Sahrap Soysal

Mutfak Mirası Alanya

25 Eylül 2022
Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ve sevgili Sevda Çapa liderliğinde kurulan ekip, turizmde yöresel yemek kültürünün yaygınlaşması için bir proje hazırlamış. “Mutfak Mirası Alanya” adlı proje kapsamında bir dizi etkinliğe imza atıyorlar.

Bu sefer Alanya, hayli sürprizli bir şehir oldu benim için. Çocukluk ve gençlik yıllarımızda yaz tatillerinin değişmez adresi hep Alanya, Antalya olurdu.
Antalya Havalimanı’ndan inip; Aksu, Serik, Manavgat, Side yolundan Alanya’ya gelirken yapılaşmanın ve nüfusun ne kadar çok arttığını fark ettim.
Neredeyse 72 milletin; Alman, İngiliz, İskandinav, Rus, Ukraynalı, Polonyalı, Kazak ve daha nice farklı kültürden insanların yerleşik hayata başladığı Alanya, bir dünya şehri olmuştu.
Yerli muzun anavatanı olarak ünlenen Alanya bugün ülkemizin tropikal meyve bahçesi olarak; avokado, mango, papaya, pasiflora ve ejder meyvesinin de en önemli üreticisi konumunda.



AMAÇ TURİSTLERE YÖRESEL YEMEKLERİ TANITMAK

Yazının Devamını Oku

Bursa’nın tadı damağımda kaldı

18 Eylül 2022
Bursa’ya her gidişimde yeni lezzet keşiflerinde bulunuyorum. Şehirden yine yemeklerinin tadı damağımda kalarak ayrıldım.

Köklü bir tarihi geçmişi, tarıma çok elverişli iklim ve toprak yapısının yanı sıra farklı etnik toplulukların getirdiği yemekler, Bursa’nın zengin yemek kültürünün temelini oluşturmuş. Bursa tarihi boyunca Anadolu’nun her yöresinden, Kafkasya’dan, Balkanlar’dan, Rumeli’den aldığı göçlerle sosyal yaşamını, yeme içme kültürünü zenginleştirerek bir kültür mirasına dönüştürmüş kadim bir kentimizdir.

BURSA KEBABININ HİKÂYESİ
Bursa mutfağının, namı tüm dünyaya yayılmış en meşhur ama bir o kadar da lezzetin zirvesindeki yemeği ünlü Bursa kebabının bir de hikâyesi var.
1867 yılında Mehmetoğlu İskender Efendi, yere paralel biçimde ve odun kömürüyle pişirilen kebabı, dikey bir demir çubuğa yerleştirerek yine dikey biçimde dizayn ettiği bir ocakta döndürerek pişirmeye başlamış.
İşte bugünkü dönerin atası olan bu et pişirme yöntemi ve mekanizması böylece icat edilmiş, Türk mutfak tarihine adını altın harflerle yazdırmış. İlk başta “İskender Efendi’nin dönen kebabı” olarak adlandırılmış. Bursa kebabında; Uludağ’ın yaylalarının kekikli otlarıyla beslenen kuzuların etleri, uzun ve kalın bir demir şişe kat kat sıralanıp yerleştirilir.
Uzun ince bir ocağın içine yerleştirilen odun kömürünün önünde döndürülerek pişirilen et kümesi, bıçakla kesilerek pidelerin üzerine koyulur. Üzerine dökülen yoğurt, domates sos ve kızgın tereyağıyla tatlandırılarak servise sunulur. Bu muhteşem kebap, Bursa ile özdeşleşmiş ve Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenip markalaşmıştır.


Yazının Devamını Oku

Akşama ne pişirmeli?

17 Eylül 2022
Doyurucu, nefis ve bir o kadar pratik bir sofra kurmak isteyenler için iki önerim var. Kapya biber çorbası, içindeki kefir ve peynir sayesinde yiyenlerden büyük alkış alacak! Barbunya ve patatesli enginarsa sofranızdaki herkesin seveceği nefis bir başlangıç yemeği olacak.

KAPYA BİBER ÇORBASI

(2-3  kişilik)

NE LAZIM?

6-7 kapya biber

5 yemek kaşığı yulaf ezmesi (iri taneli)

1 yemek kaşığı biber salçası

Yazının Devamını Oku

Bu tabaklarda şifa var!

10 Eylül 2022
Sosu bol sarımsaklı börülce salatası... Zerdeçalla tatlandırılmış, erikli semizotu yemeği... İkisi de birbirinden sağlıklı, nefis önerilerim var sizlere.

(2-3 kişilik)

NE LAZIM?

* 1/2 kg taze börülce 

* 1/4 demet maydanoz

* 2 adet közlenmiş kapya biber

Sosu için;

*

Yazının Devamını Oku

Sağlıklı ve çok nefis...

3 Eylül 2022
En çok zeytinyağlısını pişirdiğimiz taze fasulyenin çorbasını da deneyin, tadına inanamayacaksınız. Bugünlerde çok sık yaptığım bir diğer lezzetse şeftalili semizotu salatası. Kâse kâse yiyebilirim.

ŞEFTALİLİ SEMİZOTU SALATASI

(3-4 kişilik)

NE LAZIM?

* 1-2 demet semizotu

* 2 şeftali (nektarin de olur)

* 2-3 adet kayısı (tercihe bağlı)

*

Yazının Devamını Oku

Bulgur sevenlere...

27 Ağustos 2022
Mercimek çorbasını bir de bulgur ve semizotu ilavesiyle pişirin. Adeta bir protein deposu olan bu çorba öyle leziz ki... Ceviz ve susama bulanmış bulgur köfteleri de sizi mest edecek bir diğer önerim.

SEMİZOTLU-EKŞİLİ MERCİMEK ÇORBASI

(6 kişilik)

NE LAZIM?

1 demet semizotu

1 su bardağı kırmızı mercimek

1/2 su bardağı kalın bulgur

Yazının Devamını Oku

Müthiş bir yaz sofrası!

20 Ağustos 2022
Taze bamyayı kişnişli köfteyle, domates çorbasını bol kuru soğanla pişirmeyi çok seviyorum. İkisi de bir kez denediniz mi vazgeçmesi oldukça zor tatlar...

KİŞNİŞLİ-KÖFTELİ BAMYA

NE LAZIM? (6 kişilik)

* 1 kg taze bamya

* 300 gr az yağlı dana kıyma

* 1 soğan

* 8 diş sarımsak

* 1 çay kaşığı toz kişniş (veya 2 yemek kaşığı incecik doğranmış taze kişniş)

* 2 yemek kaşığı nar ekşisi

Yazının Devamını Oku

Mevsimindeyken bol bol patlıcan ve kabak yiyelim

13 Ağustos 2022
Akşam yemeği için hem sebzeli hem köfteli bir yemek şahane olur. Ama canınız soğuk bir şeyler isterse tavsiyem, kabak ve cevizli bir atıştırmalık...

(6 kişilik)
NE LAZIM?

* 4-5 patlıcan
* 500 gr dana döş kıyma (tek çekim)
* 1 iri soğan * 12-15 diş sarımsak
* 4-5 domates
* 1 yemek kaşığı biber salçası

Yazının Devamını Oku