Paylaş
Merhabalar sevgili okurlar.
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı yeni bir projeye imza atıyor: “Engellilere Yönelik Ayrımcılığı Önleme Projesi”. Ülkemizde engelli bireylerin toplumun vazgeçilmez bir parçası olduğu bilincinin yeteri kadar yaygınlaşmamış ve engellilere yönelik farkındalığın arzu edilen düzeye ulaşmamış olması Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nı bu projeyi hazırlamaya yöneltmiş bulunuyor.
Toplumumuzda engellilere yönelik bilincin oluşması ancak erken yaşta edinilecek bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları ile mümkün olabilir. Bu görüşten yola çıkan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı; “Engellilere Yönelik Ayrımcılığı Önleme Projesi” ile Türkiye'de engelli bireylere uygulanan ayrımcılığı önlemek için, ilköğretim öğretim programlarında Avrupa Birliği politikalarına uygun uyarlamalar yapılmasını hedefliyor. Proje ile ilköğretim öğrencilerinin konuya yönelik farkındalığının arttırılması hedefleniyor. “Engellilere Yönelik Ayrımcılığı Önleme Projesi”; Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı ve CESIE ortaklığında, İstanbul ve Palermo şehirlerinde yürütülüyor. CESIE; kâr amacı gütmeyen, devletten bağımsız bir Avrupa organizasyonu. Bu organizasyon; inovatif ve katılımcı araçları kullanarak, hem yerel hem de uluslararası düzeyde, kültürel, eğitimsel, bilimsel ve ekonomik gelişimin tanıtımı doğrultusunda çalışıyor. T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, T.C. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Merkezi Finans ve İhale Birimi, Sivil Toplum Diyaloğu, Marmara Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi de 15 ay sürecek bu projenin paydaşları.
Proje’nin ilk aşamasında; AB ülkelerinde ilkokullarda uygulanan engellilere yönelik ayrımcılıkla mücadele çalışmaları hakkında inceleme yapılacak. Bu ülkelerde ve Türkiye’de uygulanan öğretim programları içinde, engellilere yönelik farkındalık ile ilgili kazanımlar karşılaştırılacak. Ortaya çıkan karşılaştırma raporu, Türkiye İlköğretim Öğretim Programı’na yönelik iyileştirme önerileri getirecek.
Projenin ikinci aşamasında; İstanbul ili Ataşehir ilçesinde bulunan tüm ilkokullarda görev alan öğretmenlere “engellilere yönelik ayrımcılığı önleme” konusunda danışmanlık yapılacak. Bu kapsamda, İstanbul ili Ataşehir ilçesinde bulunan okullarda görev yapan müdür yardımcısı ve rehber öğretmenlere yönelik rehberler hazırlanacak. Rehberlerde; "Engellilik nedir?", "Engellilere yönelik toplumda uygulanan ayrımcılığa karşı nasıl bir tutum sergilenmelidir?" konuları ele alınacak. Ayrıca, yine İstanbul ili Ataşehir ilçesinde bulunan tüm ilkokullarda öğrenim görmekte olan yaklaşık 20.000 öğrenciye seminer çalışması yapılacak. 2’nci, 3’üncü ve 4’üncü sınıf öğrencilerine yönelik olarak gerçekleştirilecek “Farkındalık Seminerleri” her sınıfta 1 proje uzmanı ve 2 bilgilendirme elemanı tarafından yürütülecek. “Farkındalık Seminerleri”nde kullanılacak “Aktivite Kartları”, öğrenci ve öğretmenlerin seminerler sonrasında da yararlanabilecekleri materyaller olarak tasarlanacak. Söz konusu aktivite kartları ile öğrencilerin ilgisini çekmek ve eğlenceli bir dille farkındalık yaratmak amaçlanıyor. “Farkındalık Seminerleri”nde kullanılacak bir diğer önemli materyal de öğrencilerin konuya dikkatlerini çekecek bir animasyon filmi. Bu film, yapılan müfredat incelemelerine bağlı olarak şekillendirilecek ve projeye özel olarak hazırlanacak.
Projenin üçüncü aşamasında ise, gerçekleştirilen farkındalık çalışmaları değerlendirilecek. Bağımsız bir araştırma şirketi tarafından seçilen örneklem üzerinde yapılacak sosyolojik çalışmayla, projenin çıktıları somut olarak da değerlendirilebilecek.
Türkiye ve İtalya'da yürütülen araştırma ve müfredat inceleme faaliyetleri ile elde edilecek sonuçlar her iki ülke uzmanları tarafından rapor haline getirilecek. “Engelli” kavramının tanımlanması, kullanılması ve yaratılmak istenen farkındalık süreci açısından önemli veriler içerecek bu kapsamlı rapor, proje sonuç raporu ile birlikte T.C. Milli Eğitim Bakanlığı'na sunulacak.
Ben de engellilere yönelik ayrımcılığın ancak küçük yaşta başlatılan bir eğitimle engellenebileceğini düşünenlerdenim. Bu yüzden, bu projenin engellilik konusunda gerçek bir farkındalık yaratacağına yürekten inanıyorum.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Paylaş