Sahrap Soysal

ADANA: Bu tariflerle ferahlayalım...

18 Haziran 2022
Birçok geleneksel lezzete sahip bir kent Adana ve bunların başında tescilli Adana kebabı geliyor. Ama ben bu hafta sizlere yaz aylarına yakışır bir tatlı, bir de meze niyetine yiyebileceğiniz soğuk bir turşu önereceğim. Özellikle çilekli, pratik bici biciyi mutlaka deneyin.

ÇİLEK SOSLU BİCİ BİCİ (2-4 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

Muhallebisi için;

* 1 litre süt

Yazının Devamını Oku

Hatay: Sebze yemeği ve mezesiyle...

11 Haziran 2022
Tadına doyulmaz lezzetleriyle benim için özel bir şehir Hatay... Yaz güneşiyle kurutulan, birçok meze ve yemekte kullandıkları baş biberli muhammarayı çok severim mesela. Kabak ve bol yeşil mercimekle yaptıkları maale yemeğini de...

MERCİMEKLİ KABAK MAALE

(2-4 kişilik)

NE LAZIM?

4 orta boy kabak 

2 su bardağı yeşil mercimek (haşlanmış)

2 soğan (yarım ay şeklinde doğranmış)

Yazının Devamını Oku

Mutfaklar yemyeşil!

4 Haziran 2022
Olgunlaşmamış yeşil incirler ve mevsimi kısacık olan madımak otu nihayet pazar tezgâhlarına çıktı. Bu hafta sizlere incir reçelini ve çok sevdiğim etli, bulgurlu madımak yemeğini nasıl yaptığımı anlatacağım.

YEŞİL İNCİR REÇELİ(6 kişilik)

NE LAZIM?

1 kg reçellik yeşil incir (soyulmuş)

1 kg toz şeker 

5 su bardağı su

1/2 limonun suyu

Yazının Devamını Oku

Gaziantep: Erikli, semizotlu leziz tabaklar...

28 Mayıs 2022
Mayhoş tadını çok sevdiğim caneriği ve semizotu tezgâhlarda... Mevsimin bu tazecik sebze-meyveleriyle Antep mutfağından enfes yemekler hazırlamaya ne dersiniz?

LOĞLAZLI PİRPİRİM PİYAZI (Börülceli semizotu salatası)

NE LAZIM? (2-4 kişilik)

* 1 demet semizotu (pirpirim)

* 1 su bardağı haşlanmış loğlaz (kuru börülce)

Yazının Devamını Oku

Erzurum'da 7/24 çay var

22 Mayıs 2022
TV programı çekimi için gittiğim Erzurum’da, çekim biter bitmez bir ozanlar kahvehanesi olan Kıyasettin Temelli Kıraathanesi’ne gittim. Kıtlama şekerle çay beni çocukluğuma götürdü…

Bir çay tiryakisi olarak Erzurum’a giderken pek bir sevinirim. Çünkü her an her dakika çay ve ona eşlik eden kıtlama yani kesme şeker vardır.
Annemle babam Erzurum’dan aldıkları kıtlama şeker ve limonla keyif çayı yaparlardı, ben de onları taklit etmeye bayılırdım çocukluğumda.
Doğal, sert bir şeker kütlesi özel bir makasla minik parçalar şeklinde kesilir. Ağızda yanakla, damak arasına sıkıştırılan ve çok yavaş eriyen minik bir şeker parçasıyla yani kıtlama şekerle babam 3-4 bardak çay içerdi.



Bir TV programı çekimi için gittiğim Erzurum’da, çekim biter bitmez ozanlar kahvehanesi olan Kıyasettin Temelli Kıraathanesi’ne gittim. Erzurum’un en güzel çayını içmek için tarif edilen adres burasıydı.

Yazının Devamını Oku

BÖRÜLCE - Mevsimin en güzel yeşili

21 Mayıs 2022
Denizde yetişeni ayrı, karada yetişeni apayrı lezzet… Çok şükür kavuşturana, şahsen çok özlemiştim. Börülceyi mevsimi geçmeden bol bol yiyelim, sıcak havaların bize armağanını değerlendirelim.

DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI

(2-4 kişilik)

NE LAZIM?

* 2 demet deniz börülcesi 

* 1 iri pembe domates

Yazının Devamını Oku

Sivas: Süt ürünleri ve leziz hamur işleriyle...

14 Mayıs 2022
Keçi peynirini taze nane ve dereotlu bir çorbaya katmaya ne dersiniz? Sivas’ın herle çorbası ve pratik tatlısı ‘koca görmez hamuru’nu mutlaka deneyin. İkisine de bayılacaksınız.

PEYNİRLİ HERLE ÇORBASI

(4-6 kişilik)

NE LAZIM?

* 1 su bardağı nohut (haşlanmış)

* 6 su bardağı su

* 2 tepeleme yemek kaşığı tam buğday unu

* 1 su bardağı soğuk su (ayrıca)

Yazının Devamını Oku

Burdur: Cennet gibi yemekler...

7 Mayıs 2022
Adını “Cennet buradadır, burada dur” sözünden aldığı rivayet edilen Burdur mutfağındayız bu hafta. Kıymalı-patatesli el açması gazel böreği ve ekşisi bol, nohutlu bamya, şehrin çok sevdiğim iki yemeği...

GAZEL BÖREĞİ (8-10 kişilik)

NE LAZIM?

Hamuru için;

* 4 su bardağı un

*1.5 su bardağı su

Yazının Devamını Oku