Bulgur sevenlere...

Mercimek çorbasını bir de bulgur ve semizotu ilavesiyle pişirin. Adeta bir protein deposu olan bu çorba öyle leziz ki... Ceviz ve susama bulanmış bulgur köfteleri de sizi mest edecek bir diğer önerim.

Haberin Devamı

SEMİZOTLU-EKŞİLİ MERCİMEK ÇORBASI

Bulgur sevenlere...

(6 kişilik)

NE LAZIM?

1 demet semizotu

1 su bardağı kırmızı mercimek

1/2 su bardağı kalın bulgur

1 iri soğan

3 diş sarımsak

1 yemek kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı biber salçası

1/2 su bardağı haşlanmış nohut

5 su bardağı içme suyu

1 adet limonun suyu (veya 1 yemek kaşığı sumak ekşisi)

1 çay kaşığı tuz

Pul biber, karabiber

Sosu için;

5 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı kuru nane

NASIL YAPARIM?

Semizotunu iyice yıkayıp saplarıyla birlikte incecik doğrayın.

Mercimeği, bulguru iyice yıkayıp süzün. Soğanı yemeklik doğrayın. Tencereye soğanı koyup pirinç tanesi büyüklüğünde doğranmış sarımsakları ekleyin.

Haberin Devamı

Haşlanmış nohut, salça çeşitleri, mercimek, bulgur, semizotu, limon suyu, içme suyu, tuz, pul biber ve karabiberi ekleyip tüm malzemeleri iyice karıştırın. Bulgur yumuşayıncaya dek pişirin.

Bir tavaya zeytinyağı ve naneyi koyun. Orta ısılı ateşte ısıtıp hemen ocaktan alın. Çorbanın üzerine gezdirip servise sunun.

CEVİZLİ-SUSAMLI BULGUR KÖFTESİ

Bulgur sevenlere...

(4 kişilik)

NE LAZIM?

Köftesi için;

2 su bardağı ince köftelik bulgur

1 su bardağı sıcak su

1 su bardağı un

1 yemek kaşığı tatlı biber salçası

2 çay kaşığı tuz

Köfteleri haşlamak için;

10 su bardağı su

Sosu için;

1/2 su bardağı köfte haşlama suyu

1 orta boy soğan

4 diş sarımsak

1 çay bardağı susam

1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz içi

2 Türk kahvesi fincanı zeytinyağı

2 çay kaşığı tuz

2 çay kaşığı toz biber

Karabiber, nane, kekik

NASIL YAPARIM?

Bulguru derin bir kaba koyup üzerine 1 su bardağı sıcak su ekleyip karıştırın, 10 dakika bekletin.

Köfte için şişen bulgura tuz, salça ve unu katıp yoğurmaya başlayın. Yanınızda içi soğuk su dolu bir kâse olsun, bulguru arada elinizi suya batırarak, macun kıvamına gelinceye kadar iyice yoğurun.

Haberin Devamı

İyice yoğurduğunuz bulgur hamurundan kiraz büyüklüğünde parçalar koparıp avcunuzla yuvarlayın. Çok az unladığınız tepsiye koyun.

Büyük bir tencereye 10 bardak su koyup kaynatın. Bulgur köftelerini atın. Köfteler su üstüne çıktıktan sonra pişmeleri 7-8 dakika sürecektir. Pişen köfteleri el süzgeciyle alıp bir tabağa koyun.

Sos için tavaya ezilmiş sarımsak ve zeytinyağını koyup ısıtın. Yemeklik doğranmış soğanı da katıp karıştırarak 3-4 dakika kavurun.

Susamı ve ceviz içini llave edip 2 dakika daha soteleyin. Tuz, biber, nane, toz biber ve kekikle tatlandırın.

Bulgur köftelerini ve köfteleri haşladığınız sudan 1 bardak kadarını tavaya ekleyin. Nazikçe karıştıra karıştıra tüm sosun köftelerle karışmasını sağlayın. Sıcak sıcak servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları