(8 kişilik)
NE LAZIM?
3 iri havuç
1 iri beyaz turp
5 diş sarımsak
5 su bardağı soğuk içme suyu
2 yemek kaşığı sumak ekşisi
LİMONLU PİLAV
(4 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 2 su bardağı baldo pirinç
◊ 1 çay bardağı zeytinyağı
◊ 1 büyük soğan
◊
Kemaliye’ye, gastronomi öğrencilerinin davetiyle gittim. Erzincan’dan 2 saatlik bir kara yolculuğuyla vardığım Kemaliye, sanki saklı kalmış bir cennet bahçesi gibiydi.
Osmanlı Dönemi’nde Et Kethüdalığı yani etle ilgili esnaflık görevi verilmiş ve Kemaliye’den çok ünlü kasaplar çıkmıştır. Ancak kervan ve İpek Yolları’nın zamanla önemini kaybetmesi nedeniyle yöre halkı çalışmak üzere, büyük şehirlere özellikle İstanbul’a göç etmiş. Gurbetçilik Kemaliye kültürünü o kadar çok etkilemiş ki, erkeklerine binlerce mani yazan kadınların memleketi olmuş.
Evliya Çelebi’nin Seyahat-name’sinde, meyvelerle dolu bağ, bahçe bir kasaba diye bahsettiği Eğin’in adı, Milli Mücadele’ye verdiği destek ve bağlılık bildirgesinden dolayı Atatürk tarafından Kemaliye olarak değiştirilmiş.
EN GÜZEL DUTLAR YETİŞİYOR
PEKMEZLİ KURABİYE (8 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
* 1 yumurta
* 115 gr tereyağı
* 175 gr esmer şeker
ISPANAKLI KİŞ (8 kişilik)
NE LAZIM?
Hamuru için;
* 1 yumurta
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 2 yemek kaşığı yoğurt
* 1 paket kabartma tozu
BALKABAĞI ÇORBASI (2-3 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
* 2 dilim soyulmuş balkabağı (kavun dilimi boyutlarında)
* 1 büyük soğan
NE LAZIM?
* 1 orta boy karnabahar
(1.200-1.300 gr)
* 15-20 dilim çemensiz pastırma
* 1 soğan
* 3 yemek kaşığı zeytinyağı
*
Sivas, neredeyse bin yıllık tarihi ile Anadolu’nun en kadim şehirlerinden biri. Evliya Çelebi’nin tanımladığı “şehirlerin anası”. Tarihi eserleri ve özellikle kozmopolit yemek kültürüyle Orta Anadolu’nun sakin şehri.
Atatürk ve silah arkadaşlarının, 4 Eylül 1919’da yaptıkları Sivas Kongresi ile Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini attığı şehir. Sadece Sivas’ın değil, ülkemizin en önemli insan miraslarından, en kıymetli halk ozanlarından biri olan Âşık Veysel, şiirlerinden hep birlik, beraberlik mesajı verir.
Tüm Anadolu’da olduğu gibi Sivas’ta da mutfak, günlük sosyal yaşam içinde çok önemli bir rol oynar.
Bir gün öncesinden mutlaka ertesi günün yemeklerini konuşur, hazır ederler.
Sivas’ta mutfağın sahibi kadınlardır