Paylaş
Bir düşünce ve proje kuruluşu olan Dünya Engelliler Vakfı (DEV) 2010 yılında, Birleşmiş Milletler’e akredite olarak kuruldu. Vakfın amacı, nitelikli temsil ve hak temelli talep ile engellilerin topluma dâhil edilmeleri; hedefleri ise engelliliğin önlenmesi, fırsat eşitliği, rehabilitasyon ve evrensel standartlar. Adalet, sevgi, kardeşlik ve iyilik de bu vakfın benimsediği değerler.
Dünya Engelliler Vakfı, 75 ülkeden 300 kuruluş ile birlikte, 2011 yılında Dünya Engelliler Birliği’ni (World Disability Union / WDU) kurdu. Uluslararası nitelikli teşekküller statüsünde Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuş olan WDU, kapsayıcı, küresel çözüm odaklı bir proje geliştirme ve uygulama kuruluşu. Engelliler Birliği’nin kuruluş amacı;
— Dünya nüfusunun %15’ine yaklaşan engelli potansiyelini kurum ve kuruluşlar karşısında yaptırım gücü olan, aktif, etkin ve fonksiyonel bir güç haline getirmek
— Gerçekçi sosyal politikaların oluşmasına katkıda bulunmak
— Engellileri temsilen kurulmuş Sivil Toplum Kuruluşları arasında iş ve güç birliği tesis etmek, mali ve yönetim kapasitelerini artırarak engellilere doğrudan ve etkin hizmet sunmak
Dünya Engelliler Birliği, görme engelli sanatçı Metin Şentürk başkanlığında, 16 ülkeden seçilen üyeler tarafından yönetiliyor.
Dünya Engelliler Birliği, Amerika ADA Standartları, Kanada Standartları, Avrupa ve Pasifik Standartları’na göre; uluslararası tüm ilgili taraflarla birlikte, “Engelliler için Evrensel Standartlar Kılavuzu” ile “USTAD 2011:2015 Çevre ve Yapı Standardı”nı hazırladı. Düzenlenmesi dört yıl süren bu standartlar, Dünya Engelliler Birliği’ni oluşturan 75 ülkeden 300 kuruluş tarafından kurulan WDU Akreditasyon Merkezi’nin 07.03.2013 tarih ve 0002/13 no’lu deklarasyonu ile tanındı. Global Group, USTAD 2011:2015 Çevre ve Yapı Standardı kapsamında, WDU Akreditasyon Merkezi tarafından akredite edildi ve yetkilendirildi.
TAV Havalimanları tarafından işletilen İstanbul Atatürk Havalimanı, USTAD 2011:2015 Çevre ve Yapı Standardı için Global Group tarafından denetlenip sertifikalandırılan ilk kuruluş oldu. En üst sertifika seviyesi olan Platin Sertifika’ya hak kazanan TAV’a, 16 Mayıs tarihinde Yeşilköy Wow Otel’de düzenlenen törenle, plâket verildi.
Atatürk Havalimanı’nda hayata geçirilen “engelsiz havalimanı” uygulamaları, 9–11 Haziran 2015 tarihlerinde Birleşmiş Milletler’in New York’taki genel merkezinde gerçekleştirilecek “8. Engellilerin Haklarına Dair Sözleşmeye Taraf Devletler Toplantısı” sırasında ‘iyi örnek’ olarak sunulacak.
Engelsiz Havalimanı projesi kapsamında Atatürk Havalimanı’nda İç Hatlar ve Dış Hatlar Terminalleri ile otoparklarda yaklaşık 2 bin metre hissedilebilir zemin uygulaması yapıldı. 38 adet asansöre Türkçe ve İngilizce kat bilgilerini veren sesli uyarı sistemleri konuldu. 19 adet ankesörlü telefon tekerlekli sandalye kullanıcıları için uygun yüksekliğe indirildi. Beş adet asistan yardım noktası oluşturuldu. Engellilere yönelik hizmetin etkinliğinin artırılması için 200 çalışana toplam 800 saat eğitim verildi. Ayrıca, 250 çalışan temel işaret dili eğitimi aldı. Yapılan bu çalışmalar sonucunda; 2013’te havalimanında yolcu trafiği yüzde 14 artarken, engellilere yönelik sistemi kullananların sayısındaki artış yüzde 50 oldu.
Aralık 2012’de, ben de Atatürk Havalimanı’nı bir engelli olarak gezmiş ve deneyimlerimi sizlere aktarmıştım. Ne yazık ki, bu mükemmel havaalanı yakın bir gelecekte yok olacak. Yapılan onca masraf boşa gidecek. Doğrusu, içim acıyor buna…
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Paylaş