Sahrap Soysal

Bakla şehri Denizli

10 Haziran 2018
Bakla şehri olarak da adlandırdığım Denizli’ye gittim, şehrin ve mutfağının güzelliklerini deneyimledim. Denizli esnafının misafirperverliğine de hayran kaldım.

Artık Anadolu gezmelerinde herkes hangi şehirde, nerede ne yiyeceğini önceden bilerek yola çıkıyor. Sosyal medyanın gezginleri, gurmeleri, blogger’ları, Instagrammer’ları, fenomenleri gibi pek çok kişi nerede ne yenebileceğini bize bildiriyor.
Herkes elinde adreslerle yola çıkıyor. Bizim de en sevdiğimiz etkinliğimiz yemek yemek, damakları şenlendirmektir değil mi? Gittiğimiz her yerde gezer, dolaşır, alışveriş yapar ve hemen sonrasında karnımızı doyurup mutlu oluruz. Hele bir de yemeğimizi paylaşıyorsak mutluluk katsayımız artar.
Türk yeme-içme kültürünün en önemli ayırt edici özelliği de yemeğini paylaşmak, ikram etmek ve misafirperverliğini göstermek konusundaki gayretidir.
“Denizli’nin Yemekleri” kitabının önsözünü yazan Ramazan Gökçe hocamız bakın ne güzel de anlatmış bu paylaşım kültürümüzü: “Meşhur seyyah İbn-i Battuta Denizli’ye geldiği zaman iki grubun kendilerini misafir etmek için kavga ettiğini anlatır.



Yine Erzurumlu İbrahim Hakkı Marifetnamesi’nde babasının misafir olmadan akşam sofrasına oturmadığını, bu nedenle misafir olmayan akşamlarda aç yattıklarını yazmaktadır.

Yazının Devamını Oku

Antakya’nın Tepsi Kebabı

9 Haziran 2018
Kıymayı derin bir yoğurma kabına koyun.

Ayıklanmış maydanoz ve taze nane yapraklarını bir robotun içine yerleştirin. Üzerine sapı kesilmiş, tohumları ayıklanmış ve irice doğranmış kırmızı biberi ekleyin. Sarımsakları da ilave edin.

Tuz, kimyon, karabiber ve zeytinyağını da ekledikten sonra sebzeleri robotta pirinç tanesi olacak şekilde çekin. Sonra da kıymanın üzerine ilave edip, iyice yoğurun. Yuvarlak bir fırın tepsisine pişirme kâğıdı serin.

Üzerine kıymalı harcı yayın. Biber salçasıyla zeytinyağını karıştırın, fırçayla etin üzerine sürün. Domates, biber dilimleri ile süsleyin. Önceden ısınmış 180 dereceli fırında iyice kızarıncaya kadar 35-40 dakika pişirin. Sıcak olarak servise sunun.

MALZEMELER- 500 gr orta yağlı dana döş kıyma

- 1 demet maydanoz

- ½ demet taze nane

- 1 adet iri boy kırmızı biber

- 1 çay kaşığı tuz, kimyon, karabiber

Yazının Devamını Oku

Pekmezli Tava Künefesi

8 Haziran 2018
Dil peynirini kurşun kalemden daha ince dilimler halinde tel tel ayırın. 20-25 santim çapındaki bir tavada hazır bekletin.

Tel kadayıfı elinizle didikleyip parçalayarak ayırın. Üzerine sıvı yağ ve eritilip ılıtılmış yağı gezdirip elinizle köfte yoğurur gibi iyice yoğurup yağı kadayıfa yedirin.

Tavayı 2 yemek kaşığı sıvı yağla yağlayın ve pekmezi de kaşıkla tavaya yayın. Üzerine kadayıfın yarısını bastırarak 1 parmak kalınlığında yayın. Kadayıfın üzerine de dil peyniri yerleştirin. Geri kalan kadayıfı da üzerine bastırarak serin.

Tavayı orta ısılı ateşe oturtup ara sıra çevirerek alt tarafını kızartın. Bir tepsi yardımıyla ters düz yapıp diğer tarafını da kızartın. Ocaktan alın ve ılıması için kenarda bekletin.

Şerbetin hazırlanması için su, toz şeker ve limon suyunu bir tencereye aktarıp ara sıra karıştırarak kaynamaya bırakın.

Kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan alın. Kenarda bekletin ve şerbetin soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra ılık hale gelen tatlının üzerinde gezdirin.

Tatlı şerbetini çektikten sonra dilimleyerek servis tabağına alın. Üzerine ceviz içi serpiştirin ve servise sunun. Dondurma veya kaymakla da servis edebilirsiniz.

MALZEMELER

- 300 gr çiğ tel kadayıf

Yazının Devamını Oku

Köfteli Ali Nazik

7 Haziran 2018
Köfte için kıyma, ufalanmış ekmek içi, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber, kimyon ve yenibaharı derin bir kabın içinde karıştırın. Varsa irmiği de katıp 2-3 dakika yoğurun. Sonra da köfte harcından pinpon topu kadar parçalar koparıp iki avucunuzun arasında yuvarladıktan sonra uzatarak parmak şekli verin.

Geniş bir tepsiye köfteleri dizip üzerini streç film ile kapatarak buzdolabına koyun. Köfte buzdolabında en az 3-4 saat bekletilmeli. O zaman çok daha kıvam kazanır ve lezzetlenir.

Sonra da köfteleri kızgın yağda çevirerek kızartıp bir kenarda bekletin. Diğer taraftan beğendi için patlıcanları kabuklarıyla beraber fırın ızgarasında veya ocak üzerinde çevirerek, iyice yumuşayıncaya kadar közleyelim.

Közlenen patlıcanların kabuklarını soyup, akan suyun altında yıkayıp, sıkın. Sonra da kesme tahtası üzerinde bıçakla tavla zarı formunda doğrayın. Süzme yoğurt, yoğurt, tuz, pul biber ve dövülmüş sarımsağı derin bir kaba aktarıp iyice çırpın. Üzerine közlenmiş patlıcanı ekleyip karıştırarak ezin.

Yoğurtlu patlıcanı servis tabağına yayıp üzerine kızarmış köfteleri yerleştirin. İsterseniz üzerinde sızma zeytinyağı gezdirip pul biber serpiştirin. Eğer fırın kabı içindeyse servise sunmadan önce ısıtabilir, ılık olarak servise sunabilirsiniz.

MALZEMELER

Köfte için:

- 500 gr az yağlı dana kıyma

- 2 dilim bayat ekmek içi

Yazının Devamını Oku

Kıymalı sodalı hazır yufka böreği

6 Haziran 2018
İç harcını hazırlamak için kıyma ve sıvı yağı orta boy bir tavaya aktarıp orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurun.

Üzerine incecik doğradığınız soğanları ekleyip 4-5 dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alın. Tuz ve karabiberi serpip ince kıyılmış maydanozu kattıktan sonra bir kenarda bekletin.

Yaklaşık 40-50 santim uzunluğundaki fırın tepsisini zeytinyağıyla iyice yağlayın. Hazır yufkaların üçünü aralarına hiçbir şey sürmeden ve biraz buruşturarak üst üste yayın.

Kenarda bekleyen ve soğumuş olan kıymalı harcı yufkaların üzerine serpiştirin. Kalan üç yufkayı da kıymalı harcın üzerine üst üste yerleştirin.

Böreği 8-10 santimetrekarelik kareler halinde dilimleyin.

Diğer taraftan, yumurtaları çukur bir kaba kırıp çatalla birkaç dakika çırpın. Üzerine sodaları aktarıp tekrar çırpın.

Bu sosu böreğin üzerine aktardıktan sonra, böreği, yaklaşık 3-4 saat ya da bir gece, sosu çekmesi için buzdolabında bekletin.

Böreği fırına vermeden önce ocakta eritip ılıttığınız tereyağını üzerinde gezdirin. Üzerine susam ve çöreotu karışımını serpiştirin.

5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında yaklaşık 45 dakika, üzeri altın sarısı oluncaya kadar kızartıp çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.

Yazının Devamını Oku

Alluciye - Mardin

5 Haziran 2018
Köfte için bulguru tuz, pul biber ve sıcak suyla ıslatın. Bulgur yumuşayınca yumurtayı kırıp unu ekleyin ve yoğurun. Harçtan misket büyüklüğünde köfteler yapın.

