Paylaş
SEMİZOTLU-EKŞİLİ MERCİMEK ÇORBASI
(6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1 demet semizotu
◊ 1 su bardağı kırmızı mercimek
◊ 1/2 su bardağı kalın bulgur
◊ 1 iri soğan
◊ 3 diş sarımsak
◊ 1 yemek kaşığı domates salçası
◊ 1 tatlı kaşığı biber salçası
◊ 1/2 su bardağı haşlanmış nohut
◊ 5 su bardağı içme suyu
◊ 1 adet limonun suyu (veya 1 yemek kaşığı sumak ekşisi)
◊ 1 çay kaşığı tuz
◊ Pul biber, karabiber
Sosu için;
◊ 5 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 1 yemek kaşığı kuru nane
NASIL YAPARIM?
◊ Semizotunu iyice yıkayıp saplarıyla birlikte incecik doğrayın.
◊ Mercimeği, bulguru iyice yıkayıp süzün. Soğanı yemeklik doğrayın. Tencereye soğanı koyup pirinç tanesi büyüklüğünde doğranmış sarımsakları ekleyin.
◊ Haşlanmış nohut, salça çeşitleri, mercimek, bulgur, semizotu, limon suyu, içme suyu, tuz, pul biber ve karabiberi ekleyip tüm malzemeleri iyice karıştırın. Bulgur yumuşayıncaya dek pişirin.
◊ Bir tavaya zeytinyağı ve naneyi koyun. Orta ısılı ateşte ısıtıp hemen ocaktan alın. Çorbanın üzerine gezdirip servise sunun.
CEVİZLİ-SUSAMLI BULGUR KÖFTESİ
(4 kişilik)
NE LAZIM?
Köftesi için;
◊ 2 su bardağı ince köftelik bulgur
◊ 1 su bardağı sıcak su
◊ 1 su bardağı un
◊ 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
◊ 2 çay kaşığı tuz
Köfteleri haşlamak için;
◊ 10 su bardağı su
Sosu için;
◊ 1/2 su bardağı köfte haşlama suyu
◊ 1 orta boy soğan
◊ 4 diş sarımsak
◊ 1 çay bardağı susam
◊ 1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz içi
◊ 2 Türk kahvesi fincanı zeytinyağı
◊ 2 çay kaşığı tuz
◊ 2 çay kaşığı toz biber
◊ Karabiber, nane, kekik
NASIL YAPARIM?
◊ Bulguru derin bir kaba koyup üzerine 1 su bardağı sıcak su ekleyip karıştırın, 10 dakika bekletin.
◊ Köfte için şişen bulgura tuz, salça ve unu katıp yoğurmaya başlayın. Yanınızda içi soğuk su dolu bir kâse olsun, bulguru arada elinizi suya batırarak, macun kıvamına gelinceye kadar iyice yoğurun.
◊ İyice yoğurduğunuz bulgur hamurundan kiraz büyüklüğünde parçalar koparıp avcunuzla yuvarlayın. Çok az unladığınız tepsiye koyun.
◊ Büyük bir tencereye 10 bardak su koyup kaynatın. Bulgur köftelerini atın. Köfteler su üstüne çıktıktan sonra pişmeleri 7-8 dakika sürecektir. Pişen köfteleri el süzgeciyle alıp bir tabağa koyun.
◊ Sos için tavaya ezilmiş sarımsak ve zeytinyağını koyup ısıtın. Yemeklik doğranmış soğanı da katıp karıştırarak 3-4 dakika kavurun.
◊ Susamı ve ceviz içini llave edip 2 dakika daha soteleyin. Tuz, biber, nane, toz biber ve kekikle tatlandırın.
◊ Bulgur köftelerini ve köfteleri haşladığınız sudan 1 bardak kadarını tavaya ekleyin. Nazikçe karıştıra karıştıra tüm sosun köftelerle karışmasını sağlayın. Sıcak sıcak servis edin.
Paylaş