NE LAZIM?
* 1 orta boy karnabahar
(1.200-1.300 gr)
* 15-20 dilim çemensiz pastırma
* 1 soğan
* 3 yemek kaşığı zeytinyağı
*
Sivas, neredeyse bin yıllık tarihi ile Anadolu’nun en kadim şehirlerinden biri. Evliya Çelebi’nin tanımladığı “şehirlerin anası”. Tarihi eserleri ve özellikle kozmopolit yemek kültürüyle Orta Anadolu’nun sakin şehri.
Atatürk ve silah arkadaşlarının, 4 Eylül 1919’da yaptıkları Sivas Kongresi ile Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini attığı şehir. Sadece Sivas’ın değil, ülkemizin en önemli insan miraslarından, en kıymetli halk ozanlarından biri olan Âşık Veysel, şiirlerinden hep birlik, beraberlik mesajı verir.
Tüm Anadolu’da olduğu gibi Sivas’ta da mutfak, günlük sosyal yaşam içinde çok önemli bir rol oynar.
Bir gün öncesinden mutlaka ertesi günün yemeklerini konuşur, hazır ederler.
Sivas’ta mutfağın sahibi kadınlardır
PATATESLİ HÜNKÂRBEĞENDİ
(6-8 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1 kg iri parçalara ayrılmış dana ön kol (ya da kuşbaşı dana eti)
◊ 1 iri soğan (yemeklik doğranmış)
◊ 1 yemek kaşığı biber salçası
◊ 1 yemek kaşığı domates salçası
◊
Yiyecekler insanlar tarafından yenilmek ister. Bir elma yenince şeref duyar. Elmanın koparılması, yıkanması, helal olması bir yana, ancak insan vücuduna girince bir anlam bulur, kıymetlenir ve esas görevini getirmiş olur.” Ne hoş bir tanımlama değil mi? Bir elmayı ısırırken sanki canlanıp size “Şeref duydum” dermiş gibi...
Tasavvuf felsefesinde yiyeceklere özel anlamlar yüklenir. Ispanak, marul, semizotu, elma, erik, ayva gibi tüm sebze ve meyveler yüceltilir. Hiç sıradan muamele yapılmaz. Tasavvuf kültürü, yemeğin malzemesine ve pişirilmesine birçok sembolik anlamlar yükler. Yemeği, yiyecekleri bu kadar yücelten bu felsefeye her zaman kendimi çok yakın hissettim.
Zengin Konya yemek kültürüne Mevlâna Celâleddin Rumi döneminin tasavvuf felsefesinin ve tekke yemeklerinin katkısı yadsınamaz.
Hepimizin bildiği fırın kebabı (yöresel ağızda furun kebabı denir), etli ekmek ve tiritin yanı sıra benim favorim her zaman yağ somunu olmuştur. Konya küflü peynir, çeçil ve kaşar peyniri karışımıyla yapılan yuvarlak, çıtır hamurlu, peyniri sünen yağ somununa ben, “Konya’nın 3 peynirli pizzası” diyorum. Esnafın sabah çorbasıyla beraber en sevdiği yemeklerin başında gelir. Çünkü hamur, peynir ve et üçlüsünden oluşan yiyecekler hayatlarının vazgeçilmezidir. Fatih Şendağlı’nın yaratıcılığıyla daha da çeşitlenmiş, renklenmiş yağ somunu.
MÜRDÜMERİKLİ KEK
(8 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 6-8 adet mürdümeriği
◊ 3 yumurta (büyük boy, oda sıcaklığında)
◊ 3 su bardağı un
◊
Bu güzel beldemizin güler yüzlü ve çalışkan kadın belediye başkanı var.
Sevgili Fatma Kaplan Hürriyet aynı zamanda kadınlarla ilgili pek çok proje üretiyor. Birlikte gittiğimiz kadın üretici pazarlarında, atalık nusrat buğdayından yapılan ekmeklerin ve yöresel yemeklerin tadına baktık.
PİŞMANİYE VE SİMİDİ MEŞHUR
Türkiye’nin dört bir etrafından İzmit’e gelip yerleşen tüm topluluklar, yerlisi olan manavlar, Karadenizliler, Balkan göçmeni vatandaşlarımız, Doğu Anadolu’dan göç edenler İzmit mutfak kültürüne büyük bir zenginlik katmış.İzmit pişmaniyesi ve simidi Türk Patent Enstitüsü’nden coğrafi işaret alarak yöresel değerler olarak mutfak kültüründe yer almış. Malzemesi az ama yapılışı oldukça zahmetli olan pişmaniye, Anadolu’nun ünlü tel helvası ya da çekme helvasıyla çok benzerlik gösterir. Un ve yağ uzunca bir süre kavrulur ve üzerine şekerli sıcak ağda azar azar dökülür. İşte bu noktada en zahmetli aşama başlar.
Unla şerbetin birbirine karıştırılıp iyice yedirilmesi için usta eller çalışmaya başlar. Hamurun yoğrulması, çekilmesi gibi işlemlerin defalarca tekrarlanması gerekir.
KIZARMIŞ MANTI
(4-6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 3 su bardağı un
◊ 1 yumurta
◊ 1 tutam tuz
◊ 1 su bardağı su
İç harcı için;
BALKAN USULÜ PATLICAN MUSAKKA
(4-6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 3 orta boy patlıcan
◊ 1 ufak boy patates
◊ 1 orta boy kuru soğan
◊