Ayşegül Domaniç Yelçe

“Çocuk Hakları Manifestosu”

5 Haziran 2015

Merhabalar sevgili okurlar.

Geçtiğimiz günlerde “Oylarınızı Çocuklar İçin Vermeyi Düşünüyor musunuz?” başlıklı bir e-posta mesajı aldım Çocuk Vakfı’ndan. Ardından, her biri çocuk alanında etkili ve önemli hak temelli çalışmalar yürüten 200 civarında Sivil Toplum Örgütü’nce oluşturulan Girişim ve Mücadele Ağı’nın “Hazırlamış olduğumuz Çocuk Hakları Manifestosu’nu imzalayarak Çocukların Milletvekili Olun!” diyen sesi geldi kulağıma. Ve Genel Seçim’e iki gün kala, çocuk haklarına vurgu yapmaya karar verdim.

“18 yaşının bitimine kadar her birey çocuktur!” diyen Girişim ve Mücadele Ağı, Türkiye’de her üç kişiden birinin çocuk olduğunu, yani çocuk sayısının 25 milyonu aştığını söylüyor. Sonra da çocuklarla ilgili bazı istatiksel bilgiler veriyor:

— Her üç çocuktan biri yoksulluk içinde yaşıyor.

— Her yıl güvenlik birimlerine gelen ve getirilen çocuk sayısı artıyor, 2013 yılı verilerine göre; bu sayı 273,571’di. Bu çocuklardan 103,278’u adli birimlere sevk edildi, mağdur çocuk sayısı ise 121,717’di. Annesiyle birlikte 450 çocuk cezaevlerinde kalmak zorunda bırakıldı. Her yıl 10 binden fazla çocuk gözaltı ve cezaevi ile tanışmakta. Cezaevlerinde yaklaşık 2200 çocuk var ve bunların yaklaşık sadece 542’si hükümlü.

Yazının Devamını Oku

Siyasi partilerin engellilerle ilgili vaatleri…

1 Haziran 2015
Merhabalar sevgili okurlar.

7 Haziran’da yapılacak Genel Seçim’e bir haftadan az bir zaman kaldı. Bu yüzden, siyasi partilerin engellilerle ilgili vaatlerine bir kez de sizlerle birlikte göz atmak istiyorum.

AKP Seçim Bildirgesi’nde engelliler için bugüne kadar yapılanlar övünülerek anlatılıyor ve

Sosyal Politika Anlayışımız başlığı altında:
— Hiç kimseye bedensel ve zihinsel özürleri nedeniyle ayrımcılık yapılmasına izin verilmeyecektir.
—Yerel yönetimler ve sivil kuruluşlar ile iş birliği yapılarak kentsel alanlar, işyerleri, okullar başta olmak üzere tüm kamusal alanlarda özürlülerin hayatını kolaylaştıracak yapısal önlemler alınacaktır.
— Özürlülere yönelik özel eğitim imkânları artırılacak, iş kurma kredileri sağlanacak, vergi muafiyetleri getirilecektir.
— Özürlü vatandaşlar ile temsil edildikleri sivil toplum örgütleri, merkezi yönetimle ortak kurul ve komisyonlar oluşturacaklardır.

Yazının Devamını Oku

Erişilebilir Beşiktaş için ilk adım atıldı…

29 Mayıs 2015
Merhabalar sevgili okurlar.

Beşiktaş Belediyesi “Erişilebilir Beşiktaş” Projesi’ni başlatarak engelsiz bir ilçeye dönüşme yolunda ilk adımı attı.

Belediye’nin Fen İşleri Müdürlüğü elemanları, Beşiktaş’ın tüm sokaklarını engelli üyelerden oluşan bir komisyon eşliğinde dolaşacaklar ve gerekli kentsel düzenlemeleri tespit edecekler. 20 Mayıs 2015 Çarşamba günü, pilot bölge olarak seçilen Türkali Mahallesi Yeni Yol Sokak’ta, engelli davetlilerin huzurunda, erişilebilir Beşiktaş için ilk kazma vuruldu. Yeni Yol Sokak’ın ilçe için bir model olması ve dört yıl içinde tüm Beşiktaş sokaklarının erişilebilir duruma getirilmesi planlanıyor.

Erişilebilir Beşiktaş için atılan ilk adım, Beşiktaş Belediye’sinin aynı günün akşamında Suada’da verdiği davetle kutlandı. Bu davete engelliler için çalışan Sivil Toplum Kuruluşları’nın yöneticileri, Beşiktaş Belediyesi Engelli Koordinasyon Merkezi üyesi olan engelliler, engelli dostu basın mensupları ve Belediye görevlileri katıldılar. Son derece nezih bir ortam içinde gerçekleşen davette yapılan tüm konuşmalar işaret diline çevrildi. Bu özel gecede, engelli dostu basın mensuplarına “Teşekkür Belgesi” verildi. Bana da lâyık görülen bu belge, beni hep daha fazlasını yapmaya teşvik edecek.

