Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Çocuk Hakları Manifestosu”

Haberin Devamı

Merhabalar sevgili okurlar.

Geçtiğimiz günlerde “Oylarınızı Çocuklar İçin Vermeyi Düşünüyor musunuz?” başlıklı bir e-posta mesajı aldım Çocuk Vakfı’ndan. Ardından, her biri çocuk alanında etkili ve önemli hak temelli çalışmalar yürüten 200 civarında Sivil Toplum Örgütü’nce oluşturulan Girişim ve Mücadele Ağı’nın “Hazırlamış olduğumuz Çocuk Hakları Manifestosu’nu imzalayarak Çocukların Milletvekili Olun!” diyen sesi geldi kulağıma. Ve Genel Seçim’e iki gün kala, çocuk haklarına vurgu yapmaya karar verdim.

“18 yaşının bitimine kadar her birey çocuktur!” diyen Girişim ve Mücadele Ağı, Türkiye’de her üç kişiden birinin çocuk olduğunu, yani çocuk sayısının 25 milyonu aştığını söylüyor. Sonra da çocuklarla ilgili bazı istatiksel bilgiler veriyor:

Haberin Devamı

— Her üç çocuktan biri yoksulluk içinde yaşıyor.

— Her yıl güvenlik birimlerine gelen ve getirilen çocuk sayısı artıyor, 2013 yılı verilerine göre; bu sayı 273,571’di. Bu çocuklardan 103,278’u adli birimlere sevk edildi, mağdur çocuk sayısı ise 121,717’di. Annesiyle birlikte 450 çocuk cezaevlerinde kalmak zorunda bırakıldı. Her yıl 10 binden fazla çocuk gözaltı ve cezaevi ile tanışmakta. Cezaevlerinde yaklaşık 2200 çocuk var ve bunların yaklaşık sadece 542’si hükümlü.

— Bakım kurumlarda koruma altında yaklaşık 11,000 çocuk var.

— Cinsel suçların yarısı yani yaklaşık 20,000’i çocuklara karşı işlenen cinsel suçlar.

— Engelli çocuk istatistikleri tam olarak bilinememekle birlikte 2011 yılı rakamlarına göre 3 yaş ve üstü engelli çocuk sayısı 480,000 civarında. Bunlardan yalnızca 242,716’sı örgün eğitim kurumlarına devam etmekte.

— 2012 yılında 6–14 yaş grubunda 292 bin çocuk, 15–17 yaş grubunda ise 601 bin çocuk çalıştı, bu çocukların yarısı okula devam edemedi, yarısına yakını tarım sektöründe ve ücretsiz aile işçisi olarak istihdam edilirken, yarıya yakını da ev işlerinde faaliyette bulunmakla görevlendirildi. İstihdam içinde değerlendirilmeyen ev işlerinde çalışan çocuk sayısı 7 milyon 503 bin.

Haberin Devamı

— Çocuk evliliklerinin toplam evliliklere oranı %23, bu evliliklerin %91’ini ise kız çocukları oluşturuyor. Yani, nerede ise, her dört evlilikten biri çocuk evliliği. Evlenen kadınların yaklaşık 3 bin 350’sinin evlenme yaşları belli değil, bunların nerdeyse hepsi çocuk. Geçtiğimiz yıl 13 bin 500’den fazla kız çocuğu kendilerinden yaşça oldukça büyük erkeklerle evlendirildi.

Söz konusu Girişim, hazırladıkları Manifesto’ya imza atacak olan milletvekillerinden Türkiye’nin çocuk hakları alanında yapmayı taahhüt ettiği yükümlülüklerden fazlasını istemiyor. Zira Türkiye çocuk haklarıyla ilgili olan 19’u bağlayıcı olmak üzere toplam 27 adet hak içerikli belgeye imza atarak bu sözleşmelere bağlı kalacağını ve iç hukukta gereğini yerine getireceğini, zaten, beyan ve kabul etmiş bulunuyor.

Haberin Devamı

İşte milletvekillerinden istenenler:

— İç işlerinde ve uluslararası alanda özellikle ve sadece çocuklar konusunda sorumluluğu olan daimi bir komisyon oluşturulmasının sağlanması

— Bütçenin Türkiye’de ve uluslararası yardımlar açısından çocuğun yüksek yararı için kullanılmasının sağlanması

— Meclisin çocuk hakları ile politikaların, yasaların ve Mecliste onaylanan bütçenin çocuklar üzerindeki etkisi hakkında bilgilendirilmesi ve böylece geniş kitlelerde farkındalık yaratılması

— Temsil edilen bölgedeki çocukların Meclis’teki tartışma, karar alma, izleme ve değerlendirme çalışmalarına katılımının teşvik edilmesi

— Kamu kurum ve kuruluşlarının çocuk hakları ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeleri konusunda hesap verebilmelerinin sağlanması

Haberin Devamı

— Çocukları ve haklarını daha iyi koruyacak yasaların oluşturulmasının birinci öncelik olarak benimsenmesi

— Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası belgelerde yer alan hakların çocuklar için kullanılır olmasına çalışılması

Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi, Çocuğa Karşı Şiddeti Önlemek için Ortaklık Ağı, Çocuğa Karşı Ticari Cinsel Sömürü ile Mücadele Ağı, Çocuk Gelinlere Hayır Platformu ve Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı’nın yer aldığı 200’ün üzerinde sivil toplum örgütü ve inisiyatifi birlik halinde tüm milletvekili adaylarını hazırladıkları Çocuk Hakları Manifestosu’nu imzalayarak “Çocukların Milletvekili” olmaya çağırıyorlar. Oy kullanamadıkları için seçim vaatlerinde, parti manifestolarında, yasalarda ve politikalarda yer alamayan, etkileyemeyen çocukların artık siyasetin merkezinde çocukların yararına çalışan milletvekilleriyle temsil edilmelerini talep ediyorlar.

Haberin Devamı

Siyasi Partilerin Seçim Bildirgeleri’ni bir kez daha inceledim ve çocuklarla ilgili vaatlerini listeledim. Arzu edenler aşağıdaki linki tıklayarak bu listeyi görebilirler.

SİYASİ PARTİLERİN SEÇİM BİLDİRGELERİ’NDE YER ALAN “ÇOCUKLAR” İLE İLGİLİ VAATLER

Bugünkü yazıma, başlarken söz ettiğim, Çocuk Vakfı’nın mesajı içeriğinde yer alan bir Necati Cumalı şiiri ile son vermek istiyorum.

“OY

Çocuklara bakıyorum

Uçan balonlara bayram yerlerine

Çocuklar umut, çocuklar yaşam

Çocuklarla bir olup gülüyorum

Coplara namlulara bakıyorum

Kelepçeler demir parmaklıklar

Kan lekelerine kentin alanlarında

Hep son hep tükeniş hep ölüm

Çocuklara oy veriyorum.”

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Not: Bir önceki yazıma bir okurum “Siz önce yazınızdaki özürlü kelimesini düzeltin” şeklinde bir yorum getirmiş. Söz konusu ifade AKP’nin resmi web sitesinden alınmıştır. Doğrusunu isterseniz AKP’nin resmi web sitesindeki “özürlü” tanımını değiştirmemiş olması beni hem hayrete düşürmüş, hem de çok üzmüş bulunuyor.

Yazarın Tüm Yazıları