ÇİLEK SOSLU BİCİ BİCİ (2-4 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
Muhallebisi için;
* 1 litre süt
MERCİMEKLİ KABAK MAALE
(2-4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 4 orta boy kabak
◊ 2 su bardağı yeşil mercimek (haşlanmış)
◊ 2 soğan (yarım ay şeklinde doğranmış)
◊
YEŞİL İNCİR REÇELİ(6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1 kg reçellik yeşil incir (soyulmuş)
◊ 1 kg toz şeker
◊ 5 su bardağı su
◊ 1/2 limonun suyu
◊
LOĞLAZLI PİRPİRİM PİYAZI (Börülceli semizotu salatası)
NE LAZIM? (2-4 kişilik)
* 1 demet semizotu (pirpirim)
* 1 su bardağı haşlanmış loğlaz (kuru börülce)
Bir çay tiryakisi olarak Erzurum’a giderken pek bir sevinirim. Çünkü her an her dakika çay ve ona eşlik eden kıtlama yani kesme şeker vardır.
Annemle babam Erzurum’dan aldıkları kıtlama şeker ve limonla keyif çayı yaparlardı, ben de onları taklit etmeye bayılırdım çocukluğumda.
Doğal, sert bir şeker kütlesi özel bir makasla minik parçalar şeklinde kesilir. Ağızda yanakla, damak arasına sıkıştırılan ve çok yavaş eriyen minik bir şeker parçasıyla yani kıtlama şekerle babam 3-4 bardak çay içerdi.
Bir TV programı çekimi için gittiğim Erzurum’da, çekim biter bitmez ozanlar kahvehanesi olan Kıyasettin Temelli Kıraathanesi’ne gittim. Erzurum’un en güzel çayını içmek için tarif edilen adres burasıydı.
DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI
(2-4 kişilik)
NE LAZIM?
* 2 demet deniz börülcesi
* 1 iri pembe domates
PEYNİRLİ HERLE ÇORBASI
(4-6 kişilik)
NE LAZIM?
* 1 su bardağı nohut (haşlanmış)
* 6 su bardağı su
* 2 tepeleme yemek kaşığı tam buğday unu
* 1 su bardağı soğuk su (ayrıca)
GAZEL BÖREĞİ (8-10 kişilik)
NE LAZIM?
Hamuru için;
* 4 su bardağı un
*1.5 su bardağı su