Gecenin ilerleyen saatlerinde sahne alan görme engelli müzisyen kardeşler Selim ve Kerim Altınok, davetlileri coşturdu.

Beşiktaş’ın genç ve dinamik Belediye Başkanı Murat Hazinedar, gece boyunca engelli konukları ile tek tek ilgilendi. Öylesine büyük bir içtenlikle yaptı ki bunu, sanırım, herkesi hayran bıraktı kendisine. Sayın Hazinedar o gece, alçakgönüllülüğün bir başkana ne kadar da yakıştığını hepimize göstermiş oldu.

Yazının Devamını Oku

Atatürk Havalimanı “engelsiz havalimanı” uygulamaları ile BM’de örnek gösterilecek…

25 Mayıs 2015
Merhabalar sevgili okurlar.

Bir düşünce ve proje kuruluşu olan Dünya Engelliler Vakfı (DEV) 2010 yılında, Birleşmiş Milletler’e akredite olarak kuruldu. Vakfın amacı, nitelikli temsil ve hak temelli talep ile engellilerin topluma dâhil edilmeleri; hedefleri ise engelliliğin önlenmesi, fırsat eşitliği, rehabilitasyon ve evrensel standartlar. Adalet, sevgi, kardeşlik ve iyilik de bu vakfın benimsediği değerler.

Dünya Engelliler Vakfı, 75 ülkeden 300 kuruluş ile birlikte, 2011 yılında Dünya Engelliler Birliği’ni (World Disability Union / WDU) kurdu. Uluslararası nitelikli teşekküller statüsünde Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuş olan WDU, kapsayıcı, küresel çözüm odaklı bir proje geliştirme ve uygulama kuruluşu. Engelliler Birliği’nin kuruluş amacı;
— Dünya nüfusunun %15’ine yaklaşan engelli potansiyelini kurum ve kuruluşlar karşısında yaptırım gücü olan, aktif, etkin ve fonksiyonel bir güç haline getirmek
— Gerçekçi sosyal politikaların oluşmasına katkıda bulunmak
— Engellileri temsilen kurulmuş Sivil Toplum Kuruluşları arasında iş ve güç birliği tesis etmek, mali ve yönetim kapasitelerini artırarak engellilere doğrudan ve etkin hizmet sunmak

Dünya Engelliler Birliği, görme engelli sanatçı Metin Şentürk başkanlığında, 16 ülkeden seçilen üyeler tarafından yönetiliyor.

Yazının Devamını Oku

“Engellilere Yönelik Ayrımcılığı Önleme Projesi”

22 Mayıs 2015

Merhabalar sevgili okurlar.

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı yeni bir projeye imza atıyor: “Engellilere Yönelik Ayrımcılığı Önleme Projesi”. Ülkemizde engelli bireylerin toplumun vazgeçilmez bir parçası olduğu bilincinin yeteri kadar yaygınlaşmamış ve engellilere yönelik farkındalığın arzu edilen düzeye ulaşmamış olması Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nı bu projeyi hazırlamaya yöneltmiş bulunuyor.

Toplumumuzda engellilere yönelik bilincin oluşması ancak erken yaşta edinilecek bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları ile mümkün olabilir. Bu görüşten yola çıkan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı; “Engellilere Yönelik Ayrımcılığı Önleme Projesi” ile Türkiye'de engelli bireylere uygulanan ayrımcılığı önlemek için, ilköğretim öğretim programlarında Avrupa Birliği politikalarına uygun uyarlamalar yapılmasını hedefliyor. Proje ile ilköğretim öğrencilerinin konuya yönelik farkındalığının arttırılması hedefleniyor. “Engellilere Yönelik Ayrımcılığı Önleme Projesi”; Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı ve CESIE ortaklığında, İstanbul ve Palermo şehirlerinde yürütülüyor. CESIE; kâr amacı gütmeyen, devletten bağımsız bir Avrupa organizasyonu. Bu organizasyon; inovatif ve katılımcı araçları kullanarak, hem yerel hem de uluslararası düzeyde, kültürel, eğitimsel, bilimsel ve ekonomik gelişimin tanıtımı doğrultusunda çalışıyor. T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, T.C. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Merkezi Finans ve İhale Birimi, Sivil Toplum Diyaloğu, Marmara Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi de 15 ay sürecek bu projenin paydaşları.

