk suyunu ilave edin Karışım tavuk suyu ilave edildikçe beyazlaşacaktır. Tuzunu da ekleyin. Muhallebi kıvamına gelen karışımın içine tavukları ekleyip tekrar karıştırın. Çerkez tavuğunuz hazır.
MALZEMELER
- 3 adet tavuk but veya göğüs eti
- 1 adet kuru soğan, havuç, patates
- 400 gr ceviz içi
- Kalan malzemeleri ilave edip kaşık ya da spatula yardımıyla iyice karıştırın.
- Hamuru iyice yağladığınız dikdörtgen bir cam pişirme kabına aktarın. Önceden 180 derecede ısıttığınız fırında en az 50-60 dakika pişirip çıkarın. Üzerinin iyice kızarması gerekir.
- Şerbeti için su, şeker ve yarım limonu bir tencereye koyup karıştırın ve kaynatın. Kaynadıktan 5 dakika sonra altını kısıp 10 dakika daha pişirin ve ocaktan alın.
- Şerbet soğuyunca sıcak tatlının üzerinde gezdirin ve servis yapın.
MALZEMELER
- 4 adet yumurta
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı yoğurt
Kaynamaya başlayınca yıkanmış erikleri, soyulmuş sarımsakları, tuz ve pul biberi ekleyin. Orta ısılı ateşte 5 dakika kaynatıp ocaktan alın.
Bu yemeği ocakta pişirmeye devam edebilirsiniz. Ama daha da lezzetlendirmek için yemeği bir fırın kabına dökün ve 5 dakika önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında üzeri açık olarak en az 35-40 dakika pişirin. Suyunu çeksin, erikler iyice yumuşasın.
Pilav yanında servise sunabilirsiniz. Hafif mayhoş çok lezzetli bir yaz yemeğidir.
MALZEMELER
- 750 gr kuşbaşı kuzu eti
- 500 gr yeşil caneriği
Unu azar azar ekleyerek oldukça yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur
elde edin.
Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları önce yuvarlayın, sonra da oval yapın.
Üzerlerine çatalla desenler yapıp pişirme kâğıdı yerleştirdiğiniz tepsiye aralıklı olarak dizin.
5 dakika önceden 180 dereceye ayarladığınız fırında 30-35 dakika pişirip çıkarın.
Şerbet için su ve şekeri bir tencerede kaynatıp soğutun. Soğuttuğunuz şerbeti sıcak tatlının üzerine gezdirin. Çekmesini bekleyip servis yapın.
MALZEMELER
- Bu arada derin bir kâseye kıyma, bulgur, reyhan veya fesleğeni koyun. Tuz ve karabiberi serpip, 2-3 kaşık da su ilave edin. İyice yoğurun. Kabakların içini etli harçla doldurun. Geniş bir tencerenin altına zeytinyağının yarısını gezdirin.
- Doldurduğunuz dolmaları dik dik ve üst üste koyarak yerleştirin. Kalan zeytinyağını en üste gezdirin. Dolmaların üzerine bir porselen tabak kapatıp hafifçe bastırın. Şimdi tencerenin kenarından tabağın kenarına gelecek kadar sıcak su ilave edin. Orta ateşte kapağını kapatıp pişirin.
- Soğanı yemeklik çok ince dilimleyin. Zeytinyağını bir tavada kızdırıp soğan, toz ve pul kırmızıbiberi katıp pişirin. Dolmaları servis tabağına balıksırtı dizin. Sarımsaklı yoğurdu döktükten sonra en sonunda soğanlı sosu gezdirip servise sunun.
MALZEMELER
-6 Kişilik: Hazırlama süresi: 20 dakika, pişme süresi: 30 dakika
- 4-5 adet uzun ve kalın yeşil kabak
- 200 gr orta yağlı dana kıyma
- ½ su bardağı ince bulgur
Ardından incecik doğradığınız maydanozu da katıp tekrar yoğurun. Köfte harcından kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarladıktan sonra parçaları avuçlarınız arasında hafifçe yassılaştırın.
Diğer taraftan, patlıcanların saplarını kesmeden başından başlayarak alacalı formda (çizgili) soyun. Sonra da patlıcanları saplarından başlayarak iki parmak aralıklarla bıçakla yarın. Verev doğrarsanız görünümü çok şık olur. Burada dikkat etmeniz gereken nokta parçaların dibinden ayrılmamasıdır.
Hazırladığınız köfteleri patlıcanların kesilmiş kısımlarına yerleştirip geniş bir tencereye yan yana yerleştirin. Aralarına biberleri sıralayın.
Zeytinyağı, rendelenmiş domates, sarımsak, biber salçası, su, tuz ve karabiberi bir kâseye aktarıp iyice karıştırın. İsterseniz bu sosu bir tavada 5 dakika kadar pişirin. Böylece yemek daha lezzetli olacaktır.
Hazırladığınız bu sosu tenceredeki patlıcanların üzerine gezdirin. Üzerine bir porselen tabak kapatın. Kısık ateşte 40-50 dakika kadar pişirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun.
MALZEMELER
- 5-6 adet orta boy kemer patlıcan
- 2-3 adet yeşil sivri biber (başparmak büyüklüğünde doğranacak)
MALZEMELERPilav için
- 2 su bardağı pirinç
- 3 su bardağı et ya da tavuk suyu
- 1 kahve fincanı natürel zeytinyağı
- 2 çay kaşığı tuz
Köftesi İçin- 500 gr döş tek çekim kıyma
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 2 yemek kaşığı galeta unu