Bu sefer Alanya, hayli sürprizli bir şehir oldu benim için. Çocukluk ve gençlik yıllarımızda yaz tatillerinin değişmez adresi hep Alanya, Antalya olurdu.
Antalya Havalimanı’ndan inip; Aksu, Serik, Manavgat, Side yolundan Alanya’ya gelirken yapılaşmanın ve nüfusun ne kadar çok arttığını fark ettim.
Neredeyse 72 milletin; Alman, İngiliz, İskandinav, Rus, Ukraynalı, Polonyalı, Kazak ve daha nice farklı kültürden insanların yerleşik hayata başladığı Alanya, bir dünya şehri olmuştu.
Yerli muzun anavatanı olarak ünlenen Alanya bugün ülkemizin tropikal meyve bahçesi olarak; avokado, mango, papaya, pasiflora ve ejder meyvesinin de en önemli üreticisi konumunda.
AMAÇ TURİSTLERE YÖRESEL YEMEKLERİ TANITMAK
Köklü bir tarihi geçmişi, tarıma çok elverişli iklim ve toprak yapısının yanı sıra farklı etnik toplulukların getirdiği yemekler, Bursa’nın zengin yemek kültürünün temelini oluşturmuş. Bursa tarihi boyunca Anadolu’nun her yöresinden, Kafkasya’dan, Balkanlar’dan, Rumeli’den aldığı göçlerle sosyal yaşamını, yeme içme kültürünü zenginleştirerek bir kültür mirasına dönüştürmüş kadim bir kentimizdir.
BURSA KEBABININ HİKÂYESİ
Bursa mutfağının, namı tüm dünyaya yayılmış en meşhur ama bir o kadar da lezzetin zirvesindeki yemeği ünlü Bursa kebabının bir de hikâyesi var.
1867 yılında Mehmetoğlu İskender Efendi, yere paralel biçimde ve odun kömürüyle pişirilen kebabı, dikey bir demir çubuğa yerleştirerek yine dikey biçimde dizayn ettiği bir ocakta döndürerek pişirmeye başlamış.
İşte bugünkü dönerin atası olan bu et pişirme yöntemi ve mekanizması böylece icat edilmiş, Türk mutfak tarihine adını altın harflerle yazdırmış. İlk başta “İskender Efendi’nin dönen kebabı” olarak adlandırılmış. Bursa kebabında; Uludağ’ın yaylalarının kekikli otlarıyla beslenen kuzuların etleri, uzun ve kalın bir demir şişe kat kat sıralanıp yerleştirilir.
Uzun ince bir ocağın içine yerleştirilen odun kömürünün önünde döndürülerek pişirilen et kümesi, bıçakla kesilerek pidelerin üzerine koyulur. Üzerine dökülen yoğurt, domates sos ve kızgın tereyağıyla tatlandırılarak servise sunulur. Bu muhteşem kebap, Bursa ile özdeşleşmiş ve Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenip markalaşmıştır.
KAPYA BİBER ÇORBASI
(2-3 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 6-7 kapya biber
◊ 5 yemek kaşığı yulaf ezmesi (iri taneli)
◊ 1 yemek kaşığı biber salçası
◊
(2-3 kişilik)
NE LAZIM?
* 1/2 kg taze börülce
* 1/4 demet maydanoz
* 2 adet közlenmiş kapya biber
Sosu için;
*
ŞEFTALİLİ SEMİZOTU SALATASI
(3-4 kişilik)
NE LAZIM?
* 1-2 demet semizotu
* 2 şeftali (nektarin de olur)
* 2-3 adet kayısı (tercihe bağlı)
*
SEMİZOTLU-EKŞİLİ MERCİMEK ÇORBASI
(6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1 demet semizotu
◊ 1 su bardağı kırmızı mercimek
◊ 1/2 su bardağı kalın bulgur
◊
KİŞNİŞLİ-KÖFTELİ BAMYA
NE LAZIM? (6 kişilik)
* 1 kg taze bamya
* 300 gr az yağlı dana kıyma
* 1 soğan
* 8 diş sarımsak
* 1 çay kaşığı toz kişniş (veya 2 yemek kaşığı incecik doğranmış taze kişniş)
* 2 yemek kaşığı nar ekşisi
(6 kişilik)
NE LAZIM?
* 4-5 patlıcan
* 500 gr dana döş kıyma (tek çekim)
* 1 iri soğan * 12-15 diş sarımsak
* 4-5 domates
* 1 yemek kaşığı biber salçası