Proje’nin ilk aşamasında; AB ülkelerinde ilkokullarda uygulanan engellilere yönelik ayrımcılıkla mücadele çalışmaları hakkında inceleme yapılacak. Bu ülkelerde ve Türkiye’de uygulanan öğretim programları içinde, engellilere yönelik farkındalık ile ilgili kazanımlar karşılaştırılacak. Ortaya çıkan karşılaştırma raporu, Türkiye İlköğretim Öğretim Programı’na yönelik iyileştirme önerileri getirecek.

Yazının Devamını Oku

“Farklı Bedenlerle Dans”

18 Mayıs 2015

Merhabalar sevgili okurlar.

Kadıköy Belediyesi Engelliler Haftası nedeniyle, 9–16 Mayıs tarihleri arasında, "Engelsiz Kadıköy Etkinlikleri" adı altında pek çok etkinlik gerçekleştirdi. Görmesen de Olur Okuma Tiyatrosu Festivali, Görme Engelliler Futbol Turnuvası, Engelli Haftası Şenliği, “Engelli Gençlik ve İstihdam” Konulu Söyleşi, Engelli Farkındalığı ve Doğru İletişim Sunumu bu kapsamda yer alan etkinlikler arasındaydı.

Ben, 16 Mayıs akşamı, "Engelsiz Kadıköy Etkinlikleri"nin kapanışını yapan “Farklı Bedenlerle Dans” performansını izleme olanağı buldum. Farklı Bedenlerle Dans projesi, dansçı, koreograf, akademisyen ve sanat terapisti olan Tuğçe Tuna tarafından 2000 yılında İstanbul'da başlatılmış. Proje; farklı fiziksel özellikleri olan kişilerle, bedenin düşünsel, duyusal ve plastik yapısındaki çeşitliliğe, farklılığa önem veriyor ve 'engel’in ne olduğunu, neye ve kime ait olduğunu sorguluyor.

Yazının Devamını Oku

“Kelebek Festivali”

15 Mayıs 2015

Merhabalar sevgili okurlar.

Geçtiğimiz Pazar günü, Kozyatağı’ndaki Kriton Curi Parkı’nda engelliler için düzenlenmiş bir festival vardı. Uluslararası Rotary 2420. Bölge Rotaract Kulüpleri’nin “Kelebek Festivali” adı ile gerçekleştirdikleri bu etkinliğe ben de konuk oldum.

Dünya çapında yaygın bir hizmet ve meslek kuruluşu olan Uluslararası Rotary'nin bir gençlik projesi olarak 1960'lı yıllarda Amerika’da ortaya çıkan Rotaract, 1968 yılından itibaren 18–30 yaş grubu üniversiteli, meslek ve/veya iş sahibi gençlerin üye olduğu bir dernek halini almış ve tüm dünyaya yayılmış bulunuyor. Rotary ve Rotaract dernekleri, yüz yılı aşkın süredir süregelen kuralları, organizasyon yapısı, yönetimi, gerçekleştirdiği faaliyetleri ve belki de hepsinden önemlisi olan gelenekleri ile dünyada en fazla kurumsallaşan ve organize olan sivil toplum örgütlerinden biri. Rotaract 2420.Bölge İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli ve Yalova illerini kapsamakta. Bu bölgede toplam 44 adet Rotaract Kulübü bulunuyor.

Yazının Devamını Oku

“Balkan Özel Gereksinimli Çocuklar Spor Oyunları”

11 Mayıs 2015

Merhabalar sevgili okurlar.

“3. Balkan Özel Gereksinimli Çocuklar Spor Oyunları”, 11–13 Mayıs tarihlerinde Edirne'de yapılıyor.

Trakya Üniversitesi (T.Ü.) tarafından Dışişleri Bakanlığı ve Başbakanlık Tanıtım Fonu'nun desteğiyle düzenlenen “3'üncü Balkan Özel Gereksinimli Çocuklar Spor Oyunları”, engelli çocuk ve gençlerin toplumla bütünleşmelerini sağlamak amacıyla gerçekleştiriliyor.

Etkinliğe katılacak sporcular farklı engel gruplarından olan engelli bireyler. Genelde bu tip spor organizasyonlarında engel durumlarının sınırlandırılmasına karşın, söz konusu Spor Oyunları; işitme engelliler, görme engelliler, zihinsel engelliler, otizmliler, hareket problemi olan çocuklar olmak üzere bütün engelli gruplarını içine alan bir spor organizasyonu.

Yazının Devamını Oku