Sahrap Soysal

Turplu ve sumaklı...

3 Aralık 2022
Bu hafta ana yemeklerin yanında sunabileceğiniz iki ferah lezzet önereceğim. Havuçlu turp ekşilisi Kahramanmaraş’tan. Alabaşlı turp salatasıysa vitamin, mineral ve antioksidan bakımından oldukça zengin. Üstelik yapımı da çok kolay.

(8 kişilik)

NE LAZIM?

3 iri havuç

1 iri beyaz turp

5 diş sarımsak

5 su bardağı soğuk içme suyu

2 yemek kaşığı sumak ekşisi

Yazının Devamını Oku

Onu kim sevmez ki!

26 Kasım 2022
Bu hafta sofralarımızın baştacı pirinçle yaptığım iki pilavın tarifini vereceğim. Biri, ılık veya soğuk servis etmeyi de çok sevdiğim limonlu pilav... Diğeriyse faydaları saymakla bitmeyen zerdeçalla pişirdiğim...

LİMONLU PİLAV

(4 kişilik)

NE LAZIM?

 2 su bardağı baldo pirinç

1 çay bardağı zeytinyağı

1 büyük soğan

Yazının Devamını Oku

KEMALİYE’NİN HASRET KOKULU MUTFAĞI

20 Kasım 2022
Kemaliye, gurbetçilik konusunda çok etkilenen yerlerden biri. Kemaliye’nin mutfağı da sokakları da gurbet kokuyor. Türkiye’nin en lezzetli dutu da bu şehirde yetişiyor.

Kemaliye’ye, gastronomi öğrencilerinin davetiyle gittim. Erzincan’dan 2 saatlik bir kara yolculuğuyla vardığım Kemaliye, sanki saklı kalmış bir cennet bahçesi gibiydi.
Osmanlı Dönemi’nde Et Kethüdalığı yani etle ilgili esnaflık görevi verilmiş ve Kemaliye’den çok ünlü kasaplar çıkmıştır. Ancak kervan ve İpek Yolları’nın zamanla önemini kaybetmesi nedeniyle yöre halkı çalışmak üzere, büyük şehirlere özellikle İstanbul’a göç etmiş. Gurbetçilik Kemaliye kültürünü o kadar çok etkilemiş ki, erkeklerine binlerce mani yazan kadınların memleketi olmuş.
Evliya Çelebi’nin Seyahat-name’sinde, meyvelerle dolu bağ, bahçe bir kasaba diye bahsettiği Eğin’in adı, Milli Mücadele’ye verdiği destek ve bağlılık bildirgesinden dolayı Atatürk tarafından Kemaliye olarak değiştirilmiş.



EN GÜZEL DUTLAR YETİŞİYOR

Yazının Devamını Oku

Tatlı sevenler buraya!

19 Kasım 2022
İçindeki zencefille tadı katlanan, dışı çıtır, içi yumuşacık bir kurabiye... Sunumuyla göz alan, yapımı oldukça pratik bir muhallebi... Bu hafta tatlı önerileriyle geldim.

PEKMEZLİ KURABİYE (8 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

* 1 yumurta



* 115 gr tereyağı

* 175 gr esmer şeker

Yazının Devamını Oku

Ispanaklı tabaklar...

12 Kasım 2022
Üzerine kabak çekirdeği içi serpiştirerek pişirdiğim ıspanaklı kişi davet sofralarına çok yakıştırıyorum. Ispanağın pirinçli zeytinyağlısı da yine nefis bir tarif!

ISPANAKLI KİŞ (8 kişilik)

NE LAZIM?

Hamuru için;

* 1 yumurta 

* 1 çay bardağı zeytinyağı

* 2 yemek kaşığı yoğurt

* 1 paket kabartma tozu 

Yazının Devamını Oku

Hem göze hem mideye...

5 Kasım 2022
Balkabağı tezgâhlara çıktı, ben de size nefis tariflerle geldim. Biri tavuk suyuyla pişirdiğim çorbası, diğeri kimyon ve zerdeçalla tatlandırdığım enfes zeytinyağlısı...

BALKABAĞI ÇORBASI (2-3 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

* 2 dilim soyulmuş balkabağı (kavun dilimi boyutlarında)

* 1 büyük soğan



Yazının Devamını Oku

Pastırmalı karnabahar

29 Ekim 2022
(4-6 kişilik)

NE LAZIM?

* 1 orta boy karnabahar

(1.200-1.300 gr)

* 15-20 dilim çemensiz pastırma

* 1 soğan

* 3 yemek kaşığı zeytinyağı

*

Yazının Devamını Oku

Sivas’ın yürek ısıtan yemekleri

23 Ekim 2022
Sivas, yemek kültürünü kadınlar şekillendirmiştir. Sivaslıların deyimiyle yürek ısıtan, mutluluk veren lezzetler her zaman önemli olmuştur.

Sivas, neredeyse bin yıllık tarihi ile Anadolu’nun en kadim şehirlerinden biri. Evliya Çelebi’nin tanımladığı “şehirlerin anası”. Tarihi eserleri ve özellikle kozmopolit yemek kültürüyle Orta Anadolu’nun sakin şehri.
Atatürk ve silah arkadaşlarının, 4 Eylül 1919’da yaptıkları Sivas Kongresi ile Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini attığı şehir. Sadece Sivas’ın değil, ülkemizin en önemli insan miraslarından, en kıymetli halk ozanlarından biri olan Âşık Veysel, şiirlerinden hep birlik, beraberlik mesajı verir.
Tüm Anadolu’da olduğu gibi Sivas’ta da mutfak, günlük sosyal yaşam içinde çok önemli bir rol oynar.
Bir gün öncesinden mutlaka ertesi günün yemeklerini konuşur, hazır ederler.



Sivas’ta mutfağın sahibi kadınlardır

Yazının Devamını Oku