Diğer taraftan, eti tereyağı ve zeytinyağıyla kavurun. Et kavrulmaya başlayınca unu ilave edip karıştırarak 5 dakika daha pişirin. Üzerine 10 su bardağı sıcak su ekleyip 30 dakika daha pişirmeye devam edin.

Et piştikten sonra erikleri ve hazırladığınız köfteleri ilave edin.

Pişmesine yakın, ince doğranmış taze soğan ve tuzu ilave edin. 10 dakika daha pişirip ocağın altını kapatın. Sıcak sıcak servis yapın.

MALZEMELER

- ½ kg yeşil taze erik

- 1 yemek kaşığı un

- 500 gr kuzu kuşbaşı eti (kemikli)

- 10-12 adet yeşil taze soğan

Yazının Devamını Oku

Malatya’nın etli kömbesi

4 Haziran 2018
Ilık süt ve ılık suyu derin bir kaba koyun.

Yaş mayayı parçalayarak ilave edin. Tuz ve şekeri ekleyip tel çırpıcıyla 1-2 dakika çırpın. Sıvı yağı da ilave edip karıştırın.

Unu yavaş yavaş eklerken yoğurun koyu kıvamlı, akıcı, elinizle çekebileceğiniz esneklikte bir hamur elde edin. Üzerini mutfak peçetesiyle kapatıp oda sıcaklığında 40-50 dakika bekletin.

İç harcı için kuzu etini neredeyse tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Geniş bir tencereye koyup orta ısıda, et suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar 7-8 dakika kavurun. 50 gr tereyağını ekleyip 5 dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alın.

Başka bir geniş tencereye 200gr yağı koyup orta ısıda eritin. Unu ekleyin ve karıştırarak 10 dakika sararıncaya kadar kavurun. Hafif kahverengiye dönünce eti ekleyip 3-4 dakika daha kavurun. Tuzu katıp ocaktan alın.

Hamur parçalarından birini merdane ya da oklavayla açıp tepsiye yerleştirin. Kenarlarını biraz çekip uzatın ki havuz gibi olsun. Üzerine soğuyan etli harcı yayıp açığınız ikinci hamuru üzerine yayın. Alttaki hamurun kenarlarını üsttekiyle birleştirip yapıştırın. 1 yemek kaşığı yoğur ve zeytinyağını çırpıp üzerini sürün. Hamurun hava alması için ortasında demir para büyüklüğünde delik açın.

Önceden ısıtıp 180 dereceye ayarladığınız fırında en az 45-55 dakika pişirip çıkarın. Biraz ılınınca dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun.

MALZEMELER- 1 su bardağı süt

- 1 su bardağı ılık su

Yazının Devamını Oku

Keşkek

3 Haziran 2018
Tavuğu yıkayın ve kâğıt havluyla kurulayın.

Ardından büyük bir tencereye alın. Üzerine çıkacak kadar soğuk su ve varsa 7-8 adet tane karabiber ekleyip haşlamaya bırakın. Bir gece önceden bol soğuk suyla ıslattığınız buğdayı, bol su ile yıkayarak süzün. Ardından bir tencereye aktararak, üzerine 4 parmak çıkacak kadar su ilave edin ve orta ısıdaki ocakta haşlamaya bırakın.

Tereyağının yarısını ve tuzu, iyice yumuşayan buğdayın içine koyarak karıştırın. Kaynayan buğdayın altını kısın, dibinin tutmaması için ara sıra karıştırın. Buğday suyunu iyice çekince (helmelenip, buğday iyice yumuşayınca) didiklenmiş göğüs etlerini içine katın. Büyükçe bir tahta kaşıkla karıştırıp ve ezerek buğdayla etin iyice karışmasını sağlayın. Bu işleme kısık ateş üzerinde 5-7 dakika devam edin.

Sulu bir etli pilav kıvamında olan keşkeği, servis tabağına boşaltın. Kalan tereyağını ufak bir tavada kızdırın. Toz biberi katarak kaşıkla karıştırın. Yağ köpüklenip kabarınca ocaktan alın. Keşkeğin üzerine gezdirip sıcak servis edin.

MALZEMELER- 1 adet iri boy bütün tavuk (1500-1800 gr)

- 500 gr aşurelik buğday

- 250 gr tereyağı

- 2 çay kaşığı tuz

- 2-3 çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber

Yazının Devamını